用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好唔公平
go

好唔公平 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

無話公唔公平既............學校有自主揀學生就會係咁, 如果學校無自主, 真係用"公平"(即抽籤)黎派位, 到時真係唔慌唔公平了, 不過仲得人驚!
呢個"大仔"現象, 上到小學都會一樣, 如果而家選擇做細仔, 要有心理準備3年後又要面對一次

原帖由 octopus481 於 09-10-20 12:53 PM 發表
金xx, yoxx, 崇x, 全部 in 晒大仔先, 亦已見到大仔
被取錄, 根本留得好小位俾細仔, 或可能只不過象徵式
in 0下細仔...............

醒目開學勳章 王國長老

我女咪就係8月尾lor
考幼稚園時唔份氣, 考小學又打擊一次
無計啦, 遊戲規則就係咁
原帖由 qoo_pooh 於 09-10-20 04:43 PM 發表
總好過8或9月出世,
而考唔到心儀學校的小朋友,
又不能遲一年做大大仔就仲慘 ~~

醒目開學勳章 王國長老

我女8月尾出世的, 最後入到真光(waitlist入)
真光有不成文規定, 係唔收唔足3歲(即9月後出世), 不過都未算only收超大仔
原帖由 princess_sumyin 於 09-10-20 11:48 PM 發表
有邊d學校唔鐘意超大b呀, 我見好多學校其實都set到個入學資格可以fit for超大仔, 好似培正, 真光都得.......

醒目開學勳章 王國長老

我女係讀港大同學, 真光係講幼稚園呀
原帖由 elmolly 於 09-10-21 12:00 PM 發表
我以為你小朋友讀港大同學會tim. 又唔一定, 我朋友個女, 10月尾, 真光都收左, kv同sc做細女都考到, 第二年做大女考培正都收, 反而spk考左兩次都唔得, 真係好講運氣. 不過佢係03年, 今年可能真係competitive d. ...
‹ 上一主題|下一主題