用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深井天主教小學 各位靚媽咪,想問下深井天主教小學,請幫忙 ...
go

各位靚媽咪,想問下深井天主教小學,請幫忙 [複製鏈接]

原帖由 daydaybaby 於 09-10-11 14:50 發表
因為上次去問學校有關的資料, 校方的回覆有點怪
以下(大概意思,因為記不到每個字)

1.我問:你學校是否都主張學生一生一体藝,學生學一樣樂器或藝術
   回答的是「現在/這區(忘了那個才對)的學生都很富裕, 一体藝的意 ...

雖然我唔在場,但睇到你與學校之間這段對話,我相信可能有些誤會(純粹以常理猜)...

你所提到"富裕"一詞,口語化好少咁講,學校係咪話"有錢"或"富貴"呀? 我成日都係咁話人0架 畀我咁話果d人,都唔會係好有錢果隻,意思類似係形容人,不吝惜腰間錢,去達到自己某d慾望咁囉! 我會覺呢個term類似"潮語"而已

至於你所提"飛鷹綠化"這類計劃,雖然我唔知計劃內容係點,但以我了解,荃灣區的官津校,肯定唔多唔少都有些比較草根家庭學生,如果大家未接觸過,可能真的未必明人地可以"草根"到點樣地步....

點解我咁講,因為我間唔中都有同大仔去報名做下義工,服務對象多數都係弱勢社群,接觸過就會明白佢地既生活/心境,有些可能因為經濟或自悲感原故,生活圈子好細好細,如果有學校對這類學生能提供到支援,更應看成為一所好學校,絕對並不代表其他不須支援學生就是"富裕"
純粹個人見解,如有誤會請指正
‹ 上一主題|下一主題