用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS的結果很有代表性嗎?(誠邀過來人分享.謝謝^^) ...
go

KTS的結果很有代表性嗎?(誠邀過來人分享.謝謝^^) [複製鏈接]

今天KTS公佈二輪名單.
我的孩子榜上無名.
第一輪面試後,我聽孩子說出面試的內容,英文讀句子,說出圖中的故事,畫圖完成故事,計減數.問是誰帶去面試等等問題.
我覺得這學校的面試方式很有代表性.所以早幾天就覺得如果入不到KTS的2ND ROUND,就大概不用等了.
你們同意嗎?

1    0    0    0

我的意思是KTS 1ST ROUND榜上無名的,是不是也難考上其他學校呢?
有去年的家長可以分享一下嗎?

同意.
所以如果KTS不收,其他的就更難了吧.
原帖由 jeremyphlam 於 09-10-16 12:02 發表

老實說﹝不喜勿插)。
KTS是一間好學校,但始終沒有一條龍的中學,很多父母未必視它為首選。所以它把安全網放大(i.e. DBSPD的150 out of 300),把握那些被其他超級直資名校拒絕又唔知被派了去邊的滄海遺珠。 ...

為什麼你當時覺得仔仔唔得呢?
原帖由 JT2008 於 09-10-16 12:13 發表
我仔仔in 完出來我唸住佢唔得ga la..但第二輸就有佢個名..有second in.. 好開心..不過.他沒有直上中學..也是一個問題.... anway in 左先算............

謝謝.
只是2ND IN 都沒有,那來 WAITING LIST呢.
孩子的閱卷能力很好,每天都看上幾本書的;數學邏輯也高;但他不喜歡跟陌生人說話,而且很MOODY,英文也不好,相信是面試大忌.
唉.....
原帖由 JT2008 於 09-10-16 12:21 發表
不要失望!! 說真..我想很多媽媽像我一樣..報了很多間..我報了12間..因為怕仔仔考不到...現在起碼有優才accepted, ktsps second in..起碼有backup..始終會give up其他位..所以.唔好理..try下先..........仲有成年時間 ...

謝謝.
我們已經完成所有1st in 了.現在只能等.
原帖由 luiluimama 於 09-10-16 12:33 發表
我又覺得樓主唔好咁諗, 每間學校收生標準唔同, 唔係話kts唔收就其他學校一定唔得既, 總之唔好放棄, 努力考埋其餘果幾間啦

我個女都無得2nd in, 但我無失望, 依間唔得咪下間囉, 再唔得咪誠意去叩門囉, 天無絕人之路 ...

兒子的校內評估也很不錯的,但學校沒有排名次,也做了7-4=3.他的同學有2nd in,是個有禮可愛的小女孩.
如果要有禮貌,兒子一定不行,這是面試的大忌.我自問是個有禮也有家教的人,但他就是酷酷的,我也拿他沒辦法.
所以我覺得其他學校也不會喜歡他這樣的學生,其實他是怕醜,但沒辦法,誰知道他是"吋"還有"怕醜"呢!
原帖由 JT2008 於 09-10-16 12:38 發表
回應 shiuchen

點解我覺得亞仔不行, 因為我見到咁多人apply, 我個仔又不是十分smart..問佢有咩問題..佢有話唔好問...只知問佢7-4 =??

所以知道有second in 都好shock..

但我有交profile.. 唔知ktsps有無看學校成 ...

謝謝你令我有點希望.
不知你最後選了那一間呢?
原帖由 gingerale 於 09-10-16 12:45 發表
去年是沒有2ND INTERVIEW。  我的小朋友是WAITING LIST﹐不過同時也有兩個很好的OFFER。  
所以﹐KTS沒考上﹐其他學校還是有正取的機會。

Hi Salina,
Does your daughter in K.3 now too?
How is your daughter's application then? any good news?
My son is quite a character....difficult to deal with.
原帖由 salina0817 於 09-10-16 13:37 發表
只是2ND IN 都沒有,那來 WAITING LIST呢.  
孩子的閱卷能力很好,每天都看上幾本書的;數學邏輯也高;但他不喜歡跟陌生人說話,而且很MOODY,英文也不好,相信是面試大忌.

Shiuchen,

my daughter exactly same as your s ...

原來如此,那麼可能要中英文都表現好才可以.
還有要態度好.
原帖由 CHP 於 09-10-16 14:02 發表
shiuchen,

不是英文問題. 我的小朋友英文不錯, 但廣東話發達能力不好. 可能是reject原因.

sorry,有點不明白,意思是去年1st round reject, 今年6月又叫回去2 nd in?
我覺得1 st round都失敗....真是很失望!
原帖由 rolandbb 於 09-10-16 14:06 發表

我朋友囡囡又係大抽獎之後接到德望打嚟叫佢去second-in, 重話記得帶 cheque book, 咁即係俾錢就有得讀囉, 大抽獎前仲係waiting list. 大抽獎結果出咗後, 結局又會唔同架.
   ...

謝謝你呀!
低落了一個上午,我要振作了,我還要陪兒子披荊斬棘,我會加油的了!
很開心有bk的朋友的支持和鼓勵!   
原帖由 粉紅虎 於 09-10-16 14:49 發表
我囡囡都能順利入2nd in , 但只收120 位 , 到時再算.

我覺得佢ga interview 比"德望" & 音小 認真得多, 真係考d 小朋友能力, 囡囡話我聽kts, 問佢中英數之外, 老師比3-4張畫cards 佢睇(有連貫的), ...

Thanks a lot for your comfort and sharing. You are so kind! :)
My son has taken all 1 st interview, we can only look for good news in the upcoming release.
原帖由 oasismcmug 於 09-10-16 19:41 發表
Just like all the other mummy said, please do not mind the result. I know exactly how you felt especially when you thought your child was doing fine. I truely believe interview is a bias game and it r ...

"[學校是要教好學生], 不是[學校是要教好(的)學生]"
這是一個理想,一個很好的理想,但現實歸現實,烏托邦根本不存在.
原帖由 pyyip 於 09-10-18 22:27 發表

我很同意你的看法.  我曾聽過[學校是要教好學生], 不是[學校是要教好(的)學生], 所以每間學校必定有其選取學生的方法.

‹ 上一主題|下一主題