用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 軒尼詩道官立小學 ( 銅鑼灣 ) 軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區
樓主: byychan
go

軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區 [複製鏈接]

我都好贊成,反正考試又唔考埋測驗的範圍,默書唔計分,咁計2測2考會好d, 容易反映實力, 只係2次考試, 病一下同埋有時失手真係影響晒來年升班, 連病都要將補考扣10%分, 真係好殘忍.

原帖由 billyyanst 於 10-6-18 21:55 發表
真係好似好恐怖咁!

其實只係計兩次考試分好容易是但一次失手就差好遠, 如果計埋2次測驗分係咪更能夠反映個小朋友的實際能力呢!

其實考試無得睇卷真係唔知個小朋友錯乜, 想檢討都唔得, 測驗的卷係淺D, 尤其中文科, 考試分作文卷, 中文卷, 口試同埋聆聽, 但測驗只係一份過, 有幾多家長想佢派卷呢? 其實呢個年代真係要出聲反映下, 間學校幾好都會有野要改善的.

HI, CHEECHEE,

咁請問本"輕鬆學拼音"係咪小二開始教? 好奇怪買左成年無touch過...

原帖由 cheechee 於 10-6-20 23:46 發表
考試的形式呀測驗係不同的, 測驗只做卷 (中英數常各以100分為滿分), 但份卷形式同唔同就真係唔知, 因未見過考試卷, 但我覺考試卷深d嘅!
考試中文和英文除了做卷外, 還有中作, 聆聽和口試, 中英數以200分為滿分, 常 ...

咁個老師真係無教亦無要求帶返學... 我隨便問過一個主任, 佢表情話我知佢好似不知情咁...

原帖由 ccychan 於 10-6-21 15:43 發表
我仔仔話星期二就帶普通話書,而星期四就帶輕鬆拼音,是有教的

今年入到小一軒下的都已有差不多20個放棄左, 抽左後備等入普班的小一生大多都會入返普班.

咁即係... 都有咁多個位俾叩門的人(只能入廣東話班)

4/9 同18/9 放學時間好似係11:20am, 直至23/10才有活動放12:30

原帖由 cheechee 於 10-8-31 23:36 發表
唔該晒

其實每級都有高低分的小朋友, 得幾分都有, 高分又有, 不要俾太大壓力子女, 佢地適應左無幾耐, 又要測驗, 都好辛苦, 近呢個禮拜又多功課, 趕跑馬咁, 我地要俾返d時間佢地free play 減壓呀!

不過我仔都話d同學會鬧人, 家教會又係咁, 咁點解決問題? 我諗行為真係比分數重要, 社會大勢唔一定可取.

原帖由 irene09 於 10-10-7 12:52 發表
我不知道平均分是多少,因不認識其他媽咪. 但不會低, 我見佢d同學都幾醒目.

點解會咁嫁?? 仔仔K3時有冇此情況? 佢適應了小一生活未?  會否想做出這些行為引你注意!? ...
‹ 上一主題|下一主題