用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 GT Blog - Prof. Li's education view point
樓主: chunhei
go

GT Blog - Prof. Li's education view point [複製鏈接]

原帖由 twin1411 於 09-12-4 02:50 發表
我舊年同你一樣有些少疑慮, 我老公堅決對我說不會選錯, 現在確實我們沒有決定錯誤!!

l

我老公係讀TOP BAND 1 中學名校的, 佢都話十萬個放心, 你有無看到有個POST 出咗些名校成績, 我看了頭兩三句, 話比佢知, 咩6科 14分, 佢就加多句, 名校容乜易做到, 優才一定得.

醒目開學勳章

原帖由 中天英 於 09-12-4 02:18 發表
MauChai,

[ Besides, I also attended the GT Secondary School briefing session in Nov and  talked with current secondary school students' parents and teachers. ]

你連中學部都起埋底, 犀利、犀利。

...

MauChai,

我本來都想去Nov的中一入學簡介會,但我驚俾人起我底知我個仔得K3,所以唔敢去,如果早知有人陪,我一定會去啊!

Dear 中天英,

>> 千希唔好淨係信名氣, 或者比某校長响簡介會既偉論所吸引。
For me, I am also attracted by the 簡介會既偉論 of 2 primary schools' principals.
One school is Y? and the other is L?...
However, I still tend to trust they are also good principals.

Besides, I like GT principal and I am reading his books about education.

原帖由 中天英 於 09-12-4 02:28 發表
其實只要睇清楚學校既實際情况, 就唔難得出呢個結論。

千希唔好淨係信名氣, 或者比某校長响簡介會既偉論所吸引。

Hope to meet all parents read GT matters in BK in near future GT events.

原帖由 SumSumBB 於 09-12-4 22:50 發表

MauChai,

我本來都想去Nov的中一入學簡介會,但我驚俾人起我底知我個仔得K3,所以唔敢去,如果早知有人陪,我一定會去啊!

MauChai,

好既校長當然重要, 但係唔足夠。

佢可能有好好既理想, 有一個宏大既教育藍圖, 但係點去落實好重要; 佢有冇辦法揾倒同埋留住一班好老師呢? 佢背後既辦學團體支持佢嗎? 佢有冇足夠既資源去用呢?

响台上sell 個 dream 比家長唔難, 點真真正正做倒出黎, 先至最重要。

原帖由 MauChai 於 09-12-4 23:05 發表
Dear 中天英,

>> 千希唔好淨係信名氣, 或者比某校長响簡介會既偉論所吸引。
For me, I am also attracted by the 簡介會既偉論 of 2 primary schools' principals.
One school is Y? and the other is L?...
Howeve ...

原帖由 acmc 於 09-12-4 19:17 發表

我老公係讀TOP BAND 1 中學名校的, 佢都話十萬個放心, 你有無看到有個POST 出咗些名校成績, 我看了頭兩三句, 話比佢知, 咩6科 14分, 佢就加多句, 名校容乜易做到, 優才一定得. ...

學校曾經同我地講過,估計今屆G11學生響今屆會考,大部份都應該可以攞14分或以上‧加上政府只批左30個G12學位比優才(因每間中學只有2/3學生可以直升該校F.6), 所以會考要18分或以上,至可以直升G12, 校方估計出年未必可以收晒所有合資格既G11學生.......

醒目開學勳章

原帖由 dabbycheung 於 09-12-6 09:26 發表

學校曾經同我地講過,估計今屆G11學生響今屆會考,大部份都應該可以攞14分或以上‧加上政府只批左30個G12學位比優才(因每間中學只有2/3學生可以直升該校F.6), 所以會考要18分或以上,至可以直升G12, 校方估計出年未必可以 ...

請問會考要18分或以上,至可以直升G12, 這是否校方的估計?
今年G11有多少學生?如果中學有2/3學生可以直升原校F.6,比例都很高啊!

