用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 GT Blog - Prof. Li's education view point
樓主: chunhei
go

GT Blog - Prof. Li's education view point [複製鏈接]

傳統名校用幾十、甚至上百年先積聚倒既名氣同成績, 優才只係用左十年左右, 就迎頭趕上, 實在好難得; 就現時種種數據趨勢, 包括IGCSE 既成績, 我相記優才絕對可以達到一级名校既水平。

仲有一點好重要, 優才學生係响一個相對壓力較低既學習環境下, 達至良好學術水平既; 相對于其他傳统名校學生, 優才既快樂指數高好多。

用學校既用語, 就係 [ 喜悅 ] 同 [ 卓越 ] 兼得; 環顧全港, 仲有邊間學校做倒 ?

2012年第一屆新高中試, 係優才既第屆中學畢業生, 用佢地既成績, 去同D百年名校比較, 會有D唔公平; 不過我就好有信心, 佢地既成績, 可以躋身頂级名校之列。

原帖由 SumSumBB 於 09-12-2 21:07 發表

同意。
雖然我都希望今年G11有好成績見到,但我認同以第一屆新高中的表現去比較更能作準及有意思。

呢個世界上, 乜都有人講, 冇辨法既; 最緊要你自已了解清楚, 拿定主意。

一間學校好唔好, 最清楚就係就讀緊既学生家長; 其他人既睇法, 都係間接得番黎, 可信性有幾高, 相信你會判繼得倒, 千奇唔好相信D [ 道聽塗說 ]、[ 以訛得訛 ]既說話。

原帖由 acmc 於 09-12-2 10:07 發表

唉! 因為優才有間英文中學, 其它名校有offer 同有2nd in 的我都無去in 和交留位費, 因為我見咁多優才家長支持, 學校一定是做到令家長們好滿意, 才會這樣, 而且優才的教法, 我覺得好認同, 但成效如果? 我就連中英數 ...

原帖由 ecore 於 09-12-2 16:44 發表

唉!香港家長心態真矛盾,既心疼子女做填鴨,又怕落後;對羊群效應,既怕還迎!只苦了學生!

對不起!不是針對個人,只有感而發!請不要給這大壓力予G11的同學。

子女的學習成效,學校的理念及努力,家長清楚不過,在BK這裡GT家長亦分享不 ...

選優才, 不是怕做填鴨, 完全唔係這回事! 小兒谷得的, 只是我覺得用對方法教佢的成效, 會比谷佢好得多. 我對優才有期望, 而且不是band 1成績, 而是top band 1. 我好認同佢的教學方法, 做了數年媽媽, 經驗話我知, 教小朋友唔一定要死讀爛讀, 這不是說聰唔聰明的問題, 當然也可以說是其中的因素, 最重要是教佢哋的方法. 我要一間真係教識佢嘢, 並唔係只有名氣, 交個波比父母和掛勾補習班的學校, 又或是只理成績, d學生naughtyi都無時間理, 因為要忙着keep住名校的成績, 又或是要晚晚做功課做到十二點, 無時間玩, 無時間聽故事, 無時間看喜歡的書, 我深信愉快, 健康, 加關愛是聰明的來源, 當中因個人而定加少許壓力是須要的(個人認為), 優才可能在某些人心目中不算是好"名"的學 校,包括我在內, 數月前忙着選校時, 拿起計算機, 計來計去, 得出結果接近完美的竟是優才, 當然每人準則不同, 結果也會不同, 現在只是欠了少許, 要用時間來証明我有否計算錯誤!

原帖由 fsforth 於 09-10-23 09:06 發表

會考都係大多數中五生第一次既公開試, 我唔會接受"好多野都未試過"做excuse, 除左學術之外, 也可以看出老師應付香港公開試既經驗, 當然, 有人說求學不是求分數, 正確來說, 應該是"求學不只求分數", 分數還是重要的 ...

