用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 軒尼詩道官立小學 ( 銅鑼灣 ) 軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區
樓主: byychan
go

軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區 [複製鏈接]

大家好, 初黎報到...
我仔讀緊 5 年級, 大家分享下 ~~~~

醒目開學勳章 王國長老

andy223,
你好呀. 你仔仔是師兄, 多點分享, 好讓我們這裡的師弟/妹可以汲取經驗!

各位,
今日學校旅行開心嗎?
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

If apply pm, 6 years also pm?

醒目開學勳章 王國長老

Hi WL1210,
先解釋返 上午校及下午校為兩間獨立的學校 (只共用一個校舍, 上下午校的校長, 老師也是不同的)

故如你申請讀下午校, 六年也是下午啊 (有別於華仁/St. Joseph).

歡迎到兩間學校的網頁了解下.

原帖由 WL1210 於 10-1-4 00:34 發表
If apply pm, 6 years also pm?
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

cheechee,
星期四既跨學科研習日你要來看看他們表演了.  

原帖由 cheechee 於 10-1-23 12:40 發表
見到一些高年班同學仔的專題研習稿, 真係唔講得小! 一點也不像小學生可做的, 還以為中三以上.  重以為是有老師幫佢地, 原來唔係, 係自發性去找資料, 做powerpoint, 寫稿, 創作...等等, 哇! 我都未必做得到! 佩服! ...
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

各位,
新年就到啦. 同大家拜個早年.

祝各位虎年身體健康, 心想事成.

小朋友就聰明伶俐, 龍精虎猛
主愛我

Hi, 我囝仔今年9月會入讀軒小下一年班, 佢今日話對白色運動鞋好緊, 我打算買一對適合軒小下規則嘅運動鞋, 請問軒小下著的運動鞋有什麼規限? 是否要著白飯魚或可以著全白色的運動鞋呢?

醒目開學勳章 王國長老

CandyPo,
而家應該沒有人著白飯魚囉喎.

全白色運動鞋便可以了.

原帖由 candyPo 於 10-4-13 23:34 發表
Hi, 我囝仔今年9月會入讀軒小下一年班, 佢今日話對白色運動鞋好緊, 我打算買一對適合軒小下規則嘅運動鞋, 請問軒小下著的運動鞋有什麼規限? 是否要著白飯魚或可以著全白色的運動鞋呢? ...
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

各位,
下學期考試在即. 大家準備成點呢?   

在此祝願各位小朋友在考試期期順順利利   (用三個心去做好份卷 (專心, 細心, 用心)) 拿取好成績.

各家長辛苦埋呢幾個星期就可以脫苦海, 輕鬆一下!
主愛我

I target to apply this school but a bit concern if my son is suit to am or pm class as he is not good in presentation and social. I always heard people say am class is activities based school but pm class is traditional school which is more homework and push in academic subjects. Can any mummies tell me should he apply am or pm class ? Is pm school is suit for children whose is more initiative and more aggressive ?

醒目開學勳章 王國長老

Hi kukukoo,

I think you can visit this link to have look:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2161383&extra=page%3D1

原帖由 kukukoo 於 10-5-27 09:18 發表
I target to apply this school but a bit concern if my son is suit to am or pm class as he is not good in presentation and social. I always heard people say am class is activities based school but pm c ...
主愛我

Are you sure PM已經開始小班活動教學 ? I always hear that PM class is traditional teaching mode and AM class is activity based mode. That's why people like AM class instead of PM as PM class is very competitive.

原帖由 brianshe 於 10-6-2 17:40 發表
大可參考各自官網.
AM 班別/ 人數都比PM多.
每年派位成績單睇人數好似AM佔先, 不過以百分百計算就PM佔優.

AM係正式傳統官校作風.
PM已經開始小班活動教學. ...

醒目開學勳章

入錯, DELETE

醒目開學勳章

想問如果想入皇仁上午校競爭大 d or 下午校大 d 呀?另外上午班係大班 or小班架?
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

brianshe,
冇話邊度便. 學校通告以前有兩間揀的. 但因其中一間d 料無咁靚. 而家得一間 "廣發祥".

我冇出去 compare. 因一黎近學校, 二黎價錢我覺 okay.

買校服唔好set 太遲先去. 因好多都時會冇貨要等.

尤其在換季那時 (夏換冬其間最多人)

因換季的時間都好長 (比成個月時間你去買. 所以都 okay)

原帖由 brianshe 於 10-6-2 17:42 發表
各前輩~~
校服去邊間買最齊又最平呢~

下午校除左精英班, 都係二十幾人一班, 係叫做小班教學.

原帖由 brianshe 於 10-6-4 11:39 發表

唔好淨係聽人講, 以訛傳訛 假都變真.
http://hgp.hrgps.edu.hk/page.action?id=24
下方的班級結構及教學模式
2009-10
小一只有 5班共 125個學額 *採用小班教學
教學模式: 活動教學

下午校其實早幾年已經開始左活 ...
‹ 上一主題|下一主題