用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想講小小野.不喜勿插
go

想講小小野.不喜勿插 [複製鏈接]

見到好多人留言把唔同學校比較

講真啦 間間學校都有人話好有人話唔好.
我覺得呢 最好先明白自己想要d咩 同埋你願意付出幾多 (包括金錢,時間,心血,精神...etc)
有咩係岩你小朋友有咩係唔岩
即係你唔鍾意食西餐人地間西餐廳d野點好食
都係唔岩你口味
人地覺得超值你會話唔值
而且係呢個時候比較都無咩意思,
因為都唔一定收你既小朋友 (即係你去餐廳都唔一定有位)
不如報左 in 完人地收先再決定

.不喜勿插
   0    0    0    0

好同意你所講, 支持你!
講真句, 間間學校各有長短, 是否合心水, 真係要先問自己想要什麼!

agreed not any more!

醒目開學勳章

有d人好奇.. 羊群心態, 其實唔知自己要乜!
我覺得比較唔同學校唔係問題, 唔啱嘅就唔好浪費心機同時間, 不過最好笑係好多時list出嚟d學校根本唔同style~

多謝你地既回應
其實因為今年真係太多小朋友.
我既做法係 in哂收先算

agree.
最好的學校, 應該係最適合自己小朋友的學校. 人人唔同. 不過我都覺得 forum 講多d 都好, 多人討論資訊多 d 可以了解間學校多 d. 最好大家各抒己見但唔好鬧交, 要尊重別人意見囉.

Exactly! This is not a problem for comparison but at least you need to know what you want, and need to respect the others with different opinion~

其實9成既回應都係會話小朋友好開心
間學校點好點好.
好小見講讀緊既家長講間學校點唔好點唔好
我都覺得係度討論可以比大家知道間學校既教學情況
不過我覺得比較係無咩意思
因為真係無邊幾間係可以一樣作出比較
唔係惠康/百佳
因為學校唔係sell 貨可以格價
係sell service 仲要係唔同類既service

原帖由 靚太太 於 09-10-14 17:16 發表
好同意你的內容,成日都未考就係度比較邊間好,我覺得幾攪笑

考到先諗都未遲呀!

仲有我覺得每個人都會覺得自己仔女係最優秀,淨如林海峰講:每個家長都覺得自己的仔女有天份
有時我見到d人仲 ...

我又唔覺得自己個仔點有天份,平常人一個囉
又唔洗同人比較既
考多幾間總有一間收既
多人報既一定有佢既好處
不過唔收都要報多幾間"保底"囉
再衰d講 k1唔得未k2
k2 唔得未k3囉
人生大把機會

講就天下無敵.其實邊個唔想自己仔女早d入到心目中既好學校 (包括我自己 )

原帖由 靚太太 於 09-10-14 17:31 發表
所以我覺得乜類形的幼稚園,出名至唔出名的幼稚園都要報d,起碼有幾手準備,人選你,你選人!

全部出名的幼稚園風險就會相應地高!如果到時全部收左或者心儀的收左咪到時先慢慢選lo!!

...

咁又係呀
大把k收生不足
係我地屈唔屈就者

原帖由 靚太太 於 09-10-14 17:40 發表
所以我覺得考學校同投資有d似架!
分散投資,高風險選d,中風險選d,低風險都選的咁樣安全性高d,起碼唔會全軍復未呀!

我就係咁啦.
人家話我報咁多係唔係太緊張
我話報左慢慢決定讀邊間
好過到時後悔當初唔報多幾間

Nicole123
我同您的想法都近似, 我都報左好多間, 有些名校, 亦有些是普通就近的. 可能2010-2011出生率較多, 競爭大D. 我都知自己的兒子不是特別優秀, 希望有多幾間Back up

早幾年, 我朋友的兒子, 報某校以為好難入, 因為佢INTERVIEW時大部份指示都做吾到, 都收左. 佢話佢個年出生率好低. 好多學校都收.

原帖由 NICOLE123 於 14-10-2009 15:31 發表
多謝你地既回應
其實因為今年真係太多小朋友.
我既做法係 in哂收先算
做父母好要不斷學習, 感覺極像要從新開始讀幼稚園一次--> 小學--> 中學........真是學海無涯.

同意呀.. 好多問邊間邊間好 .. 但係我始終覺得.. 不如報多幾間, 真係收先諗啦..

我都係高/中/低風險的學校, 每樣選幾間, 始終小朋友的狀態真係好難估.... 萬一熱門學校唔收, 起碼有二手準備...唔駛臨尾先來再周圍撲學校...

我打算如果心儀的收左, 其他的可能唔IN....
url=http://www.TickerFactory.com/]

原帖由 tammyhw 於 09-10-14 23:18 發表
..  不如報多幾間, 真係收先諗啦..

同意呀, now is too many debat which one is good/bad.  Meaningless if the school not accept.  I have apply over 10 KG and I will think of this question seriouly later next year.

In my opinion, applying 10+ kindergartens is not for 'spare', it's for 'practice'. Let kids try more, experience more, they will perform better in later interview --- it's good if your 'best choice' held interview later.

One more thing is you can observe diff management from diff school, giving you a glance of how 'good' and how 'caring' are those schools.

Kids don't feel tired, only parents are very tired and nervous for interviews.
原帖由 siuFatMom 於 09-10-14 23:37 發表

同意呀, now is too many debat which one is good/bad.  Meaningless if the school not accept.  I have apply over 10 KG and I will think of this question seriouly later next year.

其實小朋友去interview 時都唔知佢當時心情好唔好....好的話...咩都講..仲唱歌仔tim....唔好的話...就成日痴住mami....

所以各位mami.....辛苦你地啦.....relax d....當去playgroup....參觀下visit下不同幼稚園都好....

是的. 大家努力

原帖由 maywaibb 於 15-10-2009 10:54 發表
其實小朋友去interview 時都唔知佢當時心情好唔好....好的話...咩都講..仲唱歌仔tim....唔好的話...就成日痴住mami....

所以各位mami.....辛苦你地啦.....relax d....當去playgroup....參觀下visit下不同幼稚園都好 ...
做父母好要不斷學習, 感覺極像要從新開始讀幼稚園一次--> 小學--> 中學........真是學海無涯.
‹ 上一主題|下一主題