用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 GT Blog - Prof. Li's education view point
go

GT Blog - Prof. Li's education view point [複製鏈接]

I didn't aware the blog before and not sure how many parents read those articles. But it worths to spend time to understand our school captain's view point as our kid studying in this school.

http://intranet.gtcollege.edu.hk/home/school/index.php
-> GT Blog

0    0    0    0

期期都有睇。

今期啱啱宣報 IB Diploma 既 Pre-Authorization Visit 响9月完成, 最後既 Authorization Visit 定左响出年6月。

優才2007年入紙申請開办IB Diploma, 經過2年努力, 相信離成功既日期不遠喇

intranet...外人無login account 睇唔到!

fsforth,

見你咁熟識優才, 仲以為你係優才家長潻。

八掛一句, 咁你小朋友响邊度讀啊?

原帖由 fsforth 於 09-10-21 09:14 發表
intranet...外人無login account 睇唔到!

如果成功既話, 優才會係香港第三間開办 IB Diploma 既本地中學。

原帖由 中天英 於 09-10-20 23:31 發表
今期啱啱宣報 IB Diploma 既 Pre-Authorization Visit 响9月完成, 最後既 Authorization Visit 定左响出年6月。

優才2007年入紙申請開办IB Diploma, 經過2年努力, 相信離成功既日期不遠喇
  ...

原帖由 中天英 於 09-10-21 23:41 發表
fsforth,

見你咁熟識優才, 仲以為你係優才家長潻。

八掛一句, 咁你小朋友响邊度讀啊?

我個仔仲讀緊K3, 不過佢已經有GT offer, 我會睇左明年GT HKCEE result 先作最後決定

我家住西區, 如果入GT, 3年後就一定要搬屋, 所以, 我先會睇咁多GT既information, 我唔想選擇錯誤!

唔知有無GT中學生既 英文作文睇下呢? Newsletter 都ok, 因為web site 無得download 來睇.

原來係咁, 明白哂。

出年係GT第一屆會考, 照睇呢班同學以前既IGCSE成績, 會考應該難唔倒佢地; 不過始終係第一屆, 好多野都未試過, 我唸唔應該期望過高。

你睇番過去各項公開試成績, 包括Flyers, KET, PET, IGCSE咁, 都係一年高過一年既, 咁即係話, 要肯定優中既學術水平有幾高, 可能要睇多1、2屆成績至得。

我唸2012年8月某日, 第一屆新高中考試放榜果日, 優才先至會大放光芒。

原帖由 fsforth 於 09-10-22 09:16 發表

我個仔仲讀緊K3, 不過佢已經有GT offer, 我會睇左明年GT HKCEE result 先作最後決定

我家住西區, 如果入GT, 3年後就一定要搬屋, 所以, 我先會睇咁多GT既information, 我唔想選擇錯誤!

唔知有無GT中學生既 英文作 ...

冇錯, 同時行 IBD 同埋 NSS, 係會幾困難; 特別係優才行小班, 學生人數少, 會比學生人數多既學校困難。

以前李教授估算過, 一級只要有20個學生, 就可以開得成IBD; 不過學費會幾貴吓, 因為要請過一班專門教IBD既老師。

將NSS同IBD既老師分開, 好處係唔會影响NSS, 唔會分薄左NSS既資源; 缺點係, IBD既學費會好貴。

IBD開辨與否, 決定于有冇足夠學生。

我本人係IBD既擁護者, 係會舉埋腳贊成優才開辨既。

原帖由 babie2 於 09-10-22 16:41 發表

yea I wanted to see samples too Chi, Eng, Maths... but haven't got anywhere so far...

Actually I am okay with no IB - it is not an easy-to-run program.  It needs very IB-experienced educators (rare ...

原帖由 中天英 於 09-10-23 00:35 發表
原來係咁, 明白哂。

出年係GT第一屆會考, 照睇呢班同學以前既IGCSE成績, 會考應該難唔倒佢地; 不過始終係第一屆, 好多野都未試過, 我唸唔應該期望過高。

你睇番過去各項公開試成績, 包括Flyers, KET, PET, IGCSE咁 ...

