用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 I 位有無評估報告?
go

I 位有無評估報告? [複製鏈接]

我個仔讀左成年I 位,我問老師有無正式報告俾家長,佢問我要來做咩? 更係想有份正式報告,睇吓個囝咩情況啦! 點知佢叫我出封信俾學校,話我有甘要求 ,大佬成3年係度讀,唔通成日要出信? 有無人好似我甘架?
   0    0    0    0

我小朋友在入學初及每半年都有一次評估,評估後有一張藉單的報告(6個範圍,如大小肌.社交.自理.認知等).老師也會約會及當面解釋.社署好似要學校每半年做評估及要交給社署.

我個仔都係讀緊I位,據我所知,I位老師係每半年會替兼收學生做評估,然後,寫一份報告及新半年的訓練計劃,之後經校長審閱後,會約家長面談傾有關報告及新訓練計劃,有些校方會給予正本家長,而副本存檔,有些給予副本家長,而正本存擋,但係需要將報告給家長的,我聽啲校長講如果有些不願意俾,可能因為它們的內政沒有明確指引,於是索性唔俾家長,啲老師有無寫報告都唔知,所以,那位老師要求你寫信,可能是想阻攔你,或知會校方,那老師才開始替你小朋友做評估及寫報告(這只是我個人問回來的資料),故此,你係可以大條道理向校方要求給予報告,若不然,你可向社署查詢,或投訢校方,了解後,可向校方表示你已向社署了解你是有權要求給予有關自己小朋友的定期評估報告的。

還有些學校為了省工作量,所以,會選擇在兼收學生畢業時最後才寫一份總結的評估報告結家長,若繼續沒有家長反映需要,他們多數會繼續這樣做。

所以,你都係向社署了解最清楚,及要向校方表達你們作為家長係有知情權去了解子女在校的表現及發展進度。

原帖由 penny_li 於 09-10-8 16:20 發表
我個仔讀左成年I 位,我問老師有無正式報告俾家長,佢問我要來做咩? 更係想有份正式報告,睇吓個囝咩情況啦! 點知佢叫我出封信俾學校,話我有甘要求 ,大佬成3年係度讀,唔通成日要出信? 有無人好似我甘架? ...

個老師話從來無家長要求要報告,但係從來無唔等於唔使俾呀!

原帖由 yeeyeemum 於 09-10-8 18:28 發表
我個仔都係讀緊I位,據我所知,I位老師係每半年會替兼收學生做評估,然後,寫一份報告及新半年的訓練計劃,之後經校長審閱後,會約家長面談傾有關報告及新訓練計劃,有些校方會給予正本家長,而副本存檔,有些給予副本家長,而正本存擋,但 ...

你個仔間學校會唔會逄8月同9月就停兼收訓練架? 用2月去做內部評估同新訓練計劃? 個老師唔會約我講新計劃,只會係電話大約講吓會同亞仔做d咩。

原帖由 yeeyeemum 於 09-10-8 18:28 發表
我個仔都係讀緊I位,據我所知,I位老師係每半年會替兼收學生做評估,然後,寫一份報告及新半年的訓練計劃,之後經校長審閱後,會約家長面談傾有關報告及新訓練計劃,有些校方會給予正本家長,而副本存檔,有些給予副本家長,而正本存擋,但 ...

呢啲係家長權利嚟架喎, 個老師咁答你真係好有問題呢!!

我個仔間學校同樣都係每半年一次有與兼收老師面談及有書面報告講解這半年的情況及未來會做些什麼.

原帖由 Jac_chue 於 09-10-8 16:53 發表
我小朋友在入學初及每半年都有一次評估,評估後有一張藉單的報告(6個範圍,如大小肌.社交.自理.認知等).老師也會約會及當面解釋.社署好似要學校每半年做評估及要交給社署. ...

我已經去信校長叫佢地比d報告我啦!
‹ 上一主題|下一主題