用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如何處理小朋友上學前情緒問題??
go

如何處理小朋友上學前情緒問題?? [複製鏈接]

我個小朋友讀緊學前班,每天上學前,都會樓這樓那,例如:起身唔肯食奶,食完奶唔肯擦牙,SOMETIMES,唔肯著校服,有時又走來走去唔肯梳頭,每天都要哭哭閙閙,因為我要返工,趕時間,新來姐姐又唔係好攪得佢掂,好似蝦人甘,有時還同你玩捉迷藏,走入D房到,好辛苦,有時攪到,都遲到.我試過叫佢著校服唔聽,換完衫我即走,因平時我會等佢一起出門口,
甘掂算,其實佢喜歡返學,我問過佢.
有無媽咪可分享下,OR有無專家可教路,我又唔想係工人面前打小朋友,怕佢有樣學樣,人地話囡聽話D,都唔係.
現每天都打打罵罵,都唔知掂算!
   0    0    0    0

好似trouble two嘅行為特徵喎

原帖由 BBLOVEMAMA 於 09-10-21 15:02 發表
我個小朋友讀緊學前班,每天上學前,都會樓這樓那,例如:起身唔肯食奶,食完奶唔肯擦牙,SOMETIMES,唔肯著校服,有時又走來走去唔肯梳頭,每天都要哭哭閙閙,因為我要返工,趕時間,新來姐姐又唔係好攪得佢掂,好似蝦人甘,有時 ...

吾好打 la...
無著校服, 都要佢返學; 或者拎套校服返到學校先著

me too

原帖由 BBLOVEMAMA 於 09-10-21 15:02 發表
我個小朋友讀緊學前班,每天上學前,都會樓這樓那,例如:起身唔肯食奶,食完奶唔肯擦牙,SOMETIMES,唔肯著校服,有時又走來走去唔肯梳頭,每天都要哭哭閙閙,因為我要返工,趕時間,新來姐姐又唔係好攪得佢掂,好似蝦人甘,有時 ...

以我推斷, 她不只是返學前是這樣, 一些令她不開心或不願意做的事, 這也是這樣處理的, 對嗎?

平常生活已應該不容許她這樣的放任. 從小我使教育兒子, 說話輕, 走路輕, 做時要Step by step, 食飯時要坐好及安靜, 遊戲時要小心及更投入(開心).

其實, 仔女聽唔聽話, 是不關生女或生仔的問題, 是教法的問題. 第一錯處已出現了...就是打(如真的好錯,少許責罵也可以接受).....為什麼妳要打她呢? 妳可知道, 妳每打的一下, 她身上/心裡會制造多少的負能量?

請溫柔及耐心地教導她,請緊記, 妳是她學習的鏡子....萬事在出手前忍耐一下... 啊!!!

無論什麼情況下, 打, 一定唔係解決問題的方法, 情況仲會愈來愈差...

如果唔洗返學, 係咪你講的情況都唔會發生?  BTW, 我諗你最好與了解幼兒心理的人傾下 (e.g. 佢學前班的老師), 佢地應該俾到d意見你...

我囡囡歲半時都有類似的情況, 叫佢做乜都反, playgroup的tutor叫我先"滿足"佢, 再要佢跟我的要求做, 又真係得喎, 佢無再乜都扭一餐, 佢情緒好d, 我都無咁忟, 大家關係又好d... 我都明白趕返工仲要處理佢地的情緒問題, 好煩, 唯有早d起身, 預留時間處理呢d問題...

咁係咪即係到咗3歲會好D?

小朋友係咁架啦, 我覺得你小朋友無問題喎, 我女都like 番學, 但番學前換衫都係又走來走又唔肯梳頭,日日都係攪一輪先可以出到門口, 而家d小朋友邊會坐定定丫, 我個女仲勁啦, 換衫追住佢黎換, 又爬window, 成日monkey咁呀, 唔好打佢, 打佢仲衰呀...所以我每日都提早2個鐘頭起身呀!!!

其實呢d問題行為係有一套處理方法
程序是先找出問題的原因, 訂立賞罰制度, 透過賞罰增強小朋友的良好行為或懲罰去消滅他們的不良行為。

睇返你個case,你小朋友應該唔係唔鐘意返學!而係每一次小朋友『樓計』都可以增加和你見面的時間,小朋友可能是想用『樓計』阻止你出門口, 佢覺得咁可以見你多d, 而且佢應該未理解到佢咁做的必然後果。打唔係一個治標的方法, 要搵出問題的原因先。

我覺得你可以同佢講, 就算他樓計唔梳洗唔換衫, 媽媽都係要返工, 呢個係媽媽的責任, 小朋友都有責任要準時上學, 試下叫佢同媽媽/爸爸一齊換衫, 一齊梳洗。如果再唔得, 可以試下比一個timer佢, set個時間是十分鐘, 規定佢timer 如響之前要完成一個target, 如果做得好會有賞, 獎品可能是一張貼紙, 儲夠貼紙可以換心愛的禮物。如果timer響前完成唔到, 可能就要罰啦!呢個方法一定要一家人都一致、堅持, 如果唔係就唔work ga la!

我個女terrible two的時候用timer計時呢個方法好好, 對佢好有用, 仲可以建立小朋友的自我管理能力, 你不妨試下, 希望幫到你啦!

自仔仔上k1, 我就已經習慣夜晚 9:00 要仔仔睡覺, 一般, 佢都會在9:30pm前訓著. 早上我自己會早佢 45 mins 起身, 讓自己梳洗好, 食埋早餐, 幫佢執好校服, 先叫仔仔起身.

我會先叫醒佢, 然後讓他在床上 5 mins, 但我會陪住佢, 玩下, 講下野, 一般, 5mins 都會醒晒, 之後會讓仔仔走出廳, 取一本喜歡的書, 然後拿著本書幫佢換衫, 再洗臉刷牙, 飲水, 就出門口.

我覺得, 時間充足, 就唔會急到個人燥, 好多時, 其實係父母心急, 我每天早上讓仔仔見到的, 都是精神又面帶笑容的父母, 所以, 仔仔至今都未試過早上要我罵的, 若前一晚夜了去睡, 有時早上會有點脾氣, 穿完校服唔肯刷牙, 我也會容許一次, 讓他飲水就算. 心想, 小小事, 唔好影響這一天的心情.

當你同小朋友玩時就問吓他鍾意返學嗎? 你可以用公仔同小朋友一齊玩.
(1) 問吓公仔返學点呀.
(2) 返學有冇嘢好玩.你可以介紹比公仔知道嗎? 等等.....
慢慢知道小朋友的心理先.仲要打電話問吓老師小朋友在學校的情況及反應.
因為有些家長只喜歡學校是名校,就不理小朋友.
如果連小朋友都唔鍾意間學校,你可以搵一間.
但不要責罵小朋友,反而要讓小朋友知道返學的好處.
如:(1) 返學校有小朋友一齊玩玩具.
     (2) 又會知道好多有趣字母及文字等..
     (3) 仲可以有小勞作
教小朋友知道多些上學的好處.可能會小朋友的態度會改變.但家長都不可以心急,當你們放工回家後也要同小朋友一齊傾吓玩吓.從中你和你的小朋友也有得益.
希望大家健康、快樂成長.
‹ 上一主題|下一主題