會考都係大多數中五生第一次既公開試, 我唔會接受"好多野都未試過"做excuse, 除左學術之外, 也可以看出老師應付香港公開試既經驗, 當然, 有人說求學不是求分數, 正確來說, 應該是"求學不只求分數", 分數還是重要的, 德育培養也一樣重要, GT 呢樣野已經做得很好, 所以, 我要睇的只得番一樣...就係分數!

我都想係放榜日係各大報章見到GT既喜訊, 我expect 有Top Band1 校既成績, 而大多數學生英文科都有4*以上, 如果不幸成績普通, 有如Band2校既成績, 咁就真係輸得好慘, 我唔想個仔愉快學習11年之後拿住一張唔好睇既會考成績...

又咁gei....有時學生去考試, 好唔好...個學生都有責任...考嗰個係學生..唔係學校..學校做到gei係盡量找方法去培養學生有好gei成績..學生有好gei成績.點止學生有 "so".學校亦都會有好gei comment... 對學校來講 可樂而不為呀...

我絕對有信心出年會考成績會幾好, 只要睇番呢一班G11學生以往既IGCSE成績, 就知道唔會差得倒去邊。

我想講既係, 以後既成績, 會係响第一屆會考既基礎上, 更上一層樓; 睇番過去幾年IGCSE成績, 無論係English, Maths 或 Biology, pass 同 credit 既%, 都係一年高過一年既; 咁到宜家班G9/G10學生去考新高中試既時侯, 就會達到頂級學校既水平喇。

優才同近幾年興起既幾間DSS/PIS學校, 有一個最大既分別, 係優才已經脫離實驗期, 進入收成期; 當其他既學校仲係 sell 個 dream 比D家長, 而冇實質成績睇倒既時侯, 優才已經證實左有好高既學術水平, 呢點可以從已往幾年既IGCSE成績睇倒。

原帖由 fsforth 於 09-10-23 09:06 發表

會考都係大多數中五生第一次既公開試, 我唔會接受"好多野都未試過"做excuse, 除左學術之外, 也可以看出老師應付香港公開試既經驗, 當然, 有人說求學不是求分數, 正確來說, 應該是"求學不只求分數", 分數還是重要的 ...

當然, 有D人會覺得真正會考成績至數算, 先至可以反映真正既實力, 先至可以同其他學校比較咁話。

風水佬呃你十年八年, 但係優才出年就有會考成績睇倒, 是龍是蛇, 等多10個月就知道。

順帶一提, 校方對公開試既成績, 會好開放咁通知家長, 好既自然要慶祝, 唔好既就會自我檢討, 謀求改善。

其實有好幾間DSS/PIS, 明明已經有學生考左會考/IGCSE, 卻從未公開過成績; 點解唔公開既原因, 我就唔想下判断, 你自已唸吓喇。

原帖由 中天英 於 09-10-24 01:04 發表
我絕對有信心出年會考成績會幾好, 只要睇番呢一班G11學生以往既IGCSE成績, 就知道唔會差得倒去邊。

我想講既係, 以後既成績, 會係响第一屆會考既基礎上, 更上一層樓; 睇番過去幾年IGCSE成績, 無論係English, Maths  ...

原帖由 中天英 於 09-10-24 01:27 發表
當然, 有D人會覺得真正會考成績至數算, 先至可以反映真正既實力, 先至可以同其他學校比較咁話。

風水佬呃你十年八年, 但係優才出年就有會考成績睇倒, 是龍是蛇, 等多10個月就知道。

順帶一提, 校方對公開試既成績, ...

實在不吐不快!!

其他DSS或私校唔公開會考成績就好地地好似好理所當然,一係就避重就輕唔提整體成績, 只講成績最高果位學生攞幾多分!!!但優才公開晒所有公開試成績,就話IGCSE其實淺過香港會考,所以唔可以比較或作準!

無錯!IGCSE係淺過香港會考,但大家唔好忘記,依家係全級優中F.2, F3學生去考IGCSE, 而且攞到好成績,我真係好替呢班學生驕傲!再講,IGCSE英, 數科其實亦有分深同淺(我唔記得個名),而事實上有部份學生(約1/3)係去考深果份卷,而且大部份學生成績係攞A*!

請大家雞蛋裹挑骨頭既同時,亦對優中班學生公平D好嗎?????

各位優才家長,

我自己其實對優才好有憧憬, 係個仔K1時已經希望有朝一日佢可以入優才, 主要係我唔想佢有一個填鴨既童年, 加上師資優良, 學費合理, 而且家長們十分好, 優才實是我首選.

