用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA 面試
樓主: BenKeung
go

SFA 面試 [複製鏈接]

My daughter told me that they asked to draw a picture, English story telling by teacher, some questions in paper about English, Chinese and one math question is 15-2. She said she tried her best to finish them. I am really appreciated of her effort. Thanks to my lovely daughter !!

無論考乜都好,咁細個小朋友能夠喺一個陌生環境面對一班陌生嘅老師成個鍾,又要比佢哋問中文考英文又要計數,又要答常識題,又要......   小朋友,你哋已經做得好好。

喺呀,要一個五歲小朋友做paper同interview,都好難.佢地完成左返出來,我已覺得佢好叻,入唔入到喺其次.我要比個叻自己個仔!

據我個囝講

1. 中文故事係講醜小鴨, 問咗5題問題
2 英文故事係 x'mas presents, 有一個男仔一個女仔, 收到5份禮物, 要圈出聽到嗰5份禮物, 故事題都係圈出答案
3. 普通話題, 問我個囝今年幾多歲
4. 英文題問佢喺學校最鍾意做乜, 最鍾意食d 咩
5. 數學題, 14-2, 13+8, 同要幾多個5 至會去到10
6. 其他問題: 問咗佢叫咩名, 住喺邊, 喺邊間學校讀書
7. 呢題好奇怪, 佢叫我個囝畫一朵花, 不過又唔係英文問, 又唔係用普通話問, 就咁用廣東話問, 唔知呢題有咩作用

Hi Velma

妳仔好叻, 可以記得番, 佢應該可以成功入讀.
我個仔只係話有兩份卷, 一份唔記得, 可能佢唔識, 第二份有兩幅圖, 叫佢畫公仔, 用英文問佢三條數(5+5+10=? & 6+6+12=? & 6+6=?) 佢只係識2條...

不過佢已經好叻因為D問題真係好難, 我相信我個仔已經盡了力......

原帖由 velma 於 09-10-25 00:18 發表
據我個囝講

2 英文故事係 x'mas presents, 有一個男仔一個女仔, 收到5份禮物, 要圈出聽到嗰5份禮物, 故事題都係圈出答案
4. 英文題問佢喺學校 ...

囝囝話有問數學 8+3+2=?
有問普通話, 英文..
其實我個仔好鐘意interview, 次次都話好好玩..  呢一間係唯一一間佢話唔好玩, 同埋d先生好惡~~~

我問過我個仔好多次佢話冇用過普通話黎問我個仔....咁奇怪既.....不過都好佢最差就係普通話.

仲有話要聽音樂黎答問題.

velma, 妳囝囝很叻, 可以說給妳知題目是甚麼, 我囡囡只能講出有中英數三科題目, 內容則說不出來.  妳囝囝真勁!

據我個囝講

我個囡囡in完話:

首先係寫自己嘅中英文名,
然後第一張纸:
Part A- 有三題中文科(CD机播問題) A,B,C 題
Part B- ENG. Listening (Story of Animals)
佢話比我聽D問題係 :
Q1. What can you see Wai Wai? I can see a parent, Now, can you write  NO. 1.
Q2. What can you see Wai Wai? I can see a Lion, Now, can you write  NO. 5.
Q3. What can you see Wai Wai? I can see an elephant, Now, can you write  NO. 3.
Q4. What can you see Wai Wai? I can see a Giraffe, Now, can you write  NO. 4.
Q5. 佢話唔記得咗問乜!!!
然後第二張纸:
Part A : Drawing - Topic : 水喉
跟住行去個Miss 面前答問題:
Part A : Maths
1. 7 + ( )=10
2.15 - 2 = ?
3. 佢話唔記得,淨係記得加數題目
Part B : 讀英文生字,張咭內有數個英文生字,叫佢讀出嚟,我个囡話淨係記得有Pencil同basketball其它有D唔記得係乜同有D未學過唔識讀喎!!!
Part C:
比幅有个太陽嘅圖佢睇,個sun嘅位至在card的"左上角",然後問When the SUN turn 2 times?再比四幅不同位至的sun既圖叫佢答!
Part D :
圖畫記億題: 幅圖有棵樹,火車,煲蓋,車,飛机.然後比另一張card佢睇不過內面加了鉛筆,擦膠,和以上物件等..
問:將頭先有嘅物件請你講返出嚟?
Part E : LAST Question
Who do you like most ? Father, Mother or teashers ?

