用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘宣小收portfolio嗎?
樓主: dora媽
go

九龍塘宣小收portfolio嗎? [複製鏈接]

應該冇關係,我交嘅portfolio,第一版(cover page)係有相,都照單全收。我估只要唔係用file入起,亦唔係精美釘裝就冇問題。我只係用釘釘住份portfolio,而老師都只係望咗封面嘅相,冇望內容,然後照收。

原帖由 jeremyphlam 於 09-10-23 15:50 發表

我見申請表有一欄寫住証書副本,諗著搏一搏,唔得咪攞番走,點知個老師係咁E望一望就收晒。 補充一句我一張阿仔相都冇放落去,唔知有冇關係呢? ...

唔知大家有無留意到, 當天協助check文件(係咁椅)似係家長義工,不是老師,因為我見佢地d衣著及個樣似家長, 另外,那些真係似老師的人及校長行埋去跟個別握手,好似好客氣講唔該晒之類,加上宣小都幾喜歡找家長義工協助一些學校event。所以,d家長義工做唔到判斷唔收d文件,總而言之,無file就ok!至於收錢及蓋印的就有點似校務處的職員!

不過一開始之時,有一位一睇就知係老師既人,站出來向在坐數十位家長說:「為環保起見,大家不要交protfolio,只把証書釘在一起就可以, 但如果有家長很希望留下,學校都會收!」

我自己只交了些推薦信及證書的copy,沒有交portfolio,因為在申請表已講明唔收,無謂破壞遊戲規則!加上囡囡並沒有什麼非常突出之處!但我眼見真係有家長把整個file的portfolio交給check文件的家長義工。

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

me too
原帖由 yanni-ma 於 09-10-24 10:01 發表
我自己只交了些推薦信及證書的copy,沒有交portfolio,因為在申請表已講明唔收,無謂破壞遊戲規則!加上囡囡並沒有什麼非常突出之處!但我眼見真係有家長把整個file的portfolio交給check文件的家長義工。

醒目開學勳章

舊年也有老師當場講5收
原帖由 粉紅虎 於 09-10-23 00:54 發表
今年有d 唔同, 有老師當場同我地講5收
‹ 上一主題|下一主題