用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中一後出現挫敗感
go

升中一後出現挫敗感 [複製鏈接]

原帖由 cheukyu 於 09-10-21 19:19 發表
小女o係小學時算係名列前矛,考全級三名之內. 但升上中一後,中學同學o既實力遠超佢所想像,經過幾次測驗,成績只係屬班裡面中游位置,連自己最有信心o既數學,都只係中規中矩. 雖然佢o係我面前表現冇乜o野,但係o係佢自己 ...

唔好咁唔開心啦,我阿仔今年都是升中一,以前在小學都
是考第四。升中後有一次默書竟然得49分,以前次次一
百分,我無唔開心,因為睇過都是錯小問題,而且現在每
個錯字要扣五分,所以他錯了九個錯字都扣了四十五分,
他說老師又讀得快,而且事前無給整編文章他們睇,只有
生字,唔錯又點得呀!

我好睇得開,可能阿仔都是睇我的反應,所以他無唔開心,如果我像他在小學時那樣緊張,他一定覺得唔開心,
所以小朋友都是睇大人。

我阿仔以前的數學好好的,但是現在英中,所以有時令
他無從入手,我為了令他得心應手,所以找了一位補習
老師去幫他,以免令他最好的數學都失守。

你要加油呀!想下點樣去幫下你的小朋友啦!

原帖由 8331 於 09-10-21 20:46 發表

唔好咁唔開心啦,我阿仔今年都是升中一,以前在小學都
是考第四。升中後有一次默書竟然得49分,以前次次一
百分,我無唔開心,因為睇過都是錯小問題,而且現在每
個錯字要扣五分,所以他錯了九個錯字都扣了四十五分,
他說老師又讀 ...

阿仔終於派了數學和通識的測驗卷,成績好滿意呀!
兩科都是44/50,數學科錯在填充的串字,以前小學
不需要串字,所以無想過數學要考生字,大家真的要留
意下數學的英文串字。

睇住兩份卷感覺阿仔真的長大了,因為我在這兩份卷
真的幫唔上忙了,以前我是負責幫他溫書的,現在真
的無能為力,要依靠他自己了,我要放手讓他去學會
成長,希望大家都能夠和我一樣啦!

看到這兩份卷真的好感動呀!比起以前拿滿分更開心。

原帖由 唐老鴨kk 於 09-10-22 19:33 發表

可否pm我,想問吓有關數學補習老師資料?

請check pm!
‹ 上一主題|下一主題