用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS的結果很有代表性嗎?(誠邀過來人分享.謝謝^^) ...
go

KTS的結果很有代表性嗎?(誠邀過來人分享.謝謝^^) [複製鏈接]

原帖由 shiuchen 於 09-10-16 11:31 發表
今天KTS公佈二輪名單.
我的孩子榜上無名.
第一輪面試後,我聽孩子說出面試的內容,英文讀句子,說出圖中的故事,畫圖完成故事,計減數.問是誰帶去面試等等問題.
我覺得這學校的面試方式很有代表性.所以早幾天就覺得如果入 ...

好像還有串字,不過比起認coins買野和玩鞋帶等要算淺了。

原帖由 Gooddaddy 於 09-10-16 11:52 發表
I know someone whose brother is already studying KTS but he himself didn't make it in this first round; it seems the school emphasizes great importance to the interview itself.

What's next, 550 child ...

老實說﹝不喜勿插)。
KTS是一間好學校,但始終沒有一條龍的中學,很多父母未必視它為首選。所以它把安全網放大(i.e. DBSPD的150 out of 300),把握那些被其他超級直資名校拒絕又唔知被派了去邊的滄海遺珠。

原帖由 carmankmm 於 09-10-16 11:55 發表

同意, 我也是....btw, 覺得interview的時間比其它學校算短

如果你有in過某港島直資男校及見識過那種求其和唔專業,你會知道KTS的interview其實幾認真。

我就原全唔知那間男校的收生標準了。

原帖由 shiuchen 於 09-10-16 12:30 發表
謝謝.
只是2ND IN 都沒有,那來 WAITING LIST呢.
孩子的閱卷能力很好,每天都看上幾本書的;數學邏輯也高;但他不喜歡跟陌生人說話,而且很MOODY,英文也不好,相信是面試大忌.
唉.....
...

不用擔心,網址話六月可再查詢,只要有實力唔使怕嘅!

原帖由 bb亞媽 於 09-10-16 21:00 發表
非常同意你講那某港島直資男校的求其和唔專業~~~

那天囝囝in完後,我真的有被騙的感覺,我和太太講:「有冇搞錯,佢地咁樣in學生,同大抽獎有咩分別?咁都中直頭要去買六合彩啦!」

囝囝由我視線消失到出現不足廿分鐘,六人一組,减去上上落落的數分鐘時間,玩兩分鐘Lego再逐個小朋友講故事就可以揀到邊個細路適合你間學校?咪玩啦,我in個人,二、三分鐘連個樣都未睇得清楚,除非班老師有超能力啦。

我做父母都唔想個小朋友太辛苦,好不容易揀幾間直資私小出來,又要填表又要交Form又要安排他面試時間。我們那麼認真,竟然得到這種對待?最慘重要比佢用了個quota

老實說,如果經過一個認真的面試你唔收我完全沒有意見,學生揀學校,學校揀學生天公地道。當人地官津校為冇得揀學生而煩惱,用盡叩門位去選擇優秀的小朋友時,一所老牌名校竟然倒退若斯。

不過要補充老師們相當友善和有禮貌,相信是管理層問題。

原帖由 tracytang 於 09-10-17 11:02 發表
同意.  仲要老師講完個故事之後, then all the children need to re-tell the story one by one.  My son told me he is in order of 5th, so when the time he told the story again, he may be forgot some.  This ...

I really want to lodge a complaint to their senior management.

原帖由 gingerale 於 09-10-17 12:15 發表
其實家長們都以為小一面試要像考試一樣﹐考中英數常﹐答對多少題就有多少分數﹐ 越高分越機會被取錄。
其實不盡是這樣﹐像你們所說這一間﹐很有可能是觀察小朋友的互動﹐玩LEGO﹐可能是不夠分的﹐看他們會不會分享﹐ 還是霸著自己玩。  ...

我唔反對你的意見,有些學校是用你所說的方法去甄選小朋友,但那直資男小絕不是你所說的那樣,我問過囝囝,Lego是相當足夠。況且,二分鐘又砌到幾多Lego呀?

