用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖羅撒 vs 瑪利諾修院 vs 嘉諾撒聖瑪利 3間邊間好d呀 ...
樓主: sumyau1012
go

聖羅撒 vs 瑪利諾修院 vs 嘉諾撒聖瑪利 3間邊間好d呀 [複製鏈接]

原帖由 happyfarm 於 09-10-20 23:29 發表
MCS是英文小學, 小朋友由P1已習慣閱讀英文書, 上課及小息都說英語, 中文要求亦十分高, 學校根據學生能力安排一項課外活動.  不知樓主"好D"所指是哪方面? ...

英文小學..係咪好d?

原帖由 elmolly 於 09-10-20 17:16 發表
唔好意思, 想請教聖羅撒小學而家其實好唔好? 我讀書既年代佢係一間幾好既學校, 而家好似無乜人提起咁. 另外又想問叩門入聖羅撒幼稚園叩門入小學既機會大唔大? 我原本諗住報聖羅撒幼稚園, 不過有朋友話聖羅撒小學同幼 ...

如果你本身係讀st. rose..咁你女女好易入到呢間學校.

原帖由 sumyau1012 於 09-10-21 11:54 發表

如果你本身係讀st. rose..咁你女女好易入到呢間學校.

我唔係st. rose old girl. 不過以前係srl好d, 所以諗緊搏唔搏. 係呢, 你覺得佢幼稚園點呀?

原帖由 elmolly 於 09-10-21 15:07 發表

我唔係st. rose old girl. 不過以前係srl好d, 所以諗緊搏唔搏. 係呢, 你覺得佢幼稚園點呀?

我女女而家讀k1,我覺得幾好呀..好多野學.佢用evi在家學習,非常好.

原帖由 sumyau1012 於 09-10-21 16:03 發表

我女女而家讀k1,我覺得幾好呀..好多野學.佢用evi在家學習,非常好.

請問咩係evi? 洗唔洗一早去排隊攞form, interview又係咩形式? 多唔多功課? 唔該晒.

原帖由 elmolly 於 09-10-21 15:07 發表

EVI網如下:
http://kid.evi.com.hk/index.php

1個星期派2次功課. 我唔知算唔算多
你女女今年幾大個呀?

醒目開學勳章

如果加埋協恩, 又會如何排列呢 ??

原帖由 sumyau1012 於 09-10-22 14:44 發表

EVI網如下:
http://kid.evi.com.hk/index.php

1個星期派2次功課. 我唔知算唔算多
你女女今年幾大個呀?

唔該晒. 我個女兩歲半, 返緊pn. 係呢, 聖羅撒幾時要寫字架?

原帖由 elmolly 於 09-10-22 18:09 發表

唔該晒. 我個女兩歲半, 返緊pn. 係呢, 聖羅撒幾時要寫字架?

我女女3歲..好似係k2學寫字

以下純粹個人意見, 唔代表其它人意見:

我小朋友N1時是讀劍嗚的,到升K1時,某部份家長會幫小朋友考另一間心儀幼稚園升讀K1的,因好多學校都只開辦K1-K3,當時最多人考的是ST.CAT, KV, YORK, 創價, 宣道, 金巴倫, ST.ROSA, 協恩, 培正等等......,當時從聽聞得知ST.ROSA的幼稚園課程是比較淺的,升小學亦不是一條龍直上的,到要叩門時都只會收校內成績較好的,如一心要考出面D私小同直資,就會比較一般了,我小朋友的其中一名同學正正選讀了此校,K1開學後讀了數個月後便轉回劍嗚了,她的答案也正是覺得ST.ROSA課程比較淺,佢覺得唔啱佢個小朋友,不過我還是覺得最緊要係適唔適合自已的小朋友吧,可能佢小朋友N1時的課程都有一定的程度,故到升K1時便會覺得比較淺吧,不過我經常經過ST.ROSA門口也看到D小朋友大部份都是很開心的,所以就算大家是同一個選擇,但都未必感覺一致的,就是睇吓你地所要求的是什麼.........

原帖由 iristam 於 09-10-24 13:01 發表
以下純粹個人意見, 唔代表其它人意見:

我小朋友N1時是讀劍嗚的,到升K1時,某部份家長會幫小朋友考另一間心儀幼稚園升讀K1的,因好多學校都只開辦K1-K3,當時最多人考的是ST.CAT, KV, YORK, 創價, 宣道, 金巴倫, ST.ROS ...

好"q", 我個女而家又係起km讀緊! 想問你舊年多唔多小朋友升返上k1? 你小朋友而家係咪讀返km? 我問st.rose係因為佢係天主教學校, 小朋友既品德培養會好d, 同km, sc, kv果d係兩樣野. 咁當然都有考慮到如果小學揀返st.rose咁讀佢幼稚園既話叩門會有d優勢.

您好: elmolly

我小朋友係07-08年讀km的,果時我地果班大約有6成人留低,我個小朋友是沒有留下來的,去咗邊間唔好響度講了,因人人選擇唔同,唔想影響到別人......

原帖由 iristam 於 09-10-27 11:36 發表

我小朋友係07-08年讀km的,果時我地果班大約有6成人留低,我個小朋友是沒有留下來的,去咗邊間唔好響度講了,因人人選擇唔同,唔想影響到別人...... ...

icic, 你地果年係最後一年可以由pn直升上k1, 舊年開始講明無guarantee, 攪到我地d家長都幾"呢hair", 要係咁搵back up. 介唔介意分享下點解你選擇唔留起km呢?

