用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港大同學會小學 - 2nd interview - 24 & 25 Oct ...
樓主: ebnchina
go

港大同學會小學 - 2nd interview - 24 & 25 Oct [複製鏈接]

醒目開學勳章

嘩,由10月至出年7月,那差不多平均1個月寫一封
你真正很努力,有恆心,那你大囡有學位都真的全靠你的功勞
不像我妻子,連她自己的Resume都是我幫她寫,check 她自己e-mail delete垃圾郵件也要我替她做
囡囡親子吊飾又是,畫畫又是

原帖由 Charlotte_mom 於 09-11-5 13:27 發表
派成績表又寫, 表演過又寫, 有咩比賽獎項又寫, 知道學校有咩消息又寫.........
我相信都有6,7封吧! 仲有update portfolio呀咁.....

醒目開學勳章 王國長老

算把啦, 我就係見老公唔可靠, 至要靠自己
我又要睇個仔功課, 叫老公幫下眼睇阿女果d, 佢連"栗子"都教錯佢, 寫左"粟子", 英文又話唔識串, 倒轉叫佢睇阿仔咩, 5個item連線, 連左3條佢就話ok, 到我double check丙人, 佢就望住個仔"你唔係話我知做晒架喇咩........."
可能我媽係好傳統果d女人, 十問九唔識, 我至被迫自力更生, 估唔到嫁左都係咁

原帖由 ziyi 於 09-11-5 02:13 PM 發表
不像我妻子,連她自己的Resume都是我幫她寫,check 她自己e-mail delete垃圾郵件也要我替她做
囡囡親子吊飾又是, ...

醒目開學勳章

咁我比較你好好多,
At least我妻子會陪囡囡做功課,只是美術方面唔理
但唯一問題溫功課永遠等到最後一刻,趕到氣咳

原帖由 Charlotte_mom 於 09-11-5 14:21 發表
我又要睇個仔功課, 叫老公幫下眼睇阿女果d, 佢連"栗子"都教錯佢, 寫左"粟子", 英文又話唔識串, 倒轉叫佢睇阿仔咩, 5個item連線, 連左3條佢就話ok, 到我double che ...

我老公咪又係咁... 阿仔D功課吾使指意佢ga , 佢check 完我都要double check, 唉...

叩門信寫好, 叫佢簽個名, 佢問吾簽得吾得, 佢話自己D字吾靚, 簽係我個簽名隔離會影得佢D字更加肉酸woh .... xyz#*%%%, 而家係去幫阿仔叩門, 吾係要佢去書法比賽!

Charlotte mom, 請問你上次叩門有無機會親手交過信俾校長?校長朝早會吾會係學校門口等學生返學?

有D大海撈針咁gei 感覺 :cry:  

原帖由 Charlotte_mom 於 09-11-5 14:21 發表
我又要睇個仔功課, 叫老公幫下眼睇阿女果d, 佢連"栗子"都教錯佢, 寫左"粟子", 英文又話唔識串, 倒轉叫佢睇阿仔咩, 5個item連線, 連左3條佢就話ok, 到我double che ...

嘩! ..... 好老公+好爸爸!   

原帖由 ziyi 於 09-11-5 14:13 發表
囡囡親子吊飾又是, ...

醒目開學勳章 王國長老

直頭掂啦
原帖由 lcmami 於 09-11-5 03:03 PM 發表
嘩! ..... 好老公+好爸爸!   

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 meowmi 於 09-11-5 02:57 PM 發表
叩門信寫好, 叫佢簽個名, 佢問吾簽得吾得, 佢話自己D字吾靚, 簽係我個簽名隔離會影得佢D字更加肉酸woh .... xyz#*%%%, 而家係去幫阿仔叩門, 吾係要佢去書法比賽!

我試過放學時間去叩門, o係學校門口等, 見到副校長, 即刻搏大霧衝過去(唔識人, 食Q都唔放我入去啦)
試過返學前去叩門, 果時同食Q講去校務處, 又唔知點解咁好彩入到去, 又係俾我見到副校長
不過都係失望時候多架喇
同女女返學就見過何主任o係門口, 不過我搭校車好少自己湊 , 唔知平時情況係點

Charlotte mom,你知唔知道邊個係周老師?

