用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望
樓主: monmonnatalie
go

德望 [複製鏈接]

你估可唔可以swap, 我都想我b女早上in, 因為4pm我個女afternoon nap時間........

原帖由 giraffe1215 於 09-10-18 23:33 發表

唉, 我完全撞哂ST CAT, ST CAT 係10AM, GH是9:15AM (其他可選係9:45, 1015, 1030, 1045) 唔知點算!!

我9:20AM排隊, 11:00離開, # 是000073.  若非下午要同囡囡IN另一間, 我下午先去GH排啦! ...

原帖由 stinkyrabbit111 於 09-10-19 08:49 發表
你估可唔可以swap, 我都想我b女早上in, 因為4pm我個女afternoon nap時間........

me too

我上星期已問過幼稚園, 有位似"話得事"的人告訴我K1將會收百多人, 而兩次重申聲明學校宗旨是一條龍, 小學收生優先取錄原校幼稚園畢業生(少數學生到k3仍未能適應除外), 這句話好似給家長派了定心丸....而學費約$3,000 冇學券, 我問她有冇外籍及普通話老師, 她說仍未招聘老師, 但有計畫招聘外語老師, 我相信競爭好大, 加油啦, 祝大家好運.

回覆 1# yiuyiumom 的文章

有沒有現讀kv or st cat, 考gh kg插班k2 or k3? 如果gh收, 你們會轉校嗎?  我不捨得kv的教學法, 程度較深一些. 若留kv, 畢業後要考gh 小學競爭更大.

大家看法如何?  謝謝.

原帖由 CHP 於 09-10-19 10:23 發表
有沒有現讀kv or st cat, 考gh kg插班k2 or k3? 如果gh收, 你們會轉校嗎?  我不捨得kv的教學法, 程度較深一些. 若留kv, 畢業後要考gh 小學競爭更大.

大家看法如何?  謝謝. ...

要睇下你既ultimate target係咪GH, 如果係既, 仲咩要捨易取難? 再講佢再開返幼稚園, 都係想better control on小朋友既quality, 同埋可以銜接返佢地小學既課程, 我唔會覺得由GH幼稚園上小學會有問題. 除非你既目標係比GH更outstanding既學校就唔同講法.

elmolly,

gh小學已經是outstanding的女子小學.  gh可說是我的ultimate target.  GH幼稚園上小學不會有問題.  相信spk也是一個例子.  只係我對kv 的training情有獨鍾.

原帖由 elmolly 於 09-10-19 10:54 發表

要睇下你既ultimate target係咪GH, 如果係既, 仲咩要捨易取難? 再講佢再開返幼稚園, 都係想better control on小朋友既quality, 同埋可以銜接返佢地小學既課程, 我唔會覺得由GH幼稚園上小學會有問題. 除非你既目標 ...

我報了SPK and GH, 聽說SPK幼稚園的課程好淺,不知道GH如何?但唔入佢地的幼稚園係好難入小學的!

完全一樣!我9點排隊,10:30am交表,竟然係in 4:15pm 我問佢地有無上午時間,佢地當時話full 哂,但宜家聽到其他家長下午報反而可以上午見,真係唔明學校係點安排!

我個女上午最精神,下午開始無電
原帖由 stinkyrabbit111 於 09-10-18 07:36 發表
elmolly, 我的case同你一樣~~ 10:40am交表, 老師話4pm in, 我問可唔可以早d, 因為我女係morning person, 不過老師話morning slot一早full晒........唔係好明佢地點運作....

不過我女係細女, 都係志在參與........

...

係呀! 我知道的也一樣. 估計gh kg會似spk模式.

原帖由 princess_sumyin 於 09-10-19 12:05 發表
我報了SPK and GH, 聽說SPK幼稚園的課程好淺,不知道GH如何?但唔入佢地的幼稚園係好難入小學的!

我個女今年以超大女報ga, 即repeat一年K1, 我驚太淺佢會悶。但只有一條龍先值得報....真矛盾

請問SPK係乜野??

我下午去報名K.2, in 9:30am.  我見不同顏色表格係不同時段,K1好似in 下午.
另外我問過在場的sister, 她表示每級上下午班各收3班,即每級收180人(每班30人). K1有3名班主任,K2K3有2名班主任。她表示會專科專教,但沒有直面回應是否有NET或普通話老師。
她很肯定的答我,該校是一條龍,即幼稚園直升小學,小學直升中學.除非學生情況特殊外.

是St paul Kindergarten呀,Sorry我打錯字...是我打算報才對,佢11月才公佈報名資料!

我琴日12點半鬆 d 先去到, 好在門口個阿叔好好人, 肯俾我入去.

剛剛到我交表時已經無晒約 interview 既表格, 所以我同後面幾個 mami 就要等左一陣, 等佢地係 office 影印一 d 新表出黎先有得報, 我估佢地唔想將面試既時間向後推遲, 所以我同後面幾個 mami 都係 9am 面試, 其實我想要遲少少, 想俾阿囡瞓晏 d, 但係老師話其他時間都無位, 不過咁都好過係下午撞正阿囡既午睡時間.

原帖由 jennyevo5 於 09-10-19 14:57 發表
我下午去報名K.2, in 9:30am.  我見不同顏色表格係不同時段,K1好似in 下午.
另外我問過在場的sister, 她表示每級上下午班各收3班,即每級收180人(每班30人). K1有3名班主任,K2K3有2名班主任。她表示會專科專教,但沒有 ...

唔同顏色form代表唔同時段咩?
我見有綠色form同白色form, 我聽到個mami 講(佢hold綠色form), 話個家姐係讀緊小學, 我以為係家姐讀緊而分色添?! 不過, 真係好多人係家姐而家讀緊㗎, 所以我都唔大希望.

原帖由 jennyevo5 於 09-10-19 14:57 發表
另外我問過在場的sister, 她表示每級上下午班各收3班,即每級收180人(每班30人). K1有3名班主任,K2K3有2名班主任。她表示會專科專教,但沒有 ...

不同顏色好像是不同級別。

我10:30到, 12:00左右取form, 個老師俾左3:30pm張黃色會見証我, 我問佢有冇上午時間, 跟住佢就到隔離個老師台面搵到11:45am俾我, 非常好!

原帖由 yiuyiumom 於 09-10-19 09:28 發表
我上星期已問過幼稚園, 有位似"話得事"的人告訴我K1將會收百多人, 而兩次重申聲明學校宗旨是一條龍, 小學收生優先取錄原校幼稚園畢業生(少數學生到k3仍未能適應除外), 這句話好似給家長派了定心丸....而學費約$3,000 ...

未請老師?我見上次報名都有老師在場wor!!

另外,我今日打電話去問過,佢地話小組interview,dad 同mum可陪的。不如你地再打聽下。

回覆 61# stinkyrabbit111 的文章

elmolly, stinkvrabbit111

係喎, 唔知可唔可以? 不如明天打去問下!

我係申請# 908000073, 9:15AM
‹ 上一主題|下一主題