用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 GAPSK普通話考試
go

GAPSK普通話考試 [複製鏈接]

請問口語考試嗰part是否很深呢?
謝謝!
   0    0    1    0

原帖由 Sherryko9 於 09-10-15 16:50 發表
唔駛一次過買晒,做完1本才1本,"應試指南"係唔係blue面呀?如果係,就唔駛買,入面好似講晒中小學的程序,內容亦太多,唔係好適合小學生,太煩.
囡囡小4時學校才要求佢地做,好似是"練習及模擬試題",今年是"實戰練習",2本好 ...

衷心感謝你的分享!
我仔仔今年小五,學校是用廣東話授課的,一星期只有兩堂普通話課,現在才教緊韻母...
幸好在2年前他報讀了普通話班,在拼音/筆試方面已掌握了一定的知識,但在口試方面,在缺乏運用的環境下顯得很生疏,對答並不流利,所以還末有信心去報考。請問是否準備好和操熟書中有關口試的題目,便可應付口試那部份的考試呢?謝謝解答。

原帖由 Sherryko9 於 09-10-16 14:43 發表
老實答,如果平時無物機會用口語講普通話,真係比較"雪底",囡囡在中文科堂時用普通話教和會用上普通話和老師溝通,心理上比較好D;媽咪覺得用上大量時間在家作定那幾十條題目,還要記住去,會比現場看圖說故事更難,更會花 ...

謝謝非常有用的意見。
希望在今年暑假裏能精補會話一項,待P.6時會試考GAPSK,如合格就多一張証書傍身,若唔成功就當為升中面試作好準備吧。
再次衷心感謝你的分享。
‹ 上一主題|下一主題