醒目開學勳章 王國長老

我o係學校網頁個staff list只見到一個周老師http://www.hkugaps.edu.hk/display.php?id=63&l=cht
但我唸佢無教過我女, 所以我唔知呀.........

原帖由 cutekiddy 於 09-11-5 03:33 PM 發表
Charlotte mom,你知唔知道邊個係周老師?

"大海撈針" - 同意!

原帖由 meowmi 於 09-11-5 14:57 發表
我老公咪又係咁... 阿仔D功課吾使指意佢ga , 佢check 完我都要double check, 唉...

叩門信寫好, 叫佢簽個名, 佢問吾簽得吾得, 佢話自己D字吾靚, 簽係我個簽名隔離會影得佢D字更加肉酸woh .... xyz#*%%%, 而家係去 ...

醒目開學勳章 王國長老

多謝各位一直以黎既關心
終於等到了, 今日收信, 25日註冊
祝各位都早日有心儀學校offer, 我會繼續為叩門既咁多位打氣, 加油!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-11-19 19:42 發表
多謝各位一直以黎既關心
祝各位都早日有心儀學校offer, 我會繼續為叩門既咁多位打氣, 加油!

Congrat to U! U are a credit to BK

原帖由 Charlotte_mom 於 09-11-19 19:42 發表
多謝各位一直以黎既關心

Charlotte_mom :

恭喜妳呀!
我都剛收到了信呀, 好開心有機會可以同妳呢位咁熱心,咁愛仔女嘅家長一齊在家校活動方面合作呀!
以後要請妳多多指教呀!

另外, 祝各位家長都可以盡快收到好消息!

醒目開學勳章

恭喜晒

但有一個問題,你不是說學校話要過了23號才准許call waiting list嗎,提早了

無論如何,提早好一些,少擔心幾天也是好的
再一次恭喜

多謝各位一直以黎既關心

回覆 133# minnielmo 的文章

Hi minnielmo,  congrats!!!  are you in the "top" waiting list and did you write letter to the principal?

Thanks!!!

Charlotte Mom & Minnielmo

真喺恭喜晒!  學校有沒有電話通知?  幾時之前要註冊?

原帖由 minnielmo 於 09-11-19 20:28 發表

Charlotte_mom :

恭喜妳呀!
我都剛收到了信呀, 好開心有機會可以同妳呢位咁熱心,咁愛仔女嘅家長一齊在家校活動方面合作呀!
以後要請妳多多指教呀!

另外, 祝各位家長都可以盡快收到好消息! ...

原帖由 bobee 於 09-11-19 21:42 發表
Hi minnielmo,  congrats!!!  are you in the "top" waiting list and did you write letter to the principal?

Thanks!!!

Thanks.
Yes, we are in the top waiting list.
We had sent a letter to the principal.

原帖由 Bertie07 於 09-11-19 22:12 發表
Charlotte Mom & Minnielmo

真喺恭喜晒!  學校有沒有電話通知?  幾時之前要註冊?

冇收電話!
收信時見到有港同寄嚟嘅信, 好突然!

醒目開學勳章 王國長老

ME TOO, 我仲一路等23號, 快d有機會收電話.....一見個信封, 緊張到好粗暴咁meet爛左
只有25號一日註冊咋
原帖由 minnielmo 於 09-11-19 10:28 PM 發表
冇收電話!
收信時見到有港同寄嚟嘅信, 好突然!

Charlotte_mom,

恭喜哂你呀! 家姐可以同細佬一起返學了。

iwff

原帖由 Charlotte_mom 於 09-11-19 22:34 發表
ME TOO, 我仲一路等23號, 快d有機會收電話.....一見個信封, 緊張到好粗暴咁meet爛左
只有25號一日註冊咋
‹ 上一主題|下一主題