~THE END~   

Wow !! Incredible !!
How could she memorise so many questions in detail?  If it is a part of interview, she must be accepted.

Thank you!
I spend 1 1/2 cups of Haaggen-Dazs ice-cream & 43 个冒險樂園金幣 and few hours to exchange the questions! he,he,he

原帖由 KwokYi 於 09-10-26 00:41 發表
Wow !! Incredible !!
How could she memorise so many questions in detail?  If it is a part of interview, she must be accepted.

你個女真係好叻,sfa實收啦!

It's worth worth worth to praise her!!! Good girl.
原帖由 Tiffannyc0211 於 09-10-26 01:00 發表
Thank you!
I spend 1 1/2 cups of Haaggen-Dazs ice-cream & 43 个冒險樂園金幣 and few hours to exchange the questions! he,he,he

About the last question, 我個朋友話,老師問花盆內面有D乜野?

據我個囝講

的確很犀利呀!

原帖由 Tiffannyc0211 於 09-10-25 23:42 發表
我個囡囡in完話:

然後第一張纸:
Part A- 有三題中文科(CD机播問題) A,B,C 題
Part B- ENG. Listening (Story of Animals)
佢話比我聽D問題係 :
Q1. What can you see Wai Wai? I can see  ...

嘩!!咩問左咁多問題,仲好深下...我個囡只係記得要讀中,英文字各3個,用英文名你叫咩名,其他就完全唔記得.....

原帖由 Tiffannyc0211 於 09-10-25 23:42 發表
我個囡囡in完話:

然後第一張纸:
佢話比我聽D問題係 :
Q1. What can you see Wai Wai? I can see  ...

我個囝我你個囡問的問題完全一樣,佢話中文的問題完全唔識, 因為未見過這些中文字。佢話有一估謎語題, 又白又滑, 好甜的, 有三個答案, 1.popcorn, 2.雪條, 3.雪糕。數學題有1+3+4=?

my daughter said that no putonghua or writing in her batch, cos I have told her it should have those sections

For math, she recalled 5+3+4
But she told the teacher that it has not taught in school yet.

For english, she recalled that a few english vocab. asked by teacher, but she did not know "a lot" as all those have not taught in school yet'She said that she did not know at least 6 words
(haha...)

Some animals pic...
[url=http://[/url]

my daughter was given a little sticker for good "品行"... she said answer question correctly wor..

我個仔問了以下問題 ( 排名不分先後)

1. 記憶題 : 講一個動物故事, 內裹有好多動物, 最後問邊隻動物係做個 d 野 ?

2. logical : 如果有隻鴨仔想上山, 應該點樣上山 ? A. 行路上山 B. 游水上山 C. 坐車上山

3. 有個鐘, 你估個鐘會唔會 A. 郁 B. 講野 C. ( 我唔記得左 )

仲有幾條都係呢類形問題, 我忘記左

4. 畫畫題 : 老師講有一粒種子, 之後會變成咁, 再之後又咁, 最後變成咩 ? ( 中間點變, 我又唔記得 ) 最後阿仔話變成花, 所以佢畫左花

5. 去老師樹問問題 : 數學題
e.g. 5+4+6 = ?
       10 + 5+4 = ?
      13-5 = ?
(類似呢 d 數學, total 有5-6題)

6. 去老師樹問問題 : 英文題
有一張 card, 內裹有10幾個英文生字, 有 crocodile, vegetable, table, chair, grapes, mango 等等,

老師抽一張圖畫出來, 叫小朋友係個10幾個生字裹, 找番個幅圖畫既字出來, total 問左9-10 個英文字

7. 老師問 :
What is this ? this is a bear, pls write down three ?
What is this ? this is a apple, pls write down four ?
還有幾題都是這樣的模式的

仲有, 係答題紙上面, 要寫自己中, 英文名

教育王國以外之相冊連結已被刪除
‹ 上一主題|下一主題