用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬小學 2009-1B班同學仔請進...
go

2009-1B班同學仔請進... [複製鏈接]

請問有無小朋友可以幫幫手? 今日我個女圈漏左一個中文生字, 麻煩大家話番我知呀... 總共 9 個...

1. 打完球
2. 身子
3. 變得
4. 臭
5. 功課
6. 早上
7. 老師
8. 下午

謝謝....
晞晴媽咪
   0    0    0    0

1B班報到。
我睇過係漏了"交給"呀!

Hi mariobie,

好多謝你咁快覆我呀, 我個女尋日已經自動自覺話我知佢圈漏左一個, 又記唔番, 好驚比老師寫手冊, 於是惟有上黎求救 law...

黎緊呢個星期好多默書, 測驗, 加油呀...
晞晴媽咪

嘩! 你地教得好快喎....這9個生字從哪裡來架?? 有幾個真係幾難寫喎!!
原帖由 晞晴媽咪 於 09-10-10 01:20 發表
請問有無小朋友可以幫幫手? 今日我個女圈漏左一個中文生字, 麻煩大家話番我知呀... 總共 9 個...

1. 打完球
2. 身子
3. 變得
4. 臭
5. 功課
6. 早上
7. 老師
8. 下午

謝謝....
晞晴媽咪 ...
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

回覆 1# safarimama 的文章

晞晴媽咪,
旅行時,影到兩張晞晴的相, 其中一張是班相,你要唔要呀? pm 你個 email 俾我吧!
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

Hi safarimama,

B 班教緊第三單元第一課 "為甚麼". 呢課都幾多生字, 所以佢地都分左三日寫.

我 PM 左個 email 比你, 麻煩你 send 番囡囡 D 相比我呀... 唔該晒...
晞晴媽咪

hi

依晴媽報到
依晴Hillary, 依韻Eleanor

1. 打完球
2. 身子
3. 變得
4. 臭
5. 功課
6. 早上
(7. 交給)
8. 老師
9. 下午

Hi there,

I've lost some of the notices, can anybody repeat the test/quiz will be done this week or before the assessments on 22/Oct ? and the syllabus please.

will the teacher read all the questions to the students and anybody knows the contents of the chinese/english assessments, any fill in the blanks, comprehension, word puzzles...etc ?

thanks all moms.

原帖由 晞晴媽咪 於 09-10-10 10:43 發表
Hi mariobie,

好多謝你咁快覆我呀, 我個女尋日已經自動自覺話我知佢圈漏左一個, 又記唔番, 好驚比老師寫手冊, 於是惟有上黎求救 law...

黎緊呢個星期好多默書, 測驗, 加油呀...
晞晴媽咪 ...

各位1B家長好,我係曾卓殷 Phoebe 媽咪。

今個星期好繁忙,又默書,又小測,又要準備月尾評估。

唔知各位對各科評估內容及範圍清楚嗎??

ChingChingma :

14/10/09 : 音樂科技能評估
                       數學小測

19/10/09 : 常識科評估

Hi Phoebe 媽咪,

今個星期直情溫書溫到傻, 我個女仲要無乜記性, 我都無晒計, 睇佢自己做到幾多啦... 唉...

(** 我個女話係聽旋律唱音...)
                   數學小測
(** 第一至九課)

19/10/09: 常識評估
(** 主題: 我是小學生  形式: 判斷是非及角色扮演
1. 老師口述個案, 學生判斷是非.
2. 學生分組扮演個案內的角色)

希望幫到你...
晞晴媽咪

Thanks,

Please advise which notice shows the
'音樂科技能評估'

原帖由 laurielml 於 09-10-12 21:24 發表
各位1B家長好,我係曾卓殷 Phoebe 媽咪。

今個星期好繁忙,又默書,又小測,又要準備月尾評估。

唔知各位對各科評估內容及範圍清楚嗎??

ChingChingma :

數學小測

19/ ...

原帖由 晞晴媽咪 於 09-10-13 01:36 AM 發表
Hi Phoebe 媽咪,

今個星期直情溫書溫到傻, 我個女仲要無乜記性, 我都無晒計, 睇佢自己做到幾多啦... 唉...

(** 我個女話係聽旋律唱音...)
                   數學小測
(** 第一至九課) ...

晞晴媽:
音樂評估聽旋律對晞晴應該無問題, 佢跳舞好叻

問功課:

請問今日數學功課 '新' 做邊頁?

Phoebe 話不用做,但手冊有寫明天交。

Hi laurielml,

雖然我個女唔係咁可靠, 但我見佢在手冊都只係寫左: "明交新和訓". 佢都係話唔使做... 但唔知仲有無 B 班家長可以 confirm 下...

晞晴媽咪

唔洗做,係比佢哋溫習嘅!
原帖由 laurielml 於 09-10-13 19:17 發表
問功課:

請問今日數學功課 '新' 做邊頁?

Phoebe 話不用做,但手冊有寫明天交。

原帖由 mariobie 於 09-10-13 20:07 發表
唔洗做,係比佢哋溫習嘅!

mariobie, Thanks !!

原帖由 晞晴媽咪 於 09-10-13 19:44 發表

雖然我個女唔係咁可靠, 但我見佢在手冊都只係寫左: "明交新和訓". 佢都係話唔使做... 但唔知仲有無 B 班家長可以 confirm 下...

晞晴媽咪

我同你都係一樣,總覺得阿女係寫留o野,所以可以係到同大家交流一o下,真係好事。

Hi mariobie, 唔該你呀... ^^

我個女係超論盡架, 呢度 D 家長都知, 我成日都要麻煩大家, 真係唔好意思...

星期四既中默都仲未攪得掂, 剩番一日, 都唔知溫唔溫得好? 唉... 亞女已經唔只一次呻點解小一咁辛苦...
晞晴媽咪

明天又要中默,今日又有o甘多功課,都唔知夠唔夠時間溫習。
‹ 上一主題|下一主題