用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part III) ...
樓主: Elona
go

快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part III) [複製鏈接]

原帖由 elok2009 於 09-10-8 11:07 發表

and How much and How large is it?

佢話原价1200,現650出售

原帖由 樂樂 於 09-10-8 11:09 發表

比電腦佢查,佢查查下會去左第二度(打機)

樂樂,
電子辭典都有遊戲玩架.
我阿仔咪成日扮查字囉, 實則走去玩遊戲.

原帖由 elok2009 於 09-10-8 10:58 發表

i think using traditional dictionary is better :(

成本字典查係好,但佢查字好漫,所以叫我買部電子比佢.

原帖由 stitchfriends 於 09-10-8 11:14 發表

樂樂,
電子辭典都有遊戲玩架.
我阿仔咪成日扮查字囉, 實則走去玩遊戲.

stitchfeiends

你兩個都用緊?

簽名被屏蔽

佢係一個國語人, 唔識講廣東話

原帖由 樂樂 於 09-10-8 10:44 AM 發表

唔明,即係佢成日講普通話?
Tomorrow is better

原帖由 blytheBB 於 09-10-8 11:17 發表
各位靚MUM:
比D意見,
E+亞囡中一LA,
好多時都O係上網查字典,
其實O係O米應該買本好D GA中文詞典,
同埋英文字典,查多D,先會學到O野呢,
另外,
又有無好介紹AR,
因太多牌子LA,又唔平WOR!
THANK YOU! ...

如果佢上網查,冇玩電腦,冇乜所謂呀,
你覺得買部方便d ?

原帖由 Elona 於 09-10-8 11:22 發表
佢係一個國語人, 唔識講廣東話

咁亞仔跟佢學英文同普通話咪仲好

原帖由 blytheBB 於 09-10-8 11:17 發表
各位靚MUM:
比D意見,
E+亞囡中一LA,
好多時都O係上網查字典,
其實O係O米應該買本好D GA中文詞典,
同埋英文字典,查多D,先會學到O野呢,
另外,
又有無好介紹AR,
因太多牌子LA,又唔平WOR!
THANK YOU! ...

如果有心學英文, 唔需要特別買本字典俾佢啊 ~

我係仔仔六年班既時候已經買咗部快x通比佢用, 成$3000大元架, 我自己用嗰部都係$999咋, 小學佢比較少用, 但係中學開始就用多咗好多, 因為讀英中, 所有科目都係英文, 我個人嚟講就覺得好好用同好方便, 部字典有教埋拚音, 又有中文部首介紹同國語發音….
Tomorrow is better

原帖由 Elona 於 09-10-8 11:31 發表
我係仔仔六年班既時候已經買咗部快x通比佢用, 成$3000大元架, 我自己用嗰部都係$999咋, 小學佢比較少用, 但係中學開始就用多咗好多, 因為讀英中, 所有科目都係英文, 我個人嚟講就覺得好好用同好方便, 部字典有教埋拚 ...

咁貴?
我以前買過部 $500 左右既 "快X通"
mini instant dictionary
方便好多!
又輕好薄!

大大舊o個D 又貴又重又多遊戲玩!
唔好架~

原帖由 Elona 於 09-10-8 11:31 發表
我係仔仔六年班既時候已經買咗部快x通比佢用, 成$3000大元架, 我自己用嗰部都係$999咋, 小學佢比較少用, 但係中學開始就用多咗好多, 因為讀英中, 所有科目都係英文, 我個人嚟講就覺得好好用同好方便, 部字典有教埋拚 ...

我大仔都唔知佢點讀書架,佢冇用字典架,

e + 細佬升中先想我買部比佢.

原帖由 elok2009 於 09-10-8 11:34 發表

咁貴?
我以前買過部 $500 左右既 "快X通"
mini instant dictionary
方便好多!
又輕好薄!

大大舊o個D 又貴又重又多遊戲玩!
唔好架~

真係幾好喎,跌落地都冇咁易壞.

原帖由 樂樂 於 09-10-8 11:47 發表

我大仔都唔知佢點讀書架,佢冇用字典架,

e + 細佬升中先想我買部比佢.

你偏心? :p

原帖由 樂樂 於 09-10-8 11:48 發表

真係幾好喎,跌落地都冇咁易壞.

我覺得買迷你既電子字典真係好好多
方便好多呢

不過... 我買既時候, 已經係播緊 "還珠格格" 既年代!
(點解咁記得呢? 因為當年係 好X通特約: 還珠格格
D廣告賣得好行, 咁又出左部幾平既迷你電子字其喎, 咪買左黎用囉)

唔知而家市面上有無類似既instant dictionary 呢?

原帖由 樂樂 於 09-10-8 11:16 發表

你兩個都用緊?

樂樂,
我兩年前買咗部快X通, 在百老匯暑期推廣買嘅, 唔記得幾錢, 都成2千元, 黑白色的, 另有一部彩色貴 D 我無買.
仔女好唔小心跌過幾次落地要修理.
有真人發聲, 可錄音.
有時仔用快X通, 阿女上網查字典, 唔駛爭.
我覺得上網查快 d.
好似 E + 手提電話都可查字典仲方便呀.

原帖由 elok2009 於 09-10-8 11:52 發表

我覺得買迷你既電子字典真係好好多
方便好多呢

不過... 我買既時候, 已經係播緊 "還珠格格" 既年代!
(點解咁記得呢? 因為當年係 好X通特約: 還珠格格
D廣告賣得好行, 咁又出左部幾平既迷你電子字其喎, 咪買左黎用 ...

c6 早幾日去睇過,佢話最新形號果d 要幾千元,c6 仲意多d功能, 但我覺得迷你好d, 唔需要太多功能啦.

原帖由 elok2009 於 09-10-8 11:49 發表

你偏心? :p

hehe 我冇偏心,亞哥又冇話要買 .佢想要我一定買比佢架,亞哥明年考會考啦,我仲緊張過佢.

原帖由 stitchfriends 於 09-10-8 11:57 發表

樂樂,
我兩年前買咗部快X通, 在百老匯暑期推廣買嘅, 唔記得幾錢, 都成2千元, 黑白色的, 另有一部彩色貴 D 我無買.
仔女好唔小心跌過幾次落地要修理.
有真人發聲, 可錄音.
有時仔用快X通, 阿女上網查字典, 唔駛爭.
...

手提電話可能要最新形號才可能查字典

原帖由 motherlau 於 09-10-6 07:47 發表
算la.........F1 仔係咁架la...

lau仔都返左 "加油站"佢成日欠英文功課,因為分組,佢去左另外一個班房上堂,所以冇抄功課.

習慣下la....遲d就會好架!!

返正唔交功課有學校罰,等佢自己慢慢改下wor.......

mo ...

我哋吾止罰咁簡單, 而係冇交3/4次(忘記了幾多次)功課就要見老師→校長→再犯要記缺點
所以.....晚晚好似做咗門神咁......楝係到問清楚佢做晒d功課 & 有冇帶齊課本
‹ 上一主題|下一主題