用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 (朗思,啟思,樂基,迦南,劍嗚)請問有無人知道邊間好?? ...
go

(朗思,啟思,樂基,迦南,劍嗚)請問有無人知道邊間好?? [複製鏈接]

我都一樣對各幼兒園無甚認識, 除左朗思, 你揀的我都有/打算報.
我覺得先聽取別人意見了解各幼兒園所長, 上網睇各校的教學法, 最後去open day/interview親身了解, 配合自己兒女的個性+個人喜好去揀.
朋友所講的意見:
啓思: 開心幼稚園, 即係課程唔會太深太多野做, 同埋無咁多規範(free d)
樂基: 英文好, 課程深, 重活動教學, 但難入(不過另一個topic見到有負面的意見)
劍嗚: 課程深, 升小學派位結果好
迦南: 學費唔貴各樣都ok, 但無聽聞什麼長處, 只知好多人報

yokolee,

我朋友所指的升小派位結果, 應該只是針對升了私校的學生而言. 朋友對升小學的派位機制好清楚的, 我估佢俾的意見都可以參詳一下.

我個人還是認為網上睇資料和別人的意見只能參考, 是否真實或者是否適合自己/兒女需要, 還得自己親身了解.

又例如沒有開n班的根x園, 好評很多, 但我上教署網頁, 見學校的師資, 好像比人低了點, 雖說要教好3-6歲小朋友並不一定要博士, 碩士, 專家, 但相信每位家長對不同的範疇都有不同的要求.

yokolee,

我諗好多家長都會私校/直資/政府派位, 3樣都做齊, 考到間滿意既就最好, 或者公立派位派得好放棄私校慳番d學費.
不過而家個囝先1歲8個月, 小學... 真係好難考慮到咁遠.

bebesoky,

統一派位(即俗稱大抽獎), 應該唔係以地址決定喎... 我睇荷花本書介紹, 大抽獎分2部份, 甲部(10%學額)有3個志願可填, 可以跨區選校, 即住元朗都可以選九龍塘的小學, 乙部(90%)可填30個志願, 只供住所屬校網的學童申請. 好似真係靠好彩.

其實而家d小學係咪都多活動教學? 因為我都未睇咁多啊~
‹ 上一主題|下一主題