我唔知我係唔係一定會做優才家長, 就算會做都唔會偏幫的, "好多野都未試過" 唔算係"excuse", 只是句"老實話", 想起我初為人母時, 真係"拿手唔成勢", 但我有心真心咁去做好媽媽的角色, 好快好快, 身邊的長輩親戚對我說, 估唔到, 睇唔出, 你都可以咁識揍仔, 咁有辦法.
個個中五生都係第一次考, 但老師們第一次為佢哋準備, 比起其它有數十年經驗名校的老師, 就唔好抱有咁快出到top band 1成績啦.

原帖由 中天英 於 09-12-3 00:43 發表
傳統名校用幾十、甚至上百年先積聚倒既名氣同成績, 優才只係用左十年左右, 就迎頭趕上, 實在好難得; 就現時種種數據趨勢, 包括IGCSE 既成績, 我相記優才絕對可以達到一级名校既水平。

仲有一點好重要, 優才學生係响 ...

我昨晚又啦住我老公"ee or or", 佢答我 "我好有信心, 以佢嘅教學方法同資源,  優才不久將來會係 TOP BAND 1, 信我啦!" 而且佢分析所說的跟中兄你一模一樣.

醒目開學勳章

原帖由 中天英 於 09-12-3 00:54 發表
2012年第一屆新高中試,係優才既第三屆中學畢業生 , 用佢地既成績, 去同D百年名校比較, 會有D唔公平; 不過我就好有信心, 佢地既成績, 可以躋身頂级名校之列。
...

2012年第一屆新高中試應該係優才既第屆中學畢業生,對嗎?

醒目開學勳章

原帖由 acmc 於 09-12-3 16:02 發表

選優才, 不是怕做填鴨, 完全唔係這回事! 小兒谷得的, 只是我覺得用對方法教佢的成效, 會比谷佢好得多. ... 我要一間真係教識佢嘢, 並唔係只有名氣, 交個波比父母和掛勾補習班的學校, 又或是只理成績, d學生naughtyi都無時間理, 因為要忙着keep住名校的成績, 又或是要晚晚做功課做到十二點, 無時間玩, 無時間聽故事, 無時間看喜歡的書, 我深信愉快, 健康, 加關愛是聰明的來源, 當中因個人而定加少許壓力是須要的(個人認為), 優才可能在某些人心目中不算是好"名"的學 校,包括我在內, 數月前忙着選校時, 拿起計算機, 計來計去, 得出結果接近完美的竟是優才, 當然每人準則不同, 結果也會不同, 現在只是欠了少許, 要用時間來証明我有否計算錯誤!

Acmc,

英雄所見略同,你講出了我的心聲!

Dear SumSumBB & Acmc,

I also have similar experience, viewpoint and 心聲 with you. Thanks.

原帖由 SumSumBB 於 09-12-3 18:29 發表

Acmc,

英雄所見略同,你講出了我的心聲!

Another sharing.

Good Academic result will not be guaranteed by a Good School. Individual student's effort may be the most significant factor. For example, some student not studying in a very "good" school can also get very good public exam. results.

It may be better not to give too much pressure on GT G11 students & also the teachers.

I think good track record of academic result from GT will be established eventually.

原帖由 MauChai 於 09-12-3 22:03 發表
Dear SumSumBB & Acmc,

I also have similar experience, viewpoint and 心聲 with you. Thanks.

Agreed

原帖由 中天英 於 09-12-3 00:54 發表
2012年第一屆新高中試, 係優才既第三屆中學畢業生, 用佢地既成績, 去同D百年名校比較, 會有D唔公平; 不過我就好有信心, 佢地既成績, 可以躋身頂级名校之列。

...

Dear acmc,

Just my personal sharing.

My kid is lucky to get GT offer for 2010-11 P1 admission. I trust my kid is smart (like most of the parents). My kid gets several offers but also gets some rejects.

My friend's kid is also very smart, but cannot get GT offer. Kid also gets a good IQ test result. Kid also have some offers and some rejects.

Therefore, getting offer from school is a gift.

