用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 新界西or屯門區返柴灣是否太遠?
go

新界西or屯門區返柴灣是否太遠? [複製鏈接]

請問有沒有港大同學生住新界西 or 屯門區? 是否太遠
   0    0    0    0

你同我想嘅一樣, 我住tw依家諗緊如果港同收咗, 除咗搬之外仲有咩方法返學放學? 唉!最重要係點樣說服c6, 跟我一齊努力呀!

原帖由 絡絡 於 09-10-20 00:48 發表
請問有沒有港大同學生住新界西 or 屯門區? 是否太遠

有冇人知道中環(郵政總局)有冇校車站?

醒目開學勳章 王國長老

都幾肯定有(80%肯定), 不過今晚返屋企再望清楚先

新界真係太遠喇mouth:" /> , 校車會去到觀塘藍田將軍澳, 聽講有保母車去沙田, 不過屯門就.......

(記住小學係返8am架, 如果冬天真係天都未光就要起身喇)
原帖由 好命婆 於 09-10-20 01:46 PM 發表
有冇人知道中環(郵政總局)有冇校車站?

麻煩你先啦! ....我都有諗過搬, 但c6話唔知值唔值得搬喎!因為我地仲有個細仔, 依家可以住到3房, 但搬出去就一定唔得啦!到時又要大屋搬細屋...等等問題, 唉!好煩...但係我又真係覺得港同好適合囡囡...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-20 15:27 發表
都幾肯定有(80%肯定), 不過今晚返屋企再望清楚先

新界真係太遠喇mouth:" />mouth:" /> , 校車會去到觀塘藍田將軍澳, 聽講有保母車去沙田, 不過屯門就.......

(記住小學係返8am架, 如果冬天真係天都未光就要起身喇)
...

因為遠唔讀就太可惜
但搬去九龍返柴灣都好遠, 所以真係要搬過海先得
點算

絡絡,

唔一定要搬去港島區的, 我住寶林, 係坑口, 將軍澳, 調景嶺, 油塘都有好多港同學生住, 藍田係最多學生的, 坐校車或自己送返學都問題不大。

港島區買或租樓都比九龍區貴, 面積都會較細, 所以如果真的考慮搬, 將軍澳區係一個唔錯的選擇。當然若價錢不是大問題, 緊係住港島區最好啦。

iwff

原帖由 絡絡 於 09-10-20 22:49 發表
因為遠唔讀就太可惜
但搬去九龍返柴灣都好遠, 所以真係要搬過海先得
點算

多謝大家回覆

其實自己同家人&親戚都住新界西, 搬將軍澳彧港島都好似斷六親

anyway, 收先再算啦

原帖由 iwff 於 09-10-20 23:06 發表
絡絡,

唔一定要搬去港島區的, 我住寶林, 係坑口, 將軍澳, 調景嶺, 油塘都有好多港同學生住, 藍田係最多學生的, 坐校車或自己送返學都問題不大。

港島區買或租樓都比九龍區貴, 面積都會較細, 所以如果真的考慮搬, 將軍澳區係一個唔錯的選擇。當然若價錢不是大問題, 緊係住港島區最好啦。

iwff

iwff, 你講得冇錯, 我今年暑假入過黎將軍澳(探我仔幼兒園個同學仔), 環境真係幾好, 空氣好過港島區, 加埋而家又有地鐵, 交通都方便左好多, 都唔使半個鐘車程, 以前就真係覺得好似要去離島咁遠 , 除左樓價貴過將軍澳, 街嘅清潔問題都好唔掂, 唔夠幾步唔係有狗屎就係飛劍, 唉....都唔明點解啲人, 大家都係住係個幾條街, 係要搞到啲環境咁.......
‹ 上一主題|下一主題