用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Think - interview for PN
go

Think - interview for PN [複製鏈接]

原帖由 dada_mama 於 09-9-28 13:49 發表
前日十時多, 到達九龍塘去交form, 見好多人在打蛇餅... 聽人家說: 巳排了一小時都還在大門外, 未排到入去小花園, 正因太陽照頂, 老公又投訴, 結果, 放棄這間了.

其實, 為什麼這間幼稚園不鼓勵郵寄呢? ...

我最初以為係即日安排面試時間所以需時, 原來只係要比番receipt, 後尾聽個校務小姐講可以郵寄(網址冇注明), 在10月2日前交, 所以你可以試下寄form過去. 有mommy話郵寄要第二輪先有面試機會, 我覺得可以照試, 因為呢間好多人只係後備.

我沒有等個半鐘, 校務小姐話我可以選擇放低form, 做當日最後一個, 有mud分別? 如果兩個小朋友面試後結果一樣, 會選先到先得.

我見通常排隊係攞form, 好少交form限死一日, 可能想有墟陷效果.

原帖由 薇薇細語 於 09-10-12 13:13 發表
我都收到信 19/10 3:30, 但囡囡是0806, 佢現在什麼都不識, 而且學費都唔平, 所以我考慮緊去唔去IN好...

我係19號 2:10pm. 既然你都交左報名費點解唔睇下, 就算唔當比小朋友練習下, 你自己都可以了解下面試模式, 對你面試心儀幼兒園時都有幫助.

原帖由 Pertra 於 09-10-12 19:58 發表
Hey, qqbabe,

We can meet ! My son is allocated to 2:00 pm.
How come the interview day and open day can be the same day ? It will be too crowdy ? Do you think so ?

又想製造另一次混亂 我只會早15分鐘到, 唔會參加1~2pm個briefing; 最搞笑係話開放課室比家長, 但唔帶得小朋友入班課 呢間我只志在參與.

原帖由 mui0_0mui 於 09-10-15 10:40 發表
Hi qqbabe, Pertra, dnabb,

Our interview time is also at 2:10pm on 19 Oct!  

Is this a group interview?  Are all of you are big boy/girl?  Mine is 0801 big boy.

hi mui0_0mui, i guess i m the one right behind you in the queue on the day we submitted application and i just left the form with the teacher without further waiting. (i m oj lo!) yes, my baby girl, pertra's boy and dnabb's son are all 0801 babies. i hv called to confirm that its not a group interview, more than one teacher will conduct interview at the same time. pertra, dnabb & mui0_0mui, would you like to have tea after the interview? we can go to festival walk.

原帖由 ginnie717 於 09-10-15 11:54 發表
唔好意思, 我係09媽媽, 想做好準備
想問問報名係咪要帶埋小朋友去? 定係家長就得? 唔該晒

今年朗思攞報名表係9月26, 唔駛帶小朋友, 之後寄信通知10月19號面試, 時間是按出生日期排.

一間房有6張台同時面試, 入到去比個玩具玩住先, 我主動叫左我隻b講佢個名, 所以老師冇再問, 之後問佢我係邊個? 比隻杯叫佢放喺碟上比我飲(我又叫番佢飲, 老師又話比埋佢飲), 比架模型車, 又係嗰隻杯同碟, 問佢係mud? 比個有4個海洋生物既砌圖砌, 有龜, 海星, 八爪魚同魚, 都幾多彎曲. 問我平時邊個湊, 屋企講mud野語言.

原帖由 Winnie2008 於 09-10-19 18:05 發表
qqbabe,

Thx.  OMG, my girl still can't talk. She can just say 'dad dad' & 'ma ma'.  Don't think she can get a pass in the interview then!!!!

老師會明白的, 細半年當然好多分別, d砌圖荷花有類似賣, 喺屋企練習下先.

原帖由 Pertra 於 09-10-20 17:13 發表
So QQ has answered all questions.

我冇教過佢"碟", 所以老師問時佢擰頭, 老師講比佢聽佢才跟住讀; 我見老師比佢既玩具上有1,2,3,4, 叫阿Q讀比老師聽; 砌圖上有turtle同fish都叫佢讀, 跟住我自己讀埋其餘既starfish同octopus. 我見個老師唔介意我借題發揮, 所以自己問阿Q.

原帖由 Pertra 於 09-10-20 23:18 發表
qqbabe,

Oh ! I think the word "starfish" and "octopus" is very difficult for the baby.

所以由我讀lor
4幅圖有d讀有d唔讀好似好怪, 平時阿b唔識我會補上讀比佢聽, 我想平時交流既方式在面試時是一樣可行.

原帖由 Pertra 於 09-10-28 23:27 發表
讀完 THINK 的小朋友可以升讀主流學校?
我上次在 KT in 完,同 NET teacher 傾開,她說下年N班會有新校舍,收多些 student & more teachers. 有無人知?

佢網址寫由2010年1月以後會搬後一條街(林肯道), 暫時我見新地址仲未裝修.

kt am; 今朝先喺yc交左留位, 我諗think唔交喇. 國際班一般係指英普, 未必間間n都有普通話, yc都係k1先開始有, 而且而家d is有時都提倡母語, 所以可能用廣東話多過英文.

原帖由 hei619 於 09-10-31 17:05 發表
我都收咗啦, 但唔知點解我報whole day 但am 收咗我呢?

我估佢而家一律係預繳半日班學費, 佢寫過左8月迎新月先註冊全日班, 而且英文老師都係9月先上課.