還有,好多學校都唔係問咩深問題,不過他們會如你所說用自己的方法去觀察個小朋友,they would spend reasonable time to observe.

但那學校給我的感覺是盡快見完所有細路,收工。

原帖由 gingerale 於 09-10-17 12:44 發表
你囝囝跟你講的﹐不一定是事實的全部。  不要誤會﹐我不是說他說謊。 雖然小朋友都很聰明﹐但老師在面試時的安排背後的用意﹐不可能理解的到。  再經他轉述給你聽﹐再由你去猜﹐你認為有多準﹖況且﹐如果你不是老師﹐你又點知他們不能 ...

以上所說的是綜合幾位小朋友所得的過程,所以也不會相差太遠。

我同意他們學校自有一套評分標準,不過是我和數位平庸家長不能參透罷了。

有一樣野可以肯定的,這間男小是我認識的一群家長一至覺得最求其的。除此之外,我們並沒有對其他學校的面試安排有意見。

原帖由 gingerale 於 09-10-17 13:11 發表
“以上所說的是綜合幾位小朋友所得的過程,所以也不會相差太遠。”

幾位小朋友所能講的﹐大概不會差距太多。  但老師們在觀察什麼﹐他們不一定看的出。  

但是﹐凡事都是雙方面的﹐如果學校的安排讓很多的家長不滿﹐最後也不一 ...

睇黎你都幾幫間學校。
明人不做暗事,本來在我心目中它做排第四,不過in完當日我和我老婆講,除非阿仔沒學校收,否則收都唔讀。Interview時已如斯不滿,我驚第日會搞到阿仔。

原帖由 hkalilai 於 09-10-17 23:16 發表
聖士提反都出現阿哥係度讀緊,但係吾收細佬,好似因為個阿哥成績&操行吾好;
每間學校都有自已既收生標準。

如果係呢個case,我諗我係校長都唔收。

原帖由 Gooddaddy 於 09-10-17 14:56 發表
jeremyphlam>
may i ask which boys' school interview did your son attend?  as far as i know, the ones who got through the 1st round were interviewed for 30-40 minutes.

Please check PM

原帖由 childrenfirst 於 09-10-17 19:30 發表
don't think it's true, I know several SC's kids has entered to KTS's 2nd interview.

I've also known a SC's girl enter 2nd round.

原帖由 mcheung1 於 09-10-18 12:29 發表

請問你的兒子是入了2in才這樣說還是入唔到才這樣的, 如入到可否解釋下, 如入唔到就不用說了因大部份心裡都會知.
謝謝.

都估到實有人問呢d問題,總有人唔接受人地批評自己心儀的學校:D

就係有2nd in先講,費事俾人話吃不到的是酸嘅。

我只是想說,呢間有得2nd in比起其他學校更加有幸運成份,冇亦唔需要唔開心,當抽獎抽唔到囉。:loveliness:

算啦,本來都唔想講咁多,既然有人唔肯面對現實,我收口吧

原帖由 pyyip 於 09-10-18 21:10 發表
其實, 不論有沒有2nd interview, 我想我們都要相信我們的小朋友已經做到最好, 比以前的我們更優勝.  況且, 學校面試同我們的工作面試都是一樣, 不成功不等於我們無能, 只是未遇見懂得欣賞我們的人, 努力吧! ...

Totally agree

原帖由 VIRUS 於 09-10-18 22:17 發表

唔好意思!想問下你有無比你個小朋友in過男拔或女拔?
咁我相信你會更加不滿吧.

有in DBS,我覺得佢地幾認真,點解要投訴呀?

我只要求學校認真對待個interview,起碼和小朋友有單對單對話的時間,唔算過份呀?

原帖由 mcheung1 於 09-10-18 22:21 發表

其實可能這些是你個人的睇法, 不過我覺得你都很友善,我的睇法係小朋友在這階段係無叻唔叻(除了一小部份)每間學校也不是找一些最叻的小朋友, 只是去找一些適合在這間學校學習的小朋友, 所以我覺得IN時唔需要考太 ...

every children are the best!

原帖由 marius 於 09-10-19 00:21 發表

算!:;pppp:

you're so funny !!
‹ 上一主題|下一主題