用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校的迷思
go

名校的迷思 [複製鏈接]

即使是St. Paul Co-Ed或DGS, 裡面的老師告訴我, 他們的會考狀元大部份來自中一從外面收來的兩班新生, 極少數是從小一升上來的.

唔信!

原帖由 HoHoMom 於 09-9-30 14:11 發表
I actually agree with hui3328. I came from a traditional "famous" school and had been there since primary. When we got to form 5, the students who got 10 or 9 As at HKCEE were mostly those joining our ...

HoHoMon,

又10A,又9A,你間學校係超級名校。

原帖由 Sindy 於 09-10-1 22:24 發表
我都有好朋友仔係co-ed dgs度讀喎.....都唔係咁差啫.....反而聽過dgs因為收外來生唔夠自己既級數,所以分外來生同自己小學上的呀........

我估DGS大體是以英文程度分班,外來生,除了幾家出名的小学,應該少有學生的英文程度可以一比。

原帖由 catcatmom 於 09-10-1 20:46 發表
讀st mary 中3既朋友講, 老師說今期考第一既, 係來自一間深po岡一間小學既學生. dgs & st paul 就唔清楚.
讀st mary既小朋友係小學階段全級排名26名-40名, 直升上中學, 但到中一之後, 名次考得好後, 數學考第尾, 中& ...

咦,dgs & st paul 唔清楚?少見啊!

我都知中小學唔同,小学全級第一,中學包尾也不出奇。但我認為好象St Mary咁嘅學校,自己的学生應有一定的水平。

之前個例子, 佢亞媽同我講, 為了"濟"入去80名, 3科都用兩位補習老師 or 2間補習社, 上到中學後唔想個女太辛苦, 減少了去補習, 成績差了;

好得人驚!

原帖由 hui3328 於 09-10-5 16:24 發表
以個人的經歷, 小朋友是否讀到書, 天資及努力起碼佔咗7成, 家庭2成, 學校最多佔1成.

本人出身於大陸農村, 12歲才移民來港.  被大部份的香港學校拒收. 由ABC學起, 會考一樣考到6條A. 取得知名大學及碩士學位

現任 ...

hui3328,

你講嘅嘢有冇說服力,和你的背景、有幾多同學在名校教,幾多錢收入,會考幾多A關糸不大。

要用邏輯、常理和數据來說服人!

原帖由 babie2 於 09-10-6 19:17 發表
look at the English standard of some of the DBS P1 students... it is like P6 for some common primary schools.

I think the private tutors play a big role in these....   

小一有一般小六的英文水平,特別是聽、講、看方面,不是太難做到。例如生於假洋鬼子的家庭,英文基本是母語,更不是問題。

就算我呢種除叫傭人做嘢,一句英文都唔講嘅家庭,也有能力做到,方法簡單,自小每天一齊讀30-45分鐘故事書即可。

private tutors?超出我想像之外!

原帖由 Planet 於 09-10-6 21:04 發表
係真架, 我朋友英文2-3位tutors, 中文3位tutors, 數學2位tutors.  如果學校教得掂, 你話洗唔洗個個揾外援呢?

我真係未見過咁嘅人。我不是完全反對補習,但問題是:每人每天擁有24小時,點解有的人可以有咁多時間做咁多補習呢?

原帖由 catcatmom 於 09-10-6 18:42 發表
sorry!我要補充, 個小朋友係4年級下學期先開始, 慢慢+上去, 數學就5年級一間補習社, 5年級下學期+多左一間. 不是開始就甘多補習. 不要"客"親.
而另外一個朋友個仔就讀x拔, 入去第一年就同我講, 知唔知點解x拔d小朋友 ...

都係唔信!

一定是名校好, 名校是沒有迷思的!!!!!

一家學校成績一好,家長自会奔走相告,本來唔係名校,都变名校啦。嗰種傳墦速度,快過高錕發明嘅光纖通信!

"名校的迷思",根本是個偽題目。作者只不過想話,Dxx, Sxx 呢類"名校"己out,新嘅名校叫 xxx 而己。

消委会都有個街市行情,有心的BK之友,不如搞個"今日名校指數",益吓大家。

原帖由 Sindy 於 09-10-7 17:55 發表

唔係全部小孩既角度,但我女就好喜歡unseen喇....拍晒手話:好囉,唔駛讀

我都同意wunma咁講,unseen唔使温,我的孩子都唔知幾鍾意。

原帖由 ThePrincipal 於 09-10-7 19:29 發表
"我個女K3已經串到千幾個英文字"??? You daughter must be briliant.  I can't spell 1000 words even I'm 45 years old now.[quote]原帖由 polarbb 於 09-10-7 18:48 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/com ...

