用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 拔萃男書院附屬小學今日面試
go

拔萃男書院附屬小學今日面試 [複製鏈接]

原帖由 seabird6623 於 09-10-9 15:25 發表
各位,

不知大家今日面試情況怎樣?小兒說的情況和前年的不一樣。他只說串了些英文字,有些他不懂,另外給了兩幅圖問他有什麼關係?小兒說不知道。相信很難有2nd 面試機會。 seabird6623 ...

吓, 串字??? 我個仔冇話要串字 wor

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

原帖由 bbone 於 09-10-9 16:34 發表
My son said he had to compare two things, a pen and a pencil. What did your son do ladykin?

bbone,

我個仔今次冇講得咁清楚 (相比起上次 St. Paul Boys). 佢淨係話一大班小朋友入課室, 跟住睇電視, 係一段段, 每睇一段個老師就問一條問題, 小朋友舉手, 老師就叫小朋友答, 差不多每個小朋友都有答. 跟住就比4幅圖佢, 有車有人叫佢配對, 之後就去睇電視等父母接 lor

其實冇話需時幾耐, 都係佢叫您幾點到註冊, 之後幾點接番小朋友, 所以我個仔話答完問題咪去睇 tom & jerry lor

我唔識講有咩特別, 因為我從個仔口中得出既表現同程序, 我覺得佢表現唔太理想, 打定輸數, 不過佢盡咗努力就得啦, 順其自然

原帖由 maggiejane 於 09-10-10 00:14 發表
我仔用英文作答, 朋友個仔用廣東話, 情況好唔同.

我仔話首先帶入大課室一齊等, 之後續個叫名個別入細房INTERVIEW, 1 對1. 入到去放一段故事, 只有聲無畫面, 之後要你講番成個故事出嚟, 再問你有關故事問題, 跟住問 ...

聽 talk 時個老師又話選英文同普通話黎作答唔會特別加分, 但如果睇咁既情況, 面試又好大分別 wor. 我覺得面試內容唔同唔出奇, 但形式差咁遠就唔係幾公平 lor

點解面試既形式出咗咁多個版本嫁, 好驚呀

唔知幾時會有第一輪結果呢, 好心急呀

其實我覺得學生 proud of 佢自己間學校冇咩問題, 每間學校都有佢自己既文化同特色, 如果個學生喺嗰度讀書都對間學校冇歸屬感, 間學校係點大家心中有數, 都唔會幫個小朋友報啦. 況且 LS v. DBS, SJ v. WY 係遠古文化, 各有各既 fans, 冇必要拗

梳里, 可能我用錯字

‹ 上一主題|下一主題