用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS的結果很有代表性嗎?(誠邀過來人分享.謝謝^^) ...
樓主: shiuchen
go

KTS的結果很有代表性嗎?(誠邀過來人分享.謝謝^^) [複製鏈接]

試問﹐除了DBS﹐DGS﹐SPCC﹐YW﹐etc﹐有那間一條龍中學是公認的名校﹖  相反﹐有更多名中學是沒有一條龍小學﹐ KTS和其他好的直資/私立小學的學生考上的也不少﹗

原帖由 jeremyphlam 於 09-10-16 12:02 發表

老實說﹝不喜勿插)。
KTS是一間好學校,但始終沒有一條龍的中學,很多父母未必視它為首選。所以它把安全網放大(i.e. DBSPD的150 out of 300),把握那些被其他超級直資名校拒絕又唔知被派了去邊的滄海遺珠。 ...

去年是沒有2ND INTERVIEW。  我的小朋友是WAITING LIST﹐不過同時也有兩個很好的OFFER。  
所以﹐KTS沒考上﹐其他學校還是有正取的機會。

原帖由 shiuchen 於 09-10-16 11:58 發表
我的意思是KTS 1ST ROUND榜上無名的,是不是也難考上其他學校呢?
有去年的家長可以分享一下嗎?

My daughter also had given the interviewer her drawings award certificate.  My daughter told me that she was asked to answer what is 3+3 and what is 10+10, both of which she answered correctly.  She was also asked to draw a picture about a dog knocking over a drink on the floor....She got through the first round.  Not sure if we (parents) will pass the 2nd in though.  I really llike the campus and the interview was very well arranged
原帖由 sze_mark 於 09-10-16 12:23 發表
我見9成小朋友也沒有交附加資料,我女有,入了2nd round.....你地有嗎?

兒子的校內評估也很不錯的,但學校沒有排名次,也做了7-4=3.他的同學有2nd in,是個有禮可愛的小女孩.
如果要有禮貌,兒子一定不行,這是面試的大忌.我自問是個有禮也有家教的人,但他就是酷酷的,我也拿他沒辦法.
所以我覺得其他學校也不會喜歡他這樣的學生,其實他是怕醜,但沒辦法,誰知道他是"吋"還有"怕醜"呢!
原帖由 JT2008 於 09-10-16 12:38 發表
回應 shiuchen

點解我覺得亞仔不行, 因為我見到咁多人apply, 我個仔又不是十分smart..問佢有咩問題..佢有話唔好問...只知問佢7-4 =??

所以知道有second in 都好shock..

但我有交profile.. 唔知ktsps有無看學校成 ...

我的小朋友是乖乖學術型。但音樂和藝術並不突出。擔心全部落空。

原帖由 shiuchen 於 09-10-16 13:09 發表
兒子的校內評估也很不錯的,但學校沒有排名次,也做了7-4=3.他的同學有2nd in,是個有禮可愛的小女孩.
如果要有禮貌,兒子一定不行,這是面試的大忌.我自問是個有禮也有家教的人,但他就是酷酷的,我也拿他沒辦法.   ...

謝謝你令我有點希望.
不知你最後選了那一間呢?
原帖由 gingerale 於 09-10-16 12:45 發表
去年是沒有2ND INTERVIEW。  我的小朋友是WAITING LIST﹐不過同時也有兩個很好的OFFER。  
所以﹐KTS沒考上﹐其他學校還是有正取的機會。

回覆 10# shiuchen 的文章

只是2ND IN 都沒有,那來 WAITING LIST呢.  
孩子的閱卷能力很好,每天都看上幾本書的;數學邏輯也高;但他不喜歡跟陌生人說話,而且很MOODY,英文也不好,相信是面試大忌.

Shiuchen,

my daughter exactly same as your son, she doesn't want to express herself towards other ppl.

Hi Salina,
Does your daughter in K.3 now too?
How is your daughter's application then? any good news?
My son is quite a character....difficult to deal with.
原帖由 salina0817 於 09-10-16 13:37 發表
只是2ND IN 都沒有,那來 WAITING LIST呢.  
孩子的閱卷能力很好,每天都看上幾本書的;數學邏輯也高;但他不喜歡跟陌生人說話,而且很MOODY,英文也不好,相信是面試大忌.