我果時一心係諗住入呢一間穩陣d,就算考唔到出面的k1,都可以留低直升k1嘛,因呢一間真的不是差的,即進可攻退可守的心態吧,為何不留在此校,是因人人心目中都有個排位的,你明白啦........

iristam & elmolly,

小女04-05也是KM N班學生, 也是K班時離開了. 當年離開的比例更高, 因為出生率低, 考其他學校的命中率也高. 她那屆有去了一條龍的培正, 民生, 也有ST CAT, KV. 小女也考到我心中最想她去的那一所.

我想談談聖羅撒幼稚園(不是小女去的那間). 聖羅撒幼稚園程度是很淺, 但德育真的很好. 我兩子女去過不同的幼兒幼稚園, 在靈性, 自律方面, 聖羅撒幼稚園是最好的.

我的建議, 如果小朋友是年頭的大孩子, 聖羅撒幼稚園對他們而言是比較淺. 如果家長心中聖羅撒小學不是他們的最大目標, 聖羅撒小學對他們到K3變得兩難. 但如果小朋友是年中年尾的細B, 聖羅撒小學是你們的目標, 或者擺明聖羅撒小學不是你們的目標, 聖羅撒幼稚園是合適的選擇.

原帖由 iristam 於 09-10-29 13:27 發表

我果時一心係諗住入呢一間穩陣d,就算考唔到出面的k1,都可以留低直升k1嘛,因呢一間真的不是差的,即進可攻退可守的心態吧,為何不留在此校,是因人人心目中都有個排位的,你明白啦........ ...

有家長跟我說聖羅撒幼稚園因要加強與小學部的銜接,課程上已不再像從前一般淺了。

說真的,如果打算入讀聖羅撒小學,我覺得讀它的幼稚園是最佳選擇。一來,它是一所不錯的幼稚園,小朋友讀得開心;二來,因為大部分幼稚園的小朋友都會讀聖羅撒小學,到時小一與舊同學一起上學,真的很開心,適應方面也比較好。

原帖由 nicolemummy 於 09-10-30 22:06 發表

小女04-05也是KM N班學生, 也是K班時離開了. 當年離開的比例更高, 因為出生率低, 考其他學校的命中率也高. 她那屆有去了一條龍的培正, 民生, 也有ST CAT, KV. 小女也考到我心中最想她去的那一所 ...

原帖由 nicolemummy 於 09-10-30 22:06 發表

小女04-05也是KM N班學生, 也是K班時離開了. 當年離開的比例更高, 因為出生率低, 考其他學校的命中率也高. 她那屆有去了一條龍的培正, 民生, 也有ST CAT, KV. 小女也考到我心中最想她去的那一所 ...

想問下你又覺得km點? 同你心目中想你囡囡去果間係咪又差好遠?

其實我好想知道聖羅撒小學點, 因為好似大家都覺得佢中學搬左去沙田之後無咁好. 問黎問去又無乜朋友知到底而家既聖羅撒小學好唔好...

我喜歡KM的課程有一定程度, 班主任又有愛心,當年的普通話老師也很好. 有很多課外活動選擇(但自費)
囡囡去了的那所是已結業的當年有名的小學的附屬幼稚園,  學費很平宜, 但程度更深. 佢地沒有課外活動, 非常專注德育同讀書.
我希望小朋友認識貧乏, 不想在很多玩具下的幼稚園成長.

至於聖羅撒中學, 她搬去沙田已久, 但去年都出了兩位全港全A A-LEVEL 女狀元, 我不覺不好喎.
至於聖羅撒小學, 因課外活動都認識數位小朋友, 有兩位是全班第一名, 都很優秀; 年初參觀她們的籌款晚會, 表演歎為觀止.
唯一要注意是現在小學部重建, 真的很多籌款活動;但, 始終不是直資貴紌學校, 要錢重建很正常. 但令嬡若到時就讀就已經有全新學校了.

原帖由 elmolly 於 09-11-2 02:20 發表

想問下你又覺得km點? 同你心目中想你囡囡去果間係咪又差好遠?

其實我好想知道聖羅撒小學點, 因為好似大家都覺得佢中學搬左去沙田之後無咁好. 問黎問去又無乜朋友知到底而家既聖羅撒小學好唔好... ...

原帖由 nicolemummy 於 09-11-2 06:31 發表
我喜歡KM的課程有一定程度, 班主任又有愛心,當年的普通話老師也很好. 有很多課外活動選擇(但自費)
囡囡去了的那所是已結業的當年有名的小學的附屬幼稚園,  學費很平宜, 但程度更深. 佢地沒有課外活動, 非常專注德育 ...

唔該晒你呀, 咁我報左先喇. 你知唔知聖羅撒小學上中學又難唔難呢? 始終唔同net.

小學同中學是直屬關係, 不計網也有很大機會(高至75%)可以上中學部. 不過, 我始終沒有讀過, 不知機會幾大.

原帖由 elmolly 於 09-11-3 14:30 發表

唔該晒你呀, 咁我報左先喇. 你知唔知聖羅撒小學上中學又難唔難呢? 始終唔同net.
‹ 上一主題|下一主題