用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友作文很困難, 想找好的"作文班" ...
樓主: adatom
go

小朋友作文很困難, 想找好的"作文班" [複製鏈接]

原帖由 BOBOMAMANDY 於 10-6-19 11:26 發表
Hi Agnes :BB

Please check pm.  Thanks!

pls check PM.

昨天岩岩報左寫作班.唔知名女會唔會同你小朋友同班.

Hi Yukyuk,
please PM the information to me. Thank you

醒目開學勳章

HI cnbear,

check pm!

原帖由 cnbear 於 10-6-21 17:32 發表
Hi Yukyuk,
please PM the information to me. Thank you

醒目開學勳章

那個中心其實叫做"Little Monster". "語文樂"只係中文課程名稱. 可以上網search有關資料. 那個中心唔係好大有中文, 英文, 音樂如彈琴都有得學, 個人感覺似補習社多些. 以上粹屬個人感覺, 不喜勿插.

我自2007開始已經成日見到某機構係BK post甚麼 “油麻地中文寫作班”,  “中文寫作班”, 好煩.  其實佢哋可唔可以光明正大咁係係BK 賣廣告.

順便反映一下.  我朋友曾經上過去, 負責人上上吓堂, 一見到有家長來查詢, 立刻掉低上堂既學生, 走出招呼家長, 仲要唔係一次半次喎.  我唔知佢哋教材有幾好, 唔知佢哋教成點, 但呢點已經好難令人接受.  

原帖由 luckymother 於 10-6-21 18:07 發表
那個中心其實叫做"Little Monster". "語文樂"只係中文課程名稱. 可以上網search有關資料. 那個中心唔係好大有中文, 英文, 音樂如彈琴都有得學, 個人感覺似補習社多些. 以上粹屬個人感覺, 不喜勿插. ...

醒目開學勳章

狄諾斯教育中心

DEAR ALL,

雖說小女跟林老師只是10個月未夠一年,但九月開始上堂的她在第二堂後已見成效,在校內作文已有相當大的進步,並得到校內老師讚賞。

我很滿意DELOS 教學方法,正如"寓學習於娛樂 聽故事 學寫作"中文讀寫課程 - 小作家訓練班。

DELOS的課程架構:
- 單元制:全年12個單元,每個單元4節課。
- 每個單元均設有評估。.....

我很欣賞創辦人對教育工作的熱誠,以下是DELOS培育小作家的目的:-

童心奇趣,無人識之。童言淺拙,不足表思。且大人日忙,孩童欲言而不得,故言辭日拙,久而使辭不達意,執筆難書。

今之孩童,欲言其心思,其途多矣,或靠作畫,或靠音樂,然余以為二者皆非常人所易懂易明。反觀文章者,人人能讀,個個可解,實為表心達之上者也!

況文章乃我國素有禮義之邦,文明古國之譽,我等既為炎黃子孫,豈能拙於國文?以胎笑於四方乎?

是故本中心開辦寫作訓練班,除提昇孩童之校內成績,亦藉此推廣中文教育,宣揚我國文化,使孩童暢其所言。

回覆 12# lee09 的文章

please also send me the contact no. thanks. [email protected]

地方很細, 老師都唔錯, 但好似搵了個老師番來, 再搵d學生番來, group埋一齊, 比d 中文習作d 學生做, 堂上完了便回家.

如果做得好, 中文科係唔優無學生, 唔冼係度大做文章, 負責人要檢討自己課程, 好過 side 時間係度搵客.  

原帖由 luckymother 於 10-6-21 18:07 發表
那個中心其實叫做"Little Monster". "語文樂"只係中文課程名稱. 可以上網search有關資料. 那個中心唔係好大有中文, 英文, 音樂如彈琴都有得學, 個人感覺似補習社多些. 以上粹屬個人感覺, 不喜勿插. ...

醒目開學勳章

原帖由 IncyWincySpider 於 10-6-21 22:55 發表
我自2007開始已經成日見到某機構係BK post甚麼 “油麻地中文寫作班”,  “中文寫作班”, 好煩.  其實佢哋可唔可以光明正大咁係係BK 賣廣告.

順便反映一下.  我朋友曾經上過去, 負責人上上吓堂, 一見到有家長來查詢 ...

絕對認同, 本人亦有見過以上情形, 試過有次見個外籍女士上完一班(大約有3-4個小朋友), 她走出來找那個"負責人"問她攞錢, 負責人即時面黑, 帶那外籍女士走進一間課室, 下個禮拜已經換了另外一個外籍女士教那班小朋友.

我見過那些所謂教材, 個人覺得像一本練習. 感覺老師只是從旁輔導小朋友做練習. 如果這樣, 倒不如買些練習回家教小朋友做. 中心地方好細, 小朋友的課室經常轉, 真的感覺像補習社多些.

Hi Yuk yuk,

Please pm the tel to me also..

thanks.

原帖由 Gigi@HK 於 10-6-20 19:02 發表
Hi, Yuk yuk,

The web site does not work.
Can you please pm me the tel no. ?   Thanks very very much!

Hi Yuk yuk,

Please pm the tel to me also..

thanks.

原帖由 Gigi@HK 於 10-6-20 19:02 發表
Hi, Yuk yuk,

The web site does not work.
Can you please pm me the tel no. ?   Thanks very very much!

醒目開學勳章

HI isaacmum,

OK LA!  

CHECK PM!

原帖由 isaacmum 於 10-6-23 17:20 發表
Hi Yuk yuk,

thanks.

原帖由 Yukyuk 於 10-6-21 17:44 發表
HI cnbear,

check pm!

Hi YukYuk,
Please PM me the info. Thx!

原帖由 BOBOMAMANDY 於 10-6-19 11:26 發表
Hi Agnes :BB

Please check pm.  Thanks!

Please pm me the info. Thx!

醒目開學勳章

Hi ppychan,

OK!  Pls Check pm.

原帖由 ppychan 於 10-6-23 23:34 發表

Hi YukYuk,
Please PM me the info. Thx!

hi Yukyuk,

Please check pm! Thanks!

hi Yukyuk,

我可否pm狄諾斯資料給我?Thanks!

醒目開學勳章

HI BOBOMAMANDY,

不好意思!

CHECK左PM, 冇收到您任何PM.

另外,您要的資料現在SEND給您!

您CHECK下您的PM.

原帖由 BOBOMAMANDY 於 10-6-24 07:00 發表
hi Yukyuk,
Please check pm! Thanks!
‹ 上一主題|下一主題