用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Boys College
go

St Paul Boys College [複製鏈接]

沒有第二次面試的人
會等到 公布錄取那時~跟有錄取的人同時接到信~
也就是說~沒錄取的人就是收到拒絕信了~
原帖由 ladykin 於 09-10-7 14:23 發表
如果係咁, 2nd interview 完點通知呢 ???

我記得同時都會收到電話~~

原帖由 ladykin 於 09-10-8 12:59 發表

咁即係呢幾日收唔到信就表示沒有機會了, 對嗎?

可唔可以打去學校問呢?  "萬一" 真係寄失咗都唔知 bor mouth:" />

舊年第一次

原帖由 kittylock 於 09-10-9 13:01 發表
Can anyone tell when did SPCPS start to have 2nd interview?

I remember there was only 1 interview 3 years ago. No 2nd interview was held at that time.

恭喜喔....
原帖由 SamuelC 於 09-10-9 13:05 發表
已收到信!!

算是見吧!!
因為ㄚ仔入去
爹地媽就坐在門口對著校長
校長係擺明比ㄚ爸ㄚ媽看的
所以 應該也是想觀察爸爸媽媽
但就冇問爸媽問題
原帖由 SamuelC 於 09-10-9 13:40 發表
請問second interview需要見家長嗎?

唔知喔...
原帖由 kittylock 於 09-10-9 13:13 發表
Tks JKTL for the reply.

Do you know (or did Ms Chan explain) why they need to change the interview format?

唔好再計這些了..

並無意義
好好把握第二次面試比較重要

我仔當初冇宗教 冇兄長爹地舊分..
亦都有考到

現在進到第二輪 共有300人
300個都很優秀  
90人可以中...但始終都可能有近200未必會得到
但話唔定這考唔到的200人去了更好的學校 如SPCC 或DBS  ...等...

原帖由 ladykin 於 09-10-10 19:24 發表
我個仔都係零分, daddy 唔係舊生, 冇宗教, 冇兄長

咁如果 1st interview old boys 有 10 分, 咁 2nd interview 係咪所有小朋友都由零開始, 定係嗰 10 分仲喺度嫁 ...

對~~是錄取90人..好似係
原帖由 childrenfirst 於 09-10-10 22:51 發表
not 150, i think they don't have 5 P.1 classes..less than 100, I think. I have forgotten the exact figures.

中學跟小學並無結龍喔!
這點要注意
據校長話好似70-80%學生可以直上原本學校

但外界很多人都搞錯 以為是一條龍
其實是沒有的
原帖由 wtma 於 09-10-14 14:14 發表
請問各位家長, St.Paul Boys小學是不是大部分可以直升聖保羅書院?  因之前有家長分析聖保羅男女中學是Band 1 英中, 而聖保羅書院是Band 2 英中, 但St.Paul Boys又得大家愛戴, 何解?

我囝囝現k2, 請多多指教! ...
‹ 上一主題|下一主題