Shiuchen,

my daughter exactly same as your s ...

don't mind their results, my friend's son got a place in DBS this September but did failed in KTS, only in 1st round interview, so every school have their preferences....

shiuchen,

不是英文問題. 我的小朋友英文不錯, 但廣東話發達能力不好. 可能是reject原因.

原來如此,那麼可能要中英文都表現好才可以.
還有要態度好.
原帖由 CHP 於 09-10-16 14:02 發表
shiuchen,

不是英文問題. 我的小朋友英文不錯, 但廣東話發達能力不好. 可能是reject原因.

醒目開學勳章

原帖由 twinnie 於 09-10-16 12:26 發表
我亦相信, 到時大抽獎結果一出, 可能好多人都放棄私校, 好似今年德望咁, 叫番waiting List入唔入讀.

我朋友囡囡又係大抽獎之後接到德望打嚟叫佢去second-in, 重話記得帶 cheque book, 咁即係俾錢就有得讀囉, 大抽獎前仲係waiting list. 大抽獎結果出咗後, 結局又會唔同架.

sorry,有點不明白,意思是去年1st round reject, 今年6月又叫回去2 nd in?
我覺得1 st round都失敗....真是很失望!
原帖由 rolandbb 於 09-10-16 14:06 發表

我朋友囡囡又係大抽獎之後接到德望打嚟叫佢去second-in, 重話記得帶 cheque book, 咁即係俾錢就有得讀囉, 大抽獎前仲係waiting list. 大抽獎結果出咗後, 結局又會唔同架.
   ...

我囡囡都能順利入2nd in , 但只收120 位 , 到時再算.

我覺得佢ga interview 比"德望" & 音小 認真得多, 真係考d 小朋友能力, 囡囡話我聽kts, 問佢中英數之外, 老師比3-4張畫cards 佢睇(有連貫的), 叫囡囡畫故事的完結及講返幅畫內容, 最後問日常生活問題, 而"德望" 囡囡" 只見再10-15分鐘, 我問卷都未寫完,囡囡已in 完, 快過打針, 囡囡話要畫晝及日常生活就見完, "音小" 係考家長(已取錄),這兩間都係昨後備.

樓主要加油

謝謝你呀!
低落了一個上午,我要振作了,我還要陪兒子披荊斬棘,我會加油的了!
很開心有bk的朋友的支持和鼓勵!   
原帖由 粉紅虎 於 09-10-16 14:49 發表
我囡囡都能順利入2nd in , 但只收120 位 , 到時再算.

我覺得佢ga interview 比"德望" & 音小 認真得多, 真係考d 小朋友能力, 囡囡話我聽kts, 問佢中英數之外, 老師比3-4張畫cards 佢睇(有連貫的), ...

kts係38人一班..算不算多人...因為優才每班只有24人..

原帖由 JT2008 於 09-10-16 15:48 發表
kts係38人一班..算不算多人...因為優才每班只有24人..

都相信係緣份吧, 我朋友當年間間私小都唔收, 只有 dbs 有 second in, 最後入左 dbs.

雖然亞仔都冇得 second in, 我冇唔開心, 因為好多野好難講, 考到或考唔到都唔代表佢既能力.

比d信心啦, 仲有好多好學校未公佈成績 ! 加油 !

原帖由 Daisy媽咪 於 09-10-16 16:29 發表

都相信係緣份吧, 我朋友當年間間私小都唔收, 只有 dbs 有 second in, 最後入左 dbs.

雖然亞仔都冇得 second in, 我冇唔開心, 因為好多野好難講, 考到或考唔到都唔代表佢既能力.

比d信心啦, 仲有好多好學校未公佈 ...

AGREED! 緣份同埋彩數都佔大部份...所以我都冇唔開心,隨緣...

原帖由 shiuchen 於 09-10-16 12:30 發表
謝謝.
唉.....
...

不用擔心,網址話六月可再查詢,只要有實力唔使怕嘅!

Congrats 所以有得 2nd in 既小朋友

我上星期6都好想去 in , 不過連撞3間學校既期, 所以沒有去到 KTS, 可能真係無緣啦

希望入到 2nd in 既小朋友繼續努力呀
教育王國以外之相冊連結已被刪除
‹ 上一主題|下一主題