用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校的迷思
樓主: hui3328
go

名校的迷思 [複製鏈接]

原帖由 October. 於 09-10-9 09:10 發表

我地可以咁輕鬆既前題係,唔需要有張靚幼稚園成績表,沒有報考小學既壓力。

呢樣真係好重要.....我都無咁既壓力.........但想搵再好d就梗係要啦......

嘻嘻, 我小三果時都仲係一舊飯 !!! 不過依家既小學課程真係比我當年深左好多.

原帖由 LittleKidult 於 09-10-9 09:44 發表
而家做細路真係辛苦
我d仔以前K3時真係飯一舊, 放學返屋就訓覺食野, 然後睇卡通片/玩, 做功課, 食飯, 玩, 沖涼, 玩,  訓覺, 翻學......

睇過一個劇集, 講而家d家長好細以經不斷塞d academic比小朋友, 如flashcard, 5yr去死記一d大學既方程式....小一學中一既數.....而一位兒童專家只係同自己小朋友去玩, 去discover新事物, 去點同其他人相處, in fact, 我只認同你比小朋友多閱讀, 小朋友應該按自己興趣去explore知識.
而小朋友應多嘗試, 唔同既sports都要玩, 唔一定要精,但就要識, 如果其中有d sports係有potential, 咪加強培養, 但又唔=只攻一樣, 香港人學樣樣都話要有成就, 唔 通無天份唔洗玩咩 ? 人係要all rounded才能夠係社交生存.

原帖由 polarbb 於 09-10-9 10:21 發表
我係由佢K2開學開始,差唔多4歲,因為佢係年尾出世.
其實我唔係要佢好叻,我成日同佢講佢盡左力就得. 我都覺係3歲定80,點解我要咁早訓練佢?一黎係睇住佢D行為真係月黎月離譜,而佢又係返下午,咁不如利用早上時間同佢溫下 ...

原帖由 polarbb 於 09-10-9 10:28 發表
我問過我女佢辛唔辛苦,有時叫佢唔好做,不過佢會答我佢想做,其實如果小朋友對果樣野有興趣就唔會覺辛苦.
我反而覺得最苦係要小朋友去學不同興趣班,見佢地成日走黎走去返興趣班,但係真係學到幾多野?
我同個一個小學校 ...

打機睇電視佢地都無話辛苦啦.....係鐘意就得囉......

醒目開學勳章

其實係睇個小朋友想唔想接收,我個女專注力好左後佢既求知慾好強,咩都問一餐,佢睇本書有唔明D字會問我點解,當佢月黎月識得多野,學校的成績自然好左,老師成日讚佢,佢鍾意人讚,於是就會成日問我好多野,要我教佢,練習亦係自己拎出黎做,如果小朋友可以咁,唔通我話唔好咩?
佢幼稚園係返去玩,我特登揀左一間成日會出去參觀的學校比佢,咁一日都係兩個鍾坐定定學野我唔覺有咩問題,佢去過好多地方,去旅行都唔小,日本,澳洲,韓國,北京. 我絕對唔讚成死讀書,我成日同佢講讀書唔係要死背,你講個D flash card,要死背個D野我一樣都冇比個女學,因為我唔覺佢地咁細個要背個D野, 大家講個D Disney我個女去左過百次,因為我地有年票,由佢3歲開始去到宜家就6歲,一到假期會同佢周圍去玩,睇野,返教會,行山,踩單車,踢波...佢童年生活豐富過好多小朋友. 卡通片佢都睇好多,我特登申請左個 disney頻道比佢,佢DVD多到不得了,玩具多到不得了,至於D課外活動,我真係唔會比佢參加咁多,我會比佢揀,好似佢鍾意學琴,我比佢學,佢琴老師要佢比賽要佢考試,我唔比,因為係興趣,我唔係為張 Cert.比佢學,到佢大左自己想個時至考至比賽. 其實好多時小朋友學野真係唔係佢地想學,而係家長迫佢地學.
阿女宜家小一,不過佢思想比同齡大,佢返左學後更識得同我講讀書好緊要,因為佢要做醫生幫四川D小朋友(我冇諗過佢會咁講).
我覺得我教佢方式係完全冇錯,起碼到宜家我睇唔到佢唔開心. 我係一個好開通媽咪,我成日同佢講佢有咩唔想,唔鍾意一定要同我講,而佢亦好肯同我成日傾心事.
各人教小朋友方式唔同,每個小朋友性格唔同,冇一個方式係一定會 fit一個小朋友, 我唔會去批評人地點教,因為我唔係佢媽咪,唔知個小朋友受咩. 我淨係知因為我响佢幼稚園階段每日兩個鐘,佢宜家上到小學好容易應付,每日8點半上床休息,學校好多小測默書佢都唔駛點溫, 我成日問佢返學辛唔辛苦,佢話唔辛苦,D野好容易. 平時同個女返學都有同佢同學仔的媽咪傾計,佢地好多要返工,個小朋友唔會自己做功課要等佢地返成7,8點至做,平時默書小測都冇咩點溫,我聽左後覺得冇問題,只要佢媽咪同個小朋友覺得OK就得.
至於我個 Hello Kitty唔係我攪,成個 account係我姪女幫我開,佢話個 Hello Kitty好攪笑要我用,我又冇咩所謂,佢地開心米得,唔駛用咩心理學去研究
原帖由 overview 於 09-10-9 14:53 發表
睇過一個劇集, 講而家d家長好細以經不斷塞d academic比小朋友, 如flashcard, 5yr去死記一d大學既方程式....小一學中一既數.....而一位兒童專家只係同自己小朋友去玩, 去discover新事物, 去點同其他人相處, in fact,  ...

