用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校的迷思
樓主: hui3328
go

名校的迷思 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我有個朋友係唔想自己教,因為唔想傷感情,佢寧願比錢搵人教兩個小朋友. 其實有好多係唔需要補習的,不過有D唔想自己教,有D要返工費事個小朋友冇所事事米叫佢地返下補習班,有D就人補佢補.
不過我就係自己教,因為唔駛返工,咁不如自己教,我由佢K2開始就每日要佢溫習,好早已經做緊小學D練習,所以佢已經完全習慣個模式,宜家上到小學都好習慣,返到屋企會自己做功課,好自動自覺拎書出黎溫. 其實好多野都係習慣,好多家長話做唔到,其實唔係做唔到,係有冇恆心/心機去做. 我用左兩年時間去教個女,真係日日一早起身就同佢溫書兩個鍾,陪佢一齊做.因為我知一上小學根本就冇時間比你慢慢適應,咁不如我由佢K2開始慢慢比佢適應.
原帖由 overview 於 09-10-7 12:18 發表
其實好多出去補習學生都唔一定係跟唔上, 有d家長覺得學校無功課,亞仔又唔自動自覺做,或者你叫佢做,佢又係處hea,所以唯有出去專科補習,一來可加強,2來可以預習,又可當溫書,好多家長都知谷住要比錢人賺,但奈何好多小朋 ...

Why chinese students spend so much time on 補習 and doing practice questions?  The students from Westerner familes rarely do this sort of things.  Yet they still can excel in university and do very well in their career.  Why is that?  Why HK students spend all the time on cramming books and leave no time for doing other things like sports.  Their life cycle is school, homework, 補習, further 補習, surfing net and playing video games...If you compare this to the States and other European countries, HK students' life exposure is very limited.

醒目開學勳章

冇辦法,外國同香港教育模式好唔同,要响香港讀書就係要死讀書,除非去外國讀
不過唔好以為去外國讀就真係唔駛讀,我有個朋友個女升中時去加拿大讀,點知英文唔得,所有學校都唔收,於是佢要响加拿大讀個D英文補習班,第一年讀完都係唔得,跟住人地話如果佢讀多一年都唔得就唔會有學校收,好彩佢花左兩年時間讀英文補習班都終於比佢過到,不過個小朋友就好辛苦去追D英文 到佢個細仔過去又係咁.不過佢地已經遲人地兩年去讀中學.
原帖由 ThePrincipal 於 09-10-7 12:54 發表
Why chinese students spend so much time on 補習 and doing practice questions?  The students from Westerner familes rarely do this sort of things.  Yet they still can excel in university and do very we ...

教仔點同教女呢 ?  你果個做到唔係等於其他都做到. 每個小朋友都好unique. 好多full time mom都擺左好多心機係小朋友身上,但未必有成效架 !

原帖由 polarbb 於 09-10-7 12:49 發表
我有個朋友係唔想自己教,因為唔想傷感情,佢寧願比錢搵人教兩個小朋友. 其實有好多係唔需要補習的,不過有D唔想自己教,有D要返工費事個小朋友冇所事事米叫佢地返下補習班,有D就人補佢補.
不過我就係自己教,因為唔駛返 ...

其實中學生補習仲common, 唔係點會d補習天皇每年搵千萬. 要入大學都係成績係第一位啦.

原帖由 ThePrincipal 於 09-10-7 12:54 發表
Why chinese students spend so much time on 補習 and doing practice questions?  The students from Westerner familes rarely do this sort of things.  Yet they still can excel in university and do very we ...

補習其實沒問題. 問題是如果像之前有媽咪說有成10個補習8個補習. 我認為有問題.

为何你不会觉得是这间学校不适合她呢?

原帖由 wunma 於 09-10-7 12:25 發表
我估呢位小朋友可能係個別問題, 佢去到哪間學校都會係咁.

怎么有可能同时有10个补习老师?每科目一个老师也不会有10个吧,也不可能每天都10个轮流帮他补习吧。除非他妈妈把学琴,画画,游泳等等都计算在内。

原帖由 ysnmama 於 09-10-7 14:10 發表
補習其實沒問題. 問題是如果像之前有媽咪說有成10個補習8個補習. 我認為有問題.

我都同意要从建立习惯上面着手,而训练男孩需要的耐性是双倍的。

原帖由 polarbb 於 09-10-7 12:49 發表
不過我就係自己教,因為唔駛返 ...

沒可能那名校小朋友的媽咪會把補習及興趣班也混淆吧 或者以鵝傳鵝傳錯了吧.

原帖由 猴子爸 於 09-10-7 14:35 發表
怎么有可能同时有10个补习老师?每科目一个老师也不会有10个吧,也不可能每天都10个轮流帮他补习吧。除非他妈妈把学琴,画画,游泳等等都计算在内。

...

Wunma is the one who has problem for making a sweeping statement like this.
原帖由 猴子爸 於 09-10-7 14:32 發表
为何你不会觉得是这间学校不适合她呢?

如果幼稚园3,4年里面都是过着活动愉快教学的生活,但父母只是认为出名学校等同好学校等同适合他们孩子的学校,小孩被安排进去,突然要面对做功课,默书,老师要求"绝对"守规矩,等等,换我是她,我也不肯上学去。

原帖由 wunma 於 09-10-7 14:43 發表
從未聽過或見過有一間學校在小一的頭一個月便能把學生嚇成這個樣子的, 又不是幼稚園? 學生已有6歲還會當眾大喊不返學的, 應是個人問題.

But you had previously said the child would have problem no matter which school she goes to.  Now do you see the problem with your statement?  One would probably assume if the school is not st mary's but rather less demanding one, then the child probably wouldn't have such problem.
原帖由 wunma 於 09-10-7 14:43 發表
從未聽過或見過有一間學校在小一的頭一個月便能把學生嚇成這個樣子的, 又不是幼稚園? 學生已有6歲還會當眾大喊不返學的, 應是個人問題.

你是以你自己的IQ情况说这话,还是从小孩的角度?

原帖由 wunma 於 09-10-7 14:53 發表
unseen dictation 一點也不可怕, 範圍一大堆要你溫才可怕!

就算捧蛋, 又驚乜呢?

我小时候很怕打针,都要我妈妈drag我入去诊所。

原帖由 wunma 於 09-10-7 14:56 發表
所以要人"drag"入學校?

‹ 上一主題|下一主題