原帖由 SumSumBB 於 09-12-6 10:14 發表

請問會考要18分或以上,至可以直升G12, 這是否校方的估計?
今年G11有多少學生?如果中學有2/3學生可以直升原校F.6,比例都很高啊!

會考18分係直升G12既最低要求.

G11全級現約有5x位學生.

或者比D資料大家參考:頂級名校通常要25分或以上,至可以直升該校F.6. 而普通英中或一般中學,通常14分已可以直升該校F.6.

原帖由 dabbycheung 於 09-12-6 23:00 發表

或者比D資料大家參考:頂級名校通常要25分或以上,至可以直升該校F.6. 而普通英中或一般中學,通常14分已可以直升該校F.6. ...

學習係一條長路, 每個學生要行嘅路也各有不同, n年前我老公有28分, "掹車邊"一路升讀完成大學, 佢的死黨就係欠少少, 要過澳洲讀, 一個連二十分都無, 入了一所不太理想的學校繼續, 但今時今日, 他兩一個係"師"級一個係"醫"級人馬.

We would like to know the number of subjects counted (e.g. Chi, Eng, Math, + 3 subjects?).
Whether A=5, B=4, C=3, D=2 and E=1?
Thanks.

原帖由 dabbycheung 於 09-12-6 09:26 發表

學校曾經同我地講過,估計今屆G11學生響今屆會考,大部份都應該可以攞14分或以上‧加上政府只批左30個G12學位比優才(因每間中學只有2/3學生可以直升該校F.6), 所以會考要18分或以上,至可以直升G12, 校方估計出年未必可以 ...

Dear 中天英,
Agreed & Thanks.

原帖由 中天英 於 09-12-5 00:54 發表
MauChai,

好既校長當然重要, 但係唔足夠。
......

醒目開學勳章

原帖由 dabbycheung 於 09-12-6 23:00 發表

或者比D資料大家參考:頂級名校通常要25分或以上,至可以直升該校F.6. 而普通英中或一般中學,通常14分已可以直升該校F.6. ...

dabbycheung,

check pm pls!

原帖由 MauChai 於 09-12-7 18:35 發表
We would like to know the number of subjects counted (e.g. Chi, Eng, Math, + 3 subjects?).
Whether A=5, B=4, C=3, D=2 and E=1?
Thanks.

唔好意思!其實我都唔係好知依家會考D計分方法?因為近幾年好似改左:主科有A+? 中英數用1-5分代替A-E?....

我相信要出年8月,我個仔攞左張會考証書,等我慢慢研究至識得答你....

計最好果六科, 英文/中文要合格。

A/5* = 5分
B/5   = 4分
C/4   = 3分
D/3   = 2分
E/2    = 1分

原帖由 MauChai 於 09-12-7 18:35 發表
Thanks.

會考冇A+, 最高係A; 英文科就改左用 1- 5*, 5* = A.

原帖由 dabbycheung 於 09-12-8 16:01 發表

唔好意思!其實我都唔係好知依家會考D計分方法?因為近幾年好似改左:主科有A+? 中英數用1-5分代替A-E?....

我相信要出年8月,我個仔攞左張會考証書,等我慢慢研究至識得答你.... ...

出年係最後一屆會考, 過埋出年, 攞幾分升F6亦會成為歴史。

新中學學制係33制, 三年初中 + 三年高中, 初中生會全部升上高中, 唔洗考公開試, 亦即係所有學生都會有最少12年義務教育。

到F6就考新中學文憑試 (HKDSE), 用呢個成績報大學。

中天英同其他優才家長,

多謝你地先

我係有朋友係優才讀, 有d成績好唔錯, 有d一般.  不過我有d怕係最後原來都好"谷"... 其實多唔多同學會出去補習?

另外又有人對於不久將來波鞋街重建項目會對優才校舍有影響, 唔知你地對此有咩意見?

可能唸法好天真.. 我真係唔想小朋友讀書只為考試..  你地又覺得優才係呢方面做成點呢?

