用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 家長們為甚麼你們當初會選基灣小學
go

家長們為甚麼你們當初會選基灣小學 [複製鏈接]

家長們為甚麼你們當初會選基灣小學

我是今年選小一的家長,心儀基灣小學,因為覺得學校環境同學習氣氛都好好!
請問現就讀的學生感覺是否如我想一樣呢?
   0    0    0    0

我都为小儿报了这间小学, 因见他中学派位不错! 而且1-2年级都不算太辛苦,起码应该不是超级劲谷那种吧!

我女女今年係度讀小一...都係返左2個月左右..女女都喜歡回校上課, 選佢係因為佢校風好, 教到小朋友守紀律, 功課多唔多就見仁見智, 有時見就多, 有時就少, 都係睇小朋友既專心程度...我本人暫時都喜歡呢間學校架...嘻嘻

諗返舊年,我同你地一樣,都唔知點揀,做咗一輪資料搜集之後,總結如下:
1)學校近我屋企
2)上學時間適合我,我可以送仔仔返學後再返工
3)學校派位唔錯
4)聽說學校不太谷
5)學校網站有很多資料可參考,令我感覺不錯,尤其那個家課冊,可以不用擔心仔仔會抄錯或漏
6)BK有一位很好的家長,我見她常常幫助其他家長,感覺很好
上學兩月,功課有時多,有時少,都辛苦架,但我寧願仔仔在一個太家都努力學習既環境中長大,總好過習慣放鬆,到中學追不上,派不到好學校,學壞咪重衰.
So far,我個仔都開心,有次好好笑,我問佢返學開唔開心,佢答我返學有咁多野學,點會唔開心呀,梗係開心啦.
希望可以幫到你哋啦.

AK, DDC:

谢谢你们的回答! 另外, 我想问两位, 上年是以几多分抽到入基湾呢?(1st round or 2nd round or 叩门入架?)

感谢提供资料!

cheukcheukma

PS: 九月初带仔仔参观学校时, 对当日回校的帮手高年级同学印象很好! 个个都有礼, 说话很得体!

阿仔係第二輪大抽獎入既,係第一志願黎架,抽中咗直情開心到跳起呀!

原帖由 cheukcheukma 於 09-11-6 15:23 發表
AK, DDC:

谢谢你们的回答! 另外, 我想问两位, 上年是以几多分抽到入基湾呢?(1st round or 2nd round or 叩门入架?)

感谢提供资料!

cheukcheukma

PS: 九月初带仔仔参观学校时, 对当日回校的帮手高年级同学印象很 ...

我就....哈哈...抽唔中..自己考入既..好彩考入到咋...唔係我就頭痕喇....

即係兩位都在第1輪有抽基灣但不中嗎?如是,兩位持多少分抽架?(我仔只得15分。。。是否凍過水呢?)

AK,另請問上年叩門時,考些什麽呢?

謝謝囘復!

抽真係睇彩數, 其實我而家發覺真係..讀邊間幼稚園都有 d 關係架..哈哈...

考 d 咩..我都唔係好記得...家長留係禮堂到等架, 小朋友上課室考, 好似有 d 中, 英數咁寫下, 又畫下野咁囉...

原帖由 cheukcheukma 於 09-11-7 22:29 發表
即係兩位都在第1輪有抽基灣但不中嗎?如是,兩位持多少分抽架?(我仔只得15分。。。是否凍過水呢?)

謝謝囘復! ...

我地都係15分咋,第一輪揀佢,第二輪都揀佢,如果唔得,叩門都有印象分啦,咁先有誠意呀嘛.

你唔洗咁擔心,聽講你地今年重少人過舊年呀嘛,機會應該大咗架,我個仔舊年有個同學仔15分第一輪就抽到入啦,我地幾羨慕呀!

原帖由 cheukcheukma 於 09-11-7 22:29 發表

謝謝囘復! ...

醒目開學勳章

第一輪用15分入係好難真係要好luck,因為有好多有20分以上的小朋友。讀邊間幼稚園會容易d入,我就唔覺啦!通常叩門位係睇面試時小朋友的表現。明X係考papers會著so d因為佢地教深的課程。

原帖由 DDC 於 09-11-8 09:44 發表
我地都係15分咋,第一輪揀佢,第二輪都揀佢,如果唔得,叩門都有印象分啦,咁先有誠意呀嘛.

你唔洗咁擔心,聽講你地今年重少人過舊年呀嘛,機會應該大咗架,我個仔舊年有個同學仔15分第一輪就抽到入啦,我地幾羨慕呀!

...

謝謝回答!我個仔係讀明我幼稚園的,希望真係會着數啲啦!

嘻嘻!咁我哋咪係校友.

原帖由 cheukcheukma 於 09-11-8 22:21 發表
謝謝回答!我個仔係讀明我幼稚園的,希望真係會着數啲啦!

原来你个仔都是读明我架~!  我个仔都成日话将来要和某某好朋友一起上同一小学啊, 希望他到时候会有伴啦!

上到小學,佢哋就會識到其他小朋友架啦,唔洗咁擔心.

咁有的話,當然最好啦!

原帖由 cheukcheukma 於 09-11-10 09:54 發表
原来你个仔都是读明我架~!  我个仔都成日话将来要和某某好朋友一起上同一小学啊, 希望他到时候会有伴啦!

Thank you very much.  All of you are really kind & helpful!

我聽到你們都說基灣好,我都想抽到,但如果抽唔到,咁要叩門,係咪個個都有得去叩呢,我仔仔並唔係讀明我,唔知會唔會無咁著數,叩門係咪睇小朋友可以做對中、英數三樣paper而選,如果係讀明我咁要唔要教試呢??

醒目開學勳章

唔係明我就會必入基灣。上年培理都入好多嫁!除了考papers都會有面試嫁!

原帖由 whywhywhywhy 於 10-1-19 23:35 發表
我聽到你們都說基灣好,我都想抽到,但如果抽唔到,咁要叩門,係咪個個都有得去叩呢,我仔仔並唔係讀明我,唔知會唔會無咁著數,叩門係咪睇小朋友可以做對中、英數三樣paper而選,如果係讀明我咁要唔要教試呢?? ...

原帖由 Xanthe 於 10-1-21 12:08 發表
唔係明我就會必入基灣。上年培理都入好多嫁!除了考papers都會有面試嫁!

agree,明我既優勢只係佢地課程夠深,叩門筆試有更好的成績吧了

我覺得揀學校除咗睇學校質素外,重要睇埋自己小朋友既性格,睇吓佢鍾意活動的既教學方法,定接受到的傳統式既教學方法.

原帖由 whywhywhywhy 於 10-1-19 23:35 發表
我聽到你們都說基灣好,我都想抽到,但如果抽唔到,咁要叩門,係咪個個都有得去叩呢,我仔仔並唔係讀明我,唔知會唔會無咁著數,叩門係咪睇小朋友可以做對中、英數三樣paper而選,如果係讀明我咁要唔要教試呢?? ...
‹ 上一主題|下一主題