用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 推介- 功課少,默書少的津校
go

推介- 功課少,默書少的津校 [複製鏈接]

我見咁多家長想找這類直資/私校, 但不是所有家長可以負擔得到, 所以我又分享下津校的選擇. 我好朋友囝囝今年小一讀葛量洪校友會黃埔小學”, 所以我都算清楚學校的課程.
英文-小一/小二主要教phonic / reader(magic box), 每天朗讀課文,加錄音功課. 學寫pattern句子, 小三以上都係用story books, 中文用廣東話教,因為小朋友理解會直接一些,對思維有幫助,另外上普通話課.
中文趣味默書, 小一英文不用默句子, 聽字默音 e.g. bat / cat 只須寫 b / c .
我朋友囝囝好喜歡默書, 因為可以取得高分,增加信心, 因為是加分制, 默對就有分, 所以好容易取多過100. 不是一般學校由100分倒扣. 以我朋友說, 用在默書的時間不多, 可以大量閱讀課外書, 因為學校都要小朋友至少每天在家花20分鐘閱讀.
但我覺得學校派位不及同區學校好, 所以有好有不好.

其他家長有沒有類似的小學分享?
   0    0    0    0

我朋友其實想報讀類似的直資小學, 不過在囝囝上小學時放棄工作,轉做全職媽媽, 經濟是一個因素, 佢囝囝係跨區出去讀, 覺得課程合佢要求, 最緊要小朋友讀得開心有成功感才建立學習動機, 要有適當的功課/測驗, 但不希望太多, 程願小朋友學多一些課外活動, 多看一些課外書. 多一些美好的親子時間, 佢話人生數十年, 最重要係親子關係. 我都好有同感, 我囡學校每星期都要默書, 功課都唔少, 每晚都唔夠時間用, 唔好話讀課外書, 連教科書都未溫好, 有時比我鬧到死死下. 所以我都好羡慕我朋友架.

唔好客氣, 我都想知除了這一間,還有沒有其他選擇.

原帖由 flostangraphy 於 09-10-14 13:27 發表
by the way, AAma,
thanks a lot for the info!

我覺得類似的學校, 直資一定比津校優勝, 因為讀得直資學校的家長,大多對小朋友的支援較多,如時間/金錢. 並且直資學校收生一般都平均. 差異小一些.
津學就有不同學習能力的學生, 家長又未必有這麼多時間,心神付出, 因為學校是活動教學, 操練又較小, 難免影響升中派位.

但我朋友對自己的能力&學校有信心, so far開學至今都好滿意, 每日放學都有時間同囝去公園玩一陣先開始做功課, 佢最開心個囝認識好多生字, 雖然唔識串, 但有興趣睇書, 又話英文教學的方式吸引, 學生的英文發音標準, 到佢地小六時已經有能力看初中的英文故事書, 所以程度不會比其他學校底, 只是家長有沒有時間從旁協助.

原帖由 chumamma 於 09-10-13 23:52 發表
我到今天也問自己, 到底搵間功課少,默書少的津校 是幫佢, 定係害佢呢 ???

我又想小朋友舒服開心過度童年生活, 又想佢將來出人頭地, 唔想做牛做馬咁辛苦。

正如你說, 中學派位唔好, 就算幸運入到 brand one 中學,  ...

‹ 上一主題|下一主題