用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 [請指教]3.5歲女仔學琴
go

[請指教]3.5歲女仔學琴 [複製鏈接]

想各位有經驗的家長賜教!!!!
因為本人無任何學琴經驗,
希望大家可以分享下!!!

小朋友第一次找老師學琴(小囡3.5歲),
有無咩特別野要注意?
(正在尋找老師中, 如有老師介紹, 吾該pm我. 非常感謝.)

如老師的資歷? 每堂的上課時間?
每星期練習時間幾多?.. 等等

因為聽有d有經驗的家長說,
小朋友由白紙一張,
初學琴一定要找個質素好的老師教
(價錢可能有番0甘上下)
初步學最怕學壞手勢, 以後想改都比較難,
學到順利啦..準備長期學落去, 而又想吾好太貴時,
到時先再轉d 大眾化價錢0既老師都可以,
是否如此?

定係初初學, 找個"一般"價錢0既老師教下先,
如有興趣先再找個出色小小0既老師再教?
   0    0    0    0

Dear Kathy,

Thanks for your shareing!!
吾知呢類老師, 0向邊度搵呢?
我吾想某某然走入琴行叫佢地介紹呀!
因為無口啤,又吾知教得好吾好,
好冒險下~~

吾該晒!

原帖由 Kathy_piano 於 09-10-6 13:43 發表
小朋友學壞了手勢,會根生蒂固,好難改!
所以一定要找個著重技巧的老師!

原帖由 3X 於 09-10-6 12:26 發表

有無咩特別野要注意?
(正在尋找老師中, 如有老師介紹, 吾該pm我. 非常感謝.)

如老師的資歷? 每 ...

U can PM to me for discussion.

原帖由 3X 於 09-10-6 12:26 發表

有無咩特別野要注意?

如老師的資歷? 每 ...

呢度有把老師啦

可以睇下佢地既cert.
可以睇下佢地邊度畢業
可以睇下佢地師承何人

至於學生有無獎拎.....唔係重點

價錢.....
平野都會有好野,但機會你要睇下有幾高
一般可以好大眾化,我諗幾百蚊一個月,好d既幾百蚊一個鐘都有.睇下你要咩?

絕對同意!! 我收了不少學生之前都是學壞了手勢, 真是很難很難改, 因已經成為習慣.... 亦好影響進度....

原帖由 Kathy_piano 於 09-10-6 13:43 發表
小朋友學壞了手勢,會根生蒂固,好難改!
所以一定要找個著重技巧的老師!

All ,
pls check PM.

Sandy,
Thanks for your comments.
‹ 上一主題|下一主題