用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 軒尼詩道官立小學 ( 銅鑼灣 ) 軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區
樓主: byychan
go

軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區 [複製鏈接]

回覆 2# JoJo 的文章

JOJO :
你真好,每次看完你的留言,心情都好些,多謝哂

醒目開學勳章 王國長老

ccychan,
謝謝!!我都係以過來人份告知你.

舊年我也一樣會好緊張. 緊張到個人有點失控. 但因我的兒子是細仔. 所以各方面相對地好像遲一點. 有時你緊佢唔緊真係好激心.

呢個 moment , 最緊要係攪好佢對學習既態度. 如果佢係有盡力. 但分數未如意. 我也不會太過怪佢. 希望下次做好d.

你放心啦. 經過一年時間既磨練, 第二年佢一定會比今年進步好多的. 呢點我好肯定啊.

原帖由 ccychan 於 09-11-10 21:29 發表
JOJO :
你真好,每次看完你的留言,心情都好些,多謝哂

主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

回覆 1# JoJo 的文章

我都明白,我仔仔都仍是非常活潑和坐不定的小朋友,其實依家都能夠坐定定讀書和做功課,我都暗地開心,覺得原來凡事都有可能既 ,我會努力的.另外聽仔仔講班主任無乜笑容,常常黑面,初頭好檐心,因為驚佢不想返學,但之後他又無題,所以而家無咁驚

原帖由 ccychan 於 09-11-10 20:04 發表
今次大件事喇,常識好深呀,仔仔話無字擇,11題唔識無做,點算呀

幾個家長都話常識好深....希望有奇蹟出現吧

回覆 1# Sindy 的文章

希望啦!我看過其化學校既卷,全部有字擇,只係圈答案同寫英文字母,連字都不用寫,好淺,我仲諗住都係咁,只係內容不同,仲同個仔咁講會這個模式考.仔仔之後又話無字擇的題是課外題不計分只會加分不會扣分唔知真定假

Dear mummies,

I apply P1 pm school in 2010/2011 allotment. Could anyone tell would it be a concern of child daily life cycle as the class hold in pm ? It is because most people prefer to apply am school as they said the % of getting English school and famous school in am school is higher than pm school. Also, the no. of student in pm school is fewer which I have concern if there is less resources allocated from gov't. Would anyone give me some advices ?

醒目開學勳章 王國長老

Dear kukukoo,

I would like to say that AM and PM school are totally two different styles but ppl always would like to have comparison on this (AM or PM better)

I think you may visit their school weblink and will know about the allocation % of the secondary school result.

If study in PM school, I am agree with brainshe said they can wake up later. Moreover, I can pick up my kid at night and can check his homework.

原帖由 kukukoo 於 09-11-16 09:18 發表
Dear mummies,

I apply P1 pm school in 2010/2011 allotment. Could anyone tell would it be a concern of child daily life cycle as the class hold in pm ? It is because most people prefer to apply am sch ...
主愛我

各位媽咪,
大家好! 軒小下收咗我囝囝,佢將會係2010年9月入讀小一, 我有一些問題想請教:
1) 2次期考大約會在何時進行? 為期多久? 作為過來人, 你們有沒有請假陪他在家溫習?
2) 親子旅行大約會在何時舉行?
3) 水運會、陸運會會不會在星期六進行? 家長需要出席嗎?
4) 除了上述活動外, 還有什麼活動家長是需要出席呢? 因我並非全職媽媽, 我希望善用年假出席相關活動, 請幫忙回覆!

醒目開學勳章 王國長老

Hi candypo,

先恭喜你加入軒下大家庭   回答你以下問題

1) 2次期考大約會在何時進行? 為期多久? 作為過來人, 你們有沒有請假陪他在家溫習?
兩次的大考分別在聖誕假後 (1月頭) 及 6月頭進行 (你可以登入學校網頁, 看看校曆表得知正確日期.

我就有請假 (但會請上午) 和他重溫一次

親子旅行 (有分家教會攪的和學校攪的). 先說家教會攪的會安排在星期六 (11月中)

而學校攪則會在平日, 而可以家長陪同的則只有低年級 (一, 二年級) 只可以一位家長陪同.

3) 水運會、陸運會會不會在星期六進行? 家長需要出席嗎?
以舊年為例, 水運會在星期六, 而陸運會則在平日. 家長可以出席

4) 除了上述活動外, 還有什麼活動家長是需要出席呢? 因我並非全職媽媽, 我希望善用年假出席相關活動, 請幫忙回覆!
以我記憶, 他們會有研習周, 會邀請家長回校看看他們分享成果 (可以請半天假).

我也是在職媽媽, 安排分配假期真得很緊要. 我覺得如另一半也可以分擔會更好. (我就係咁做, 有些會叫爸爸出席)
主愛我

JoJo,

Thx for your detail information.

原帖由 cheechee 於 09-12-3 10:29 發表
上次考左的測試卷, 還有中文和數學家長簽了名但未派回, 你們都係嗎?
又係派左兩科,中文派左,其他未見

醒目開學勳章 王國長老

cheechee,
我地派晒返黎啦喎!

各位,
學校旅行你地去嗎?陪埋佢今年, 出年佢自己去啦 (除左家教旅行可以相伴)

原帖由 cheechee 於 09-12-3 10:29 發表
上次考左的測試卷, 還有中文和數學家長簽了名但未派回, 你們都係嗎?
主愛我

學校旅行...好期待...我仲好貪玩...呵呵~

原來不是自己選擇陪唔陪KA~??????
E~咁囡囡味真係"無幾多日子"可以做BB......
   佢成日都話自己係BB...!!!

原帖由 Sindy 於 09-12-3 11:36 發表
又係派左兩科,中文派左,其他未見

我地都係派晒返黎啦喎!???

原帖由 candyPo 於 09-11-26 00:21 發表
各位媽咪,
大家好! 軒小下收咗我囝囝,佢將會係2010年9月入讀小一, 我有一些問題想請教:
3) 水運會、 ...

candy:
您入去看校曆表...有09/09~07/10的全年事項....KA LA~

醒目開學勳章 王國長老

maggielee,
係呀. 如係學校旅行, 家長能陪同只有一, 二年級咋. (因車位問題, 只能得一位家長陪), 三年級開始就自己去啦!

家教會呢就可以陪足咁多年, 睇你想唔想去呢!

大埔海濱公園, 一個唔錯既地方.

原帖由 maggielee 於 09-12-6 00:08 發表
學校旅行...好期待...我仲好貪玩...呵呵~

原來不是自己選擇陪唔陪KA~??????
E~咁囡囡味真係"無幾多日子"可以做BB......
   佢成日都話自己係BB...!!! ...

主愛我

醒目開學勳章 王國長老

各位,
聖誕節將到, 在此祝各位聖誕快樂.

主愛我

thanks

merry X'mas
原帖由 JoJo 於 09-12-16 12:52 發表
各位,
聖誕節將到, 在此祝各位聖誕快樂.

‹ 上一主題|下一主題