其實我好喜歡優才家長..  感覺好一家人!!  對於教養小孩, 互相分享真係好有用~ 優才教育理念同我自己好吻合.  之前都睇咗2本陳校長寫既書同睇佢d文章.  覺得呢間真係我想小朋友去讀既學校.   等咗2年, 收咗好開心, 但係有朋友覺得我好似唔應該選佢..  個心有d唔舒服..

原帖由 中天英 於 09-12-2 00:38 發表
你朋友係咪有小朋友讀優才?  佢從邊度知道優才既情況?

不如你講吓你有D乜担心, 如果我地知道既, 可以話比你知。

我暫時都覺得間學校好好。至於別人的看法,我又不太著重。 我識的幾個家長,幾個都勁讚個仔女間學校( 不是優才)。  大家都滿意咪好囉, 可能好多學校都唔錯呢。 至於阿女有位幼稚園教師,  話「  呢d 學校有錢就入到,推晒d野比家長。」  佢咁諗,  咪由佢囉。

咁又係, 把口生係人地度~~
希望自己對自己選既學校有多d信心, 千萬唔好跌眼鏡!!
原帖由 janicetsang 於 09-12-15 00:55 發表
我暫時都覺得間學校好好。至於別人的看法,我又不太著重。 我識的幾個家長,幾個都勁讚個仔女間學校( 不是優才)。  大家都滿意咪好囉, 可能好多學校都唔錯呢。 至於阿女有位幼稚園教師,  話「  呢d 學校有錢就入到,推晒d野比 ...

不過我有d怕係最後原來都好"谷"...
- 唔會好"谷"既, 你放心; 我大仔讀G3, 细仔讀G2, 平日功課唔多, 通常都係一個鐘頭內攪掂, 仲有大把時間做自已喜歡既野; 默書一個月兩、三次, 通常係中、英默相隔進行; 每年兩測兩考, 測驗只考中、英、數、常, 考試先包括所有科目, 只要平日功課做足, 每科温習一、二個鐘頭就得( 我兩個仔通常每科温一個鐘倒)

其實多唔多同學會出去補習?
- 我兩個仔都冇補習既; 側聞同學當中, 補習既亦唔多, 通常係父母夜放工, 冇時間同佢地睇功課, 就交比補習老師做, 咁父母返到屋企, 就可以做D更有意義既野。

另外又有人對於不久將來波鞋街重建項目會對優才校舍有影響, 唔知你地對此有咩意見?
- 其實校舍對面先啱啱起完一座樓, 而舊依館正在重建中, 都唔覺影响好大; 波鞋街重建, 亦唔係一次做曬, 會分幾期, 你可以去現場睇吓, 最先重建既, 只係小部份, 亦離校舍較遠, 相信唔係咁大問題既。

可能唸法好天真.. 我真係唔想小朋友讀書只為考試..  你地又覺得優才係呢方面做成點呢?
- 响優才讀書一定唔係只為考試; 考試又冇排名次, 只要達到基本要求就可以升班, 考試既壓力唔大;

其實我好喜歡優才家長..  感覺好一家人!!  對於教養小孩, 互相分享真係好有用~ 優才教育理念同我自己好吻合.  之前都睇咗2本陳校長寫既書同睇佢d文章.  覺得呢間真係我想小朋友去讀既學校.   等咗2年, 收咗好開心, 但係有朋友覺得我好似唔應該選佢..  個心有d唔舒服..
- 你有冇聽過[ 伊索寓言 ]里面既"父子騎驢"故事啊? 其實無論你做D咩野, 都會有人講野, 冇辨法避免既, 你只要了解清楚自已既決定就得。

原帖由 meowmeow 於 09-12-15 00:08 發表
中天英同其他優才家長,

多謝你地先

我係有朋友係優才讀, 有d成績好唔錯, 有d一般.  不過我有d怕係最後原來都好"谷"... 其實多唔多同學會出去補習?

另外又有人對於不久將來波鞋街重建項目會對優才校舍有 ...
‹ 上一主題|下一主題