醒目開學勳章

宜家通常連家長都會覺小朋友讀一兩個鐘書辛苦
不過見到個小朋友連睇6,7個鍾電視,連打4,5個鍾機就唔會覺小朋友辛苦
各施各法,最緊要小朋友受
原帖由 Sindy 於 09-10-9 15:09 發表

打機睇電視佢地都無話辛苦啦.....係鐘意就得囉......

學習, 閱讀 的樂趣
唔一定比打機, 睇電視低

我們都稱這些小朋友做"自動波"
又有人貶之為 "考試機器"/ "書虫"

有人羨慕
有人妒忌

不過名校是沒有迷思的, 有能力的小朋友, 一定想入
中間的小朋友努力想入
力有不遞的小朋友, 不要免強效好, 條條大路通羅馬

原帖由 polarbb 於 09-10-9 16:01 發表
不過見到個小朋友連睇6,7個鍾電視,連打4,5個鍾機就唔會覺小朋友辛苦
...

其實係陪太子(公主)讀書家長辛苦就真, 哈哈...
睇電視打機可能唔使陪.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

講吓笑!
鐵達尼號,暴發户肥媽同男主角講,雖然我大把錢,但我同果班傳统貴族係餐廳食晚飯,佢地都睇我唔起。
做唔做貴族,思迷一陣你就要同小朋友决擇?

醒目開學勳章

唔係 佢考左7間私校,5間收左,不過知有D好谷所以放棄左,本來已經交哂錢讀聖心(因為派位派得唔好),點知我地自己去考灣仔 St.Francis收左,宜家讀緊.
其實我個女只係好記性,係米 smart都要過多幾年至知 有D小朋友好細個好似好聰明,不過開始大就唔係,有D好細個好似好蠢,點知又月大月叻.
原帖由 wootaitai 於 09-10-11 23:35 發表

Polarbb - your daughter is very smart!

八卦 - 咁勁, 而家係咪超級名校讀。。。?

hello polarbb,
is your daughter your only child?

原帖由 polarbb 於 9/10/2009 16:01 發表
...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

同意學習,閱讀其實可以好有樂趣.
just hong kong traditional way was too boring for kids, that way they lost the fun of learning!

原帖由 wisekid2007 於 12/10/2009 10:17 發表
享受閱讀樂趣的小朋友, 有人稱為"書虫" (其實"書虫"不一定是有貶意, 是用來描述那些喜歡鑽書本的人。衹是一些不喜歡、沒甚能力或不懂欣賞書本的人, 抱著酸葡萄心態去刻意貶低享受閱讀樂趣的人, 以求自我安慰而已。)
...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

醒目開學勳章

你估得好啱,如果我多一個就真係冇咁多時間去教佢,宜家得一個就會好專注佢教佢。而我亦唔敢生多一個,因為教一個小朋友真係好大責任同辛苦.
原帖由 flostangraphy 於 09-10-12 10:54 發表
hello polarbb,
is your daughter your only child?

"考試成績好" 並不一定等如 "考試機器"

不過, "喜歡閱讀" 的確較易成為 "考試成績好" 的一群

因為理解能力較好, 知識範圍廣, 亦習慣專注, 只要掌握 "考試技巧", 一般成績都不會太差

"考試機器" 的確好悲哀, 只在小小的範圍內鑽來鑽去

我亦很欣賞 "自動波" 的小朋友, 自律, 自制, 努力, 有責任心 ... 等等成績以外的優勝之道

無可否認, 名校真的有很多高質素小朋友

醒目開學勳章

其實小朋友好鍾意模仿,好似我得閒就會拎住D書坐梳化睇,佢又會成日跟住我,好似我老公鍾意開住新聞台睇,佢又會鍾意睇新聞. 所以從小同佢打好個基礎咁佢上到小學就可以輕鬆D,壓力會冇咁大. 要响香港讀書就冇辦法,一定要乘擔個種壓力,我都好無奈,唯有用方法令佢早D適應.
原帖由 flostangraphy 於 09-10-12 11:05 發表
just hong kong traditional way was too boring for kids, that way they lost the fun of learning!

" fun of learning " 是可以自己找啊 ~
靠學校 ..... 唔會太多 fun 啦 ~

原帖由 flostangraphy 於 09-10-12 11:05 發表
‹ 上一主題|下一主題