用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今朝去交表, 佢叫我填個5字落去.....
go

今朝去交表, 佢叫我填個5字落去..... [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

今朝去交表, 個職員對完資料, 開始問(我相信佢係好心驚我唔識填or睇漏) 有無父母畢業, 有無兄姐o係度讀....
佢問左2條, 我同佢講, ok架喇唔該, 我對過, 知道自己無分架喇
跟住個職員同我講"啊, 咁你都要o係份表度寫返個5字"
我當時 , 唔通我真係睇漏.......咪望下咩叫5啦, 原來係首名出生子女
於是我答佢"我仔亦唔係首名出生子女wor........"

如果個職員係咁叫人填, d分咪亂晒lor (聽講過無人check架wor......)
   0    0    0    0

果個職員真係好似有些問題喎.....

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-29 11:01 發表
今朝去交表, 個職員對完資料, 開始問(我相信佢係好心驚我唔識填or睇漏) 有無父母畢業, 有無兄姐o係度讀....
佢問左2條, 我同佢講, ok架喇唔該, 我對過, 知道自己無分架喇
跟住個職員同我講"啊, 咁你都要o係份表度寫 ...

我都有呢D疑問~~交完表返咗工之後學校打俾我話校網o個度收表o個位話幫我晝錯咗(我係NET14,佢幫我改NET16) 叫我再去過簽名。咁好啦~~轉頭佢又打O黎話唔駛簽都得。到星期一佢又打O黎話要簽~~

我想問其實收表o個位可唔可以等我走咗之後私自改我張表???

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-29 11:01 發表

佢可能好想收你個小朋友,咪送多5分比你囉
無知是福

回覆 1# Charlotte_mom 的文章

邊間學校?咁得人驚嘅??

是否門口D書記妹妹收表?

醒目開學勳章 王國長老

可能佢見我靚女 (哈.......)
原帖由 brian61950 於 09-9-29 11:42 AM 發表

佢可能好想收你個小朋友,咪送多5分比你囉

Frankly may be he/she cannot imagine someone with so little score will submit the form to school.....

:-D

我朋友去喇沙交表時即時在表上寫總分數,
但我在Maryknoll交表時又沒有告訴你有幾多分.
佢好像話分數係教育局計分.
原帖由 ron106 於 09-9-29 11:38 發表
我都有呢D疑問~~交完表返咗工之後學校打俾我話校網o個度收表o個位話幫我晝錯咗(我係NET14,佢幫我改NET16) 叫我再去過簽名。咁好啦~~轉頭佢又打O黎話唔駛簽都得。到星期一佢又打O黎話要簽~~

我想問其實收表o個位可唔 ...

原帖由 ron106 於 09-9-29 11:38 發表

我想問其實收表o個位可唔 ...

都好喇, 証明有人幫你跟進, 不過......

1. 有人以為當時睇漏, 自作聰明幫你改 (真係得唔得架? )
2. 跟進的人見到, 唔知乜事, 打電話叫加簽.
3. 知道係自己人做的"好"事, 唔想煩到你, 以為可攪掂, 就通知你唔駛(好意來的, 唔好嬲.)
4. 發覺真係攪唔掂, 唯有叫你番去加簽.

以上個人猜測, 事情發生左, 笑下算, 冇其它辦法. 禮下于人, 唔通呢個時候去投訢佢咩?!

以我所知, 張表有任何改動, 都要加簽的. 幼稚園方面係咁同我講, 亦覺得合理. (不過, 有D位置有須要先寫的, 你冇須要而比人寫左就真係唔會知, 好似樓主個"5"字咁, 如果佢走後人地加落去, 邊個會知? 比人查到(資料有錯)隨時取消埋資格, 雖然有parent copy, 但問題係你唔會知發生乜事.)

原帖由 maggie5902 於 09-9-29 12:16 發表
我朋友去喇沙交表時即時在表上寫總分數,
但我在Maryknoll交表時又沒有告訴你有幾多分.
佢好像話分數係教育局計分.

教育局計分?

自行收生, 自行公怖.......宗教分......宗教分標準間間學校唔同........有間話你寫就信, 有間基督教話接受基督教及天主教......

教育局都唔識同你計.

回覆 3# ron106 的文章

They should not change anything from your app form once you submitted it otherwise it is a criminal offence.

醒目開學勳章

那下年我要叫我妻子交表啦,靚女有優惠

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-29 12:10 發表
可能佢見我靚女 (哈.......)

咁我今年就叫我老婆交表啦!!
唔知要靚成點先有20分加呢?!
(係我心目中, 我老婆值100分! sure win!!)

原帖由 ziyi 於 29/9/2009 12:36 發表
那下年我要叫我妻子交表啦,靚女有優惠

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

醒目開學勳章

your wife read this word, feel so sweet

原帖由 flostangraphy 於 09-9-29 12:43 發表
咁我今年就叫我老婆交表啦!!
唔知要靚成點先有20分加呢?!
(係我心目中, 我老婆值100分! sure win!!)

醒目開學勳章

聽完你咁講,我都覺好兒戲,實好多人懷疑會唔會有人 mo lala 賺多5分,你講完後識員有咩反應,係咪一臉疑惑。

ha ha ha!!!! unfortunately she can't read chinese....

原帖由 ziyi 於 29/9/2009 12:55 發表
your wife read this word, feel so sweet

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."

你post上的相片是否你的仔仔?

點解我這樣問?

因為9月份學校生日會中, 我見過你太太, 你仔仔個樣好熟口面, 我個仔好似同他一班? 請問你仔仔係咪在宏X中英文幼稚園讀呀, 我個仔讀緊K3B! 平時我同個仔傾吓學校生活時, 他都有提起個你個仔的名字!

好心做壞事 講真自己個仔女有幾分 心知la 都唔晒你提 我本黎想叫我阿ma去幫我交 諗諗下都係自己跟好 d 唔係我阿ma又聽人講 填錯左 連博下既chance都冇埋
原帖由 Kwanmom 於 09-9-29 13:25 發表

點解我這樣問?

因為9月份學校生日會中, 我見過你太太, 你仔仔個樣好熟口面, 我個仔好似同他一班? 請問你仔仔係咪在宏X中英文幼稚園讀呀, 我個仔讀緊K3B! 平時我同個仔傾吓學校生活時 ...

hello hello!!!
係呀!!係呀!!
個生日會有成十幾個小朋友生日你都記得!!!
你仔仔考邊間?會唔會有機會一齊interview?
我估迦沔有朋友仔一齊會冇咁驚...
24日 open day 我地都會出席!

原帖由 Kwanmom 於 29/9/2009 13:25 發表

點解我這樣問?

因為9月份學校生日會中, 我見過你太太, 你仔仔個樣好熟口面, 我個仔好似同他一班? 請問你仔仔係咪在宏X中英文幼稚園讀呀, 我個仔讀緊K3B! 平時我同個仔傾吓學校生活時 ...
‹ 上一主題|下一主題