要孩子認到千幾字我都做到。串千幾字,我萬萬不能了。

原帖由 wisekid2007 於 09-10-12 11:51 發表
同意"考試成績好" 並不一定等如 "考試機器", 只可惜在現今香港的教育制度下, 我所看見的是那些"考試機器"佔了那些"考試成績好"的人一個頗大的比例。

醒目仔的爸爸,

請問你從何處得到"在現今香港的教育制度下, 我所看見的是那些"考試機器"佔了那些"考試成績好"的人一個頗大的比例"的結論呢?

"頗大",即係幾大呢?

原帖由 wisekid2007 於 09-10-12 12:33 I can distinguish clearly what are facts, data or just personal view, opinion or judgement.

醒目仔的爸爸,

可見,你比我醒好多。如上一段文字,我就分不出你的見解是根据"事實"、"數据"、或是"你個人的xx"而得到。

雖然香港教育的而且确有很多值得改進的地方,如以香港政府花在教育的經費所佔比例之多,家長投資之巨,成果理應更好。不過,從數据上看,香港又不太差:中小學之國际評估名到前矛,三家大學入百大排名,香港人均經濟,以GDP(PPP)計,比美、英、日都多。

原帖由 gingerale 於 09-10-12 17:09 發表
Actually there are some young people who did poorly in HK schools became quite successful after studying overseas.  They are fortunate that their parents can support them.  

過去,我見個個係香港唔掂的学生,去去外國,個個會神奇地突然開腦,學成歸來。

但依家又唔係噃,有人同我講,見過有一留學回來的,連影印也要教十次,叫他找一份文件,佢可以連以前排列也搞亂。又有銀行請一外國留學生做teller,佢唔知有million呢個字。

點解呢?點解過去個個咁神奇,依家就唔得呢?

老實講, 唔覺得polarbb個icon有咩問題喎!

我都唔係咁鍾意,不過,算啦!

原帖由 ziyi 於 09-10-12 17:30 發表
會考平均每年10萬人左右
中六學位2萬個
大學本科1萬多個
近年單去澳洲讀大學先修都有幾千個
不過基本上我同意,精英的會去oversea,因不論家裡有沒有錢的,那些出名大學都會提供獎學金
...

其实有幾多精英到外國,有數得計,不過我估唔多,計法簡單,先定義何謂真英,例如考幾多分。再看看中大、港大、科大等出名科目收生人數和收生成績,幾可計到。

我反而見到不是精英或未証明係精英的離港多。試想,如果你生着一"考試機器",你都會俾佢考會会考或高考才決定啦,都讀咁多年啦!

當然,國際學校的學生幾乎会是精英,注定要出國留学了。

原帖由 Reximom 於 09-10-12 17:57 發表
可能以前d人留學, 要節衣縮食, 或半功讀, 捱生捱死先攞到個degree, 唔開腦都幾難. 依家d人留學, 亞媽比足錢洗, 有d廿四孝父母直頭飛埋去培太子讀書, 想佢開腦長大都難!

我就話冇咁簡單!

原帖由 wisekid2007 於 09-10-12 18:08 發表
**過去,我見個個係香港唔掂的学生,去去外國,個個會神奇地突然開腦,學成歸來。**

Wow! 你所遇嘅同你所聽而quote 嘅 case都認真夠經典, 可以用來做人版! 可惜我自己就重未遇過連影印也要教十次,叫他找一份文件,佢可以連以前 ...

真珠都有咁真!

原帖由 猴子爸 於 09-10-13 13:00 發表
just a wild thought. what if it is not hello kitty being hanged, but a baby boy/girl (let's say, just a cartoon picture), would it make a difference?  can one say it is just for fun? as an adult, does ...

條線好簡單唔複雜:人當然唔好啦!

我食肉,但如果有反對肉食的指着我說:"試想想,這是人肉,你又點呢?",我都會謎繼續食肉。
‹ 上一主題|下一主題