Besides, I also attended the GT Secondary School briefing session in Nov and  talked with current secondary school students' parents and teachers. I am happy to know that many GT secondary school teachers are also experienced teachers in HK (taught other secondary schools in HK for a long time) and they also understand practicing several years' public exam. papers with time control, accuracy training, analytic skills development, etc is essential to get good public exam. result. They should have same understanding to my personal past experience. I think suitable academic, exam, etc trainings will be given to GT G10-12 students. Therefore, I think GT students can also perform good in public exam. if they are not lazy students.

原帖由 acmc 於 09-12-2 10:07 發表

唉! 因為優才有間英文中學, 其它名校有offer 同有2nd in 的我都無去in 和交留位費, 因為我見咁多優才家長支持, 學校一定是做到令家長們好滿意, 才會這樣, 而且優才的教法, 我覺得好認同, 但成效如果? 我就連中英數 ...

原帖由 MauChai 於 09-12-3 22:27 發表
Dear acmc,

My kid is lucky to get GT offer for 2010-11 P1 admission. I trust my kid is smart (like most of the parents). My kid gets several offers but also gets some rejec ...

Thanks for sharing.  I'm also happy to know that GT has experienced  secondary school teachers.  It will decrease the probability of "breaking my glasses".

係, 係第二屆至啱。

原帖由 SumSumBB 於 09-12-3 18:24 發表

2012年第一屆新高中試應該係優才既第二屆中學畢業生,對嗎?

拿起計算機, 計來計去, 得出結果接近完美的竟是優才

原帖由 acmc 於 09-12-3 16:02 發表

選優才, 不是怕做填鴨, 完全唔係這回事! 小兒谷得的, 只是我覺得用對方法教佢的成效, 會比谷佢好得多. 我對優才有期望, 而且不是band 1成績, 而是top band 1. 我好認同佢的教學方法, 做了數年媽媽, 經驗話我知, 教 ...

MauChai,

[ Besides, I also attended the GT Secondary School briefing session in Nov and  talked with current secondary school students' parents and teachers. ]

你連中學部都起埋底, 犀利、犀利。

原帖由 MauChai 於 09-12-3 22:27 發表
Dear acmc,

My kid is lucky to get GT offer for 2010-11 P1 admission. I trust my kid is smart (like most of the parents). My kid gets several offers but also gets some rejec ...

其實只要睇清楚學校既實際情况, 就唔難得出呢個結論。

千希唔好淨係信名氣, 或者比某校長响簡介會既偉論所吸引。

原帖由 acmc 於 09-12-3 16:45 發表

我昨晚又啦住我老公"ee or or", 佢答我 "我好有信心, 以佢嘅教學方法同資源,  優才不久將來會係 TOP BAND 1, 信我啦!" 而且佢分析所說的跟中兄你一模一樣. ...

係呀, 學生自己既努力好重要; 當然如果加上好既教學方法, 就會事半功倍。

其實而家好多傳统名校, 橫睇掂睇都睇唔倒有乜好既教學方法; 佢地出倒好成績, 主要係靠名氣大, 吸引倒D好學生。

原帖由 MauChai 於 09-12-3 22:10 發表
Another sharing.

Good Academic result will not be guaranteed by a Good School. Individual student's effort may be the most significant factor. For example, some student not studying in a very "good"  ...

我舊年同你一樣有些少疑慮, 我老公堅決對我說不會選錯, 現在確實我們沒有決定錯誤!!

原帖由 acmc 於 09-12-3 16:45 發表

我昨晚又啦住我老公"ee or or", 佢答我 "我好有信心, 以佢嘅教學方法同資源,  優才不久將來會係 TOP BAND 1, 信我啦!" 而且佢分析所說的跟中兄你一模一樣. ...
l

原帖由 中天英 於 09-12-4 02:37 發表
其實而家好多傳统名校, 橫睇掂睇都睇唔倒有乜好既教學方法; 佢地出倒好成績, 主要係靠名氣大, 吸引倒D好學生。

...

仲有一點好重要:坊間各補習天王,確實居功不少!
‹ 上一主題|下一主題