用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 作文好弱, 有咩野辦法可以增強作文技巧 ...
go

作文好弱, 有咩野辦法可以增強作文技巧 [複製鏈接]

講故事來吸引多睇書,通常都是幼稚兒時的好方法。

我試下總合大家的意見,就是把文章拆細成段落,把段落用簡單事件去形容,跟住每個段落再寫作更加『多點內容』。至於『多點內容』就可以用不同方法去鼓勵創作。

不過,離不開就是要吸收多點字詞,因為無論甚麼方法,最後都要自己創作,引導式或是抄襲式都好,都要多看書先會有好文章。

所以,首要令佢多看書。

原帖由 hhma 於 09-10-2 13:26 發表
呢三點真係好中, 好正
但可惜我兩個仔, 一個point都中唔到
閱讀同閱報都有, 都不少, 但寫出黎, 唔掂

呢 d 係日常生活,父母和小朋友經常討論的話題,及結果。

至於故事書本內容,就可以增加小朋友的幻想及創作詞彙,所以通常大人都會唔及小朋友的一論嘴的

原帖由 cherubic 於 09-10-2 13:54 發表
My son starts reading chapter books recently.  One of the reasons is peer pressure.  As his mom, I read with him everyday, step by step.  We are reading tree top series of Oxford Reading Trees.  Befor ...

我囡都有讀 Oxfrod Tree Top Stage 9,幾有趣。至於中文書,可以試睇下 『老鼠記者』,不多不小有創意寫作的故事書。

原帖由 Annabellalaw 於 09-10-2 23:54 發表
閱讀需要有態度,

從 " 要寫篇好文章"  的角度出發,閱讀忌"囫圇吞棗"  ,

我一直向子女強調要細意閱讀.尤其是作者的內心剖白,會鼓

勵他們與之交流,與之經歷,文字變成圖象,腦內盤旋,從有意

識的閱讀至最後無意識 ...

好深思,妳寫作定很了得,想問下寫英文是否和中文學習都是一樣呢!

原帖由 hhma 於 09-10-4 16:28 發表
Annabellalaw
你真捧!!!!

你真捧, too.

‹ 上一主題|下一主題