好好彩, 真係收咗 (2010 G1), 但係身邊朋友對優才評價一般, 又建議應該讀其他較為傳統的小學, 令到我十分困擾, 好怕幫小朋友選錯..  真係唔明既係, 似乎優才受到相對比較多抨擊.....

你朋友係咪有小朋友讀優才?  佢從邊度知道優才既情況?

不如你講吓你有D乜担心, 如果我地知道既, 可以話比你知。

原帖由 meowmeow 於 09-12-1 22:41 發表
各位優才家長,

我自己其實對優才好有憧憬, 係個仔K1時已經希望有朝一日佢可以入優才, 主要係我唔想佢有一個填鴨既童年, 加上師資優良, 學費合理, 而且家長們十分好, 優才實是我首選.

好好彩, 真係收咗 (2010 G1),  ...

原帖由 meowmeow 於 09-12-1 22:41 發表
各位優才家長,

好好彩, 真係收咗 (2010 G1),  ...

唉! 因為優才有間英文中學, 其它名校有offer 同有2nd in 的我都無去in 和交留位費, 因為我見咁多優才家長支持, 學校一定是做到令家長們好滿意, 才會這樣, 而且優才的教法, 我覺得好認同, 但成效如果? 我就連中英數的書都未看過, 程度是高是低? 不贊同填鴨, 當然也希望存有競爭力, 這是很現實的問題,  如果程度唔好, 優才又點會收小兒呢!
我同樣跟你有這情況, 考優才前, 身邊的人說好難入的, 考到啦, 佢哋就好似話普通姐, 說邊間邊間好好喎, 點解唔交留位費唔讀呀? 攪到我個心好亂, 我有無做錯呢? 優才唔屬於名校? 唔夠歷史悠久? 未有會考成績? 唔係band 1中學咩! 照我得知優才的教學方法資源, 家長們所說各科教高過其它學校的程度, 絶對比得上一般名校, 可能就是欠了會考成績吧, 又或是有些人會是"憎心富貴, 厭人窮", 才有這些態度? 同様我都唔想11年後, 小兒的成績毫無競爭力, 好擔心出年的成績呀!!!!!

小朋友考試成績係有很多外在因數影響的!就算平時幾好,學校幾Top,考試的時候失準,生病,過份緊張.....,就神仙都救唔到!反而家長要接受只要子女盡o左力,什麼結果都要接受,鼓勵他地發揮所長才重要!如果你接受唔到子女公開考試成績末如理想,如何教他面對他日會遇到的困難呢?
原帖由 fsforth 於 09-10-23 09:06 發表

會考都係大多數中五生第一次既公開試, 我唔會接受"好多野都未試過"做excuse, 除左學術之外, 也可以看出老師應付香港公開試既經驗, 當然, 有人說求學不是求分數, 正確來說, 應該是"求學不只求分數", 分數還是重要的 ...

原帖由 acmc 於 09-12-2 10:07 發表

唉! 因為優才有間英文中學, 其它名校有offer 同有2nd in 的我都無去in 和交留位費, 因為我見咁多優才家長支持, 學校一定是做到令家長們好滿意, 才會這樣, 而且優才的教法, 我覺得好認同, 但成效如果? 我就連中英數 ...

唉!香港家長心態真矛盾,既心疼子女做填鴨,又怕落後;對羊群效應,既怕還迎!只苦了學生!

對不起!不是針對個人,只有感而發!請不要給這大壓力予G11的同學。

子女的學習成效,學校的理念及努力,家長清楚不過,在BK這裡GT家長亦分享不少,如家長有耐性慢慢閱讀,應可了解。

真的不想只以成績掛帥,學習是長遠,除成績外,還有其他.........
況且3/3/4 的學制和計分模式亦和傳統考試有分別!只懂填鴨讀死書已不行,需懂分析、富表達能力、獨立思考..........

醒目開學勳章

原帖由 中天英 於 09-10-23 00:35 發表

我唸2012年8月某日, 第一屆新高中考試放榜果日, 優才先至會大放光芒。

同意。
雖然我都希望今年G11有好成績見到,但我認同以第一屆新高中的表現去比較更能作準及有意思。
‹ 上一主題|下一主題