用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好唔公平
樓主: octopus481
go

好唔公平 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我又覺得唔係喎!
職業間間KG張form都要填,
但父母在邊間小學畢業'就只有一間要填
我同老公都唔係名小學,
又無高尚職業,
結果當年那間名幼稚園都有收我大仔呀

原帖由 牛精仔 於 09-10-20 20:43 發表
以application form作為觀察, 有d KG準則好明顯: 父母出身好, 要在名小學畢業, 要有高尚職業...

我好認同你講法
我仔仔0710,都係講0野唔得
我都時時同他講0野,無奈他都唔肯多講
不過基本理解,就完全無問題
呢個月開始番N1
但31/10巳經interview,無時間........
我諗住志在參與,當比個機會仔仔試試

原帖由 qoo_pooh 於 09-10-21 15:58 發表
講真你個小朋友係年頭出世的大女,
就梗係唔明我們的苦況

我個仔由於9月開學時唔夠2歲,
所以想讀 pre-nursery都要等人地唔讀先有得讀

仔仔講野慢,
到現在剛剛2歲還只會說單字~~
我已經日日好俾心機同佢睇書教佢講野 ...

你5好咁5開心la,我仔都係0710(月頭),佢都味識講野ga,講單雙字同bb話,個日去interview,老師問佢野,我個仔答佢bb話,老師話好多小朋友都係after 2 歲先講野,佢話佢自己個小朋友都係,叩我5洗擔心!

其實d名幼稚園好現實㗎! 多數收大仔起碼佢哋識得表達, 又唔駛你樣樣照顧!
幼稚園老師都係打份工啫,邊樣易攪你估佢哋唔知咩!

阿囝都係2yr只係識講單字.. 同他報nursey, 我仲好緊張咁同校長講佢唔識講野.... 見到陌生人和去陌生地方就會變身成樹熊bb. 一定要抱, 行開一陣都唔得...

現在2.5yrs, 真係完全脫胎換骨..學校的老師都話他好多野講.. 有時出街, 他會玩到唔見左阿媽都唔知道..

如果早半年, 一定唔會同他報出面的幼稚園, 一心一意讀屋村KG 就算...

原帖由 qoo_pooh 於 09-10-21 15:58 發表
講真你個小朋友係年頭出世的大女,
就梗係唔明我們的苦況

我個仔由於9月開學時唔夠2歲,
所以想讀 pre-nursery都要等人地唔讀先有得讀

仔仔講野慢,
到現在剛剛2歲還只會說單字~~
我已經日日好俾心機同佢睇書教佢講野 ...
url=http://www.TickerFactory.com/]

醒目開學勳章

你就好啦 ... 有得返N1!
是插班還是學校預留個位給你?
今年我都無咩期望,
得就bonus,
唔得就下年再來過,
所以都報左好多間幼稚園,
希望有間肯賞識亞仔啦

原帖由 apple~y 於 09-10-21 16:10 發表
我好認同你講法
我仔仔0710,都係講0野唔得
我都時時同他講0野,無奈他都唔肯多講
不過基本理解,就完全無問題
呢個月開始番N1
但31/10巳經interview,無時間........
我諗住志在參與,當比個機會仔仔試試

...

醒目開學勳章

邊間學校咁好?
老師幾有heart喎
祝你仔仔面試成功!!

原帖由 mokstick 於 09-10-21 16:16 發表
你5好咁5開心la,我仔都係0710(月頭),佢都味識講野ga,講單雙字同bb話,個日去interview,老師問佢野,我個仔答佢bb話,老師話好多小朋友都係after 2 歲先講野,佢話佢自己個小朋友都係,叩我5洗擔心! ...

醒目開學勳章

小朋友幾個月真係差好遠!!
雖然亞仔現在全明,
學野又快,
但無奈都係講唔到,
唔知亞仔幾時先脫胎換骨呢?

原帖由 tammyhw 於 09-10-21 16:38 發表
阿囝都係2yr只係識講單字.. 同他報nursey, 我仲好緊張咁同校長講佢唔識講野.... 見到陌生人和去陌生地方就會變身成樹熊bb. 一定要抱, 行開一陣都唔得...

現在2.5yrs, 真係完全脫胎換骨..學校的老師都話他好多野講. ...

agree, that's why they reject crying children mostly

原帖由 BBB2006 於 09-10-21 16:28 發表
其實d名幼稚園好現實㗎! 多數收大仔起碼佢哋識得表達, 又唔駛你樣樣照顧!
幼稚園老師都係打份工啫,邊樣易攪你估佢哋唔知咩!

我in stafford,d老師真係好nice,真係用個心同我個仔interview,真係希望今次成功la!

絕對認同!

原帖由 tammyhw 於 09-10-21 09:43 發表
其實我覺得11, 12 月出世都好過8,9,10月出世... 起碼年尾出世, 進可攻 (有心儀KG收, 梗係讀啦), 退可守(如果心儀KG唔收, 可以讀1年K1, 下年再出戰 )..

如果8,9,10月出世, 就真係機會得一次.. 如果考唔到,  ...

你都in左stafford?

醒目開學勳章

我有朋友的仔仔在stafford讀緊K3,
學校的英文幾好,
K2同K3返全日
聽聞不太難入

不過我無報,
因他無學劵,
而我有2個小朋友,
計落學費會幾貴

原帖由 mokstick 於 09-10-21 16:49 發表
我in stafford,d老師真係好nice,真係用個心同我個仔interview,真係希望今次成功la!
‹ 上一主題|下一主題