以我所理解, 而家好多is為左配合學生想入傳統小學, 都會有本地流, 可以承接本地小學. 佢地分配通常係睇你母語, 廣東話入英粵, 國語就入英普. 英文就一定有, 但多少就要看每間幼兒園既課程, 而且要留意係未NET, 佢地係駐班定駐校, 師生比例等. 雖然話係is, 但個別課程其實同本地幼稚園分別不大, 不過收費就當然係international.

原帖由 yipbebe 於 09-11-2 17:20 發表
Thank you so much for your advice.

當日interview老師第一個問題,就係問囝囝識唔識講野,咁我自己無經驗,即刻就答左唔係好識。其他指令除左要翻譯,其實全部都做到。

有時睇到其他爸爸媽媽既留言,就開始更加擔心個仔,究 ...

你仔仔幾大? 小朋友咁細個差一兩個月都好大變化, 所以大細b表現有分別係人之常情, 唔駛擔心. 我認為面試過程最緊要係家長同小朋友既溝通, 儘管未識用語言表達, 但看得出有交流. 例如: 小朋友未懂砌圖, 家長可以幫下佢, 鼓勵佢, 有時候利用身體語言去表達你地既rapport. 認知並非要考的重點, 唔識答或者答錯唔緊要, 願意學習模仿肯受教就得啦, 唔通樣樣識晒咁仲駛番學. 當然呢一兩年競爭大, 老師有多選擇, 唯有盡力而為.

另外, 我發現有d學校面試老師只係負責比分, 仲要由校長及其他老師作斷, 面試比重/佢地用咩野標準就真係冇人知.

原帖由 Pertra 於 09-11-2 23:42 發表
Help ! Urgent ! I want to ask : -

I will pay HK$650 for the reservation fees. ( non-refundable)  Let say, if I plan to withdraw from the kindergarten before 7th of May 2010 ( if my son get a place fr ...

正常黎講教署規定留位費最多$660, 其餘的都是可以退回, 即是第一個月學費+書簿+校服等, 不過佢一早收左份自動轉賬表格就奇d, 通常係開學briefing時才交. 當你有其他offer就立即寫信通知佢地, 我估最遲嗰d(km, victoria)4月都一定有結果, 到時通知think你唔讀. 要預左佢地可能先扣, 之後再退, 因為自動轉賬你授權左比佢地.

原帖由 pingu_k 於 09-11-4 00:45 發表

寫信通知吾讀.....應該點寫?寫咩reason? @.@

可以上網找尋school withdrawal letter sample, 或者以下有媽咪曾提供的中文版本:

退學通知書
學生編號
: xxx
學生姓名 : xxx

: xxx小學
校長,
您好!本人的女兒xxxxxxx日獲
貴校取錄,但因同時間獲得另一間離家較近的學校取錄,為了方便孩子的上下學,我們最後選取了這間學校。特發此信,通知取消學位,以便貴校可以盡早安排其餘備取生入讀。
再一次多謝貴校給予我女兒機會。
祝 教安
xxx
家長
xxxx
xxxx

原帖由 edbaba 於 09-11-9 07:33 發表
曦曦媽,我同你一樣,不知道朗思同迦南怎樣選擇好,有沒有媽媽可以給我們一些意見?

我自己會留位喺一間國際學校, 一間本地(迦南), 諗住再試其他. 如果單從這兩間選擇, 取決係 1)k1會唔會再轉校? 2) 想升讀傳統定國際小學? 私小/直資/津校?

1) 如k1會再轉, 我會選有多d英文學習時間, 師生比例少, NET時間多的.
2) 其實而家好多is設計既課程都可以函接傳統小學, 穩陣當然係揀本地, 而且迦南真係好實惠. 考私小直資我會選名氣幼稚園; 津校就完成冇關係, 係都要去到扣門階段, 不過到時最重要係面試表現.

以上僅我的二分錢.

原帖由 Pertra 於 09-11-9 23:28 發表
qqbabe,

我想問 THINK 屬於 local or International 制呢?
你知吾知?有無門路可知如下三類小學有何分別?

think係國際學校, 我對此校認識唔深, 你試下搜尋下佢k1~k3既課程函接傳統小學情況如何? 我選了yc>think因為喜歡前者英文學習時間及師生比例較佳, 不過肯定k1會轉. 如果你會試埋victoria, 咁我相信維記會係3間中最好的國際學校, 而且讀足4年都冇問題.

私小/直資要比錢, 學校可以選擇學生; 津校就大抽獎, 不過我覺得仲難過面試小學, 參加前最好已有私小收. 小一選校個邊會多d資料.

原帖由 Pertra 於 09-11-10 22:30 發表
qqbabe,

其實 THINK 這類双語環境的學校,貴極也及其他更有名的國際學校,HK$4000 尚可以,HK$5000 - HK$8000的都有,我的又付起,所以 THINK 是我的選擇,希望打好英普底,看看去考英文私校有著數。至於 Pre-school, Victori ...

完全明白! 其實我都覺得要在國際幼稚園同傳統幼稚園選其一有困難, 一方面當然希望增加接觸英文既時間, 但又擔心is太free, 傳統的始終谷, 就為小學打好基礎, 見有媽咪話hkps家長都厭寫字不夠多上了小學追得吃力. 有時唔係擔心is課程唔函接, 而係一貫的學習態度和模式, 放慣左要收番緊係未容易? 同埋私小是否只著重英文? 朋友的囡囡選KV>St. Cat, 因為明白中文同樣重要, 而且自己教英文容易過中文呀! 總之, 都係要讀過先知如何, 希望大家都入到心儀既學校.
‹ 上一主題|下一主題