用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有關根德園interview一談
go

有關根德園interview一談 [複製鏈接]

請問有無就讀根德園家長可以求証以下事件是否真的?(尤其是行廊)

最近聽聞有位家長子女已在上年考獲根德園,他講述上年interview的情況,佢話上年有四千幾人報考,但只收取二百幾名學生,兼且只会考慮該年的大B,而且考的其中一項是有一條大約100米長走廊(暗暗沒太多光線)要家長告訴學生獨自穿過走廊進入課室找老師,如果當中有小朋友未能自己完成行過,途中哭,要找媽媽-他能考取的機会很低(我想這過可能測試小朋友的膽量及獨立性),另一項是老師会給小朋友幾粒糖,問他分給在座边幾位小朋友(這可能測試他會否分享).
   0    0    0    0

哇....100米長走廊? 小朋友面試姐, 咁高考驗既!
我在另一篇文睇到話今年確定最少有5000人報名, 學位就好似有600人. 我都好想知係唔係真~~

我妹個女見過又無呢回事喎﹗有2個老師同一時間問家長與小朋友,所以小朋友答啲咩嘢有機會家長係幫唔到口嫁﹗
人心籌算自己的道路;惟耶和華指引他的腳步(箴言16:9)

醒目開學勳章

我覺得那位家長的說法很失實

佢話上年有四千幾人報考,但只收取二百幾名學生
-> 應該收約6百人

兼且只会考慮該年的大B
-> 根德園不是只收大B, 但無可否認收細B的比例是較少,
你看看佢地收生都是06Oct至07Dec就知

而且考的其中一項是有一條大約100米長走廊(暗暗沒太多光線)要家長告訴學生獨自穿過走廊進入課室找老師,如果當中有小朋友未能自己完成行過,途中哭,要找媽媽-他能考取的機会很低(我想這過可能測試小朋友的膽量及獨立性)
-> 自己同朋友的親身經驗都從來無聽見過

另一項是老師会給小朋友幾粒糖,問他分給在座边幾位小朋友(這可能測試他會否分享).
-> 小朋友臨走時老師是會叫小朋友取糖, 但就無話要分給其他小朋友喎

原帖由 Janayeung 於 09-10-15 10:02 發表
請問有無就讀根德園家長可以求証以下事件是否真的?(尤其是行廊)

最近聽聞有位家長子女已在上年考獲根德園,他講述上年interview的情況,佢話上年有四千幾人報考,但只收取二百幾名學生,兼且只会考慮該年的大B,而且考的 ...

每年考既野都唔同,個個訓練好晒先去考就無意思.

我姨甥女上年考根德園都冇話要佢行甚麼走廊or派糖俾其他小朋友wor! 不過根德園就真係prefer收大仔多d, 佢唔係一定唔會收細仔, 但比例真係好少!

原帖由 Janayeung 於 09-10-15 10:02 發表

最近聽聞有位家長子女已在上年考獲根德園,他講述上年interview的情況,佢話上年有四千幾人報考,但只收取二百幾名學生,兼且只会考慮該年的大B,而且考的 ...

有好多都不是實情

根德有咁長既走廊咩 ! in 當日好多人喎, 一間房都有好幾張桌in緊小朋友喎 !

原帖由 kitty23205 於 09-10-15 13:57 發表
有好多都不是實情

不是事實!
我的小女去年無經歷獨自面談和行走廊!
全程面試是由家長(我)陪同.
首先於檯上做小小測試,老師會問家長問題, 之後,小朋友唱歌,再送小禮物比小朋友! 最後,請家長和小朋友排隊,交回一份文件比另一位老師,最尾於臨近出口位置,另一位老師請小朋友從籃內取糖,就可以離開!
心得是小朋友一定要情緒穩定,不怕與陌生人接觸 (上述情況會與多名老師交往)!
幸好,我的小女面試成功,現就讀 kv k1了!
希望幫到想子女入kv的家長!

我都收到INTERVIEW時間,係下午3点,剛是我個小朋午睡時間,掂算呢?

我去年同個囝In也沒有行走廊和分糖的部分!

100米考長架喎~
有無咁大既校舍呀?
真搞笑~~~

大家點解會報根德園, 會係你地既首選嗎?

回覆 10# cheungmingwai 的文章

多謝你的資料.  據家長表示, 并我親自打去詢問, INTERVIEW時基本上只可以用中文, 如果小朋友唔明, 家長可以在旁翻譯.
但如同時間2位老師IN, 一位負責問媽咪, 一位負責問小朋友, 那就有些問題家長無法翻譯?  請問INTERVIEW既實情係咪真係咁架?

應該是用廣東話in!

原帖由 giraffe1215 於 09-10-15 16:22 發表
多謝你的資料.  請問一下係咪真係只可用廣東話IN架?

我大仔in 個時in 係有兩位老師, 但唔會同一時間一個老師問mama, 一個老師問小朋友, 係問完小朋友然後問mama or 問下小朋友又問下mama!

原帖由 giraffe1215 於 09-10-15 16:22 發表
多謝你的資料.  據家長表示, 并我親自打去詢問, INTERVIEW時基本上只可以用中文, 如果小朋友唔明, 家長可以在旁翻譯.
但如同時間2位老師IN, 一位負責問媽咪, 一位負責問小朋友, 那就有些問題家長無法翻譯?  請問INT ...

根德園從來都無一條100米既走廊, 個位家長係咪撞鬼呀? 定係佢in 第2間kinder, 唔係kv 呀

原帖由 nc2000 於 09-10-15 22:21 發表
根德園從來都無一條100米既走廊, 個位家長係咪撞鬼呀? 定係佢in 第2間kinder, 唔係kv 呀

請問in果時係一個家長陪定係可以兩個家長陪呀?
thanks!

舊年in果陣又有d特別喎, 只得一位老師輪流問我同亞女問題咋!!
~~
‹ 上一主題|下一主題