用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 家長們為甚麼你們當初會選基灣小學
樓主: whywhywhywhy
go

家長們為甚麼你們當初會選基灣小學 [複製鏈接]

那請問基灣算是哪種呢?
活動的既教學方法, 或是傳統式既教學方法?是後者嗎?
那麼較活躍的小朋友怎辦?
這校對於那些專注力不足的小朋友有沒有什麼特別的措施呢?
有沒有人能回答呢?謝謝!

原帖由 DDC 於 10-1-22 13:20 發表
我覺得揀學校除咗睇學校質素外,重要睇埋自己小朋友既性格,睇吓佢鍾意活動的既教學方法,定接受到的傳統式既教學方法.

那請問基灣算是哪種呢?
有沒有人能回答呢?謝謝!

原帖由 candyb 於 10-2-2 19:19 發表
那請問基灣算是哪種呢?
有沒有人能回答呢?謝謝! ...

基灣是一間傳統小學,功課多,但亦有專題研習等課程

對於專注力不足的小朋友,老師大多會安排較前位置,希望佢地能專心,個學校就唔覺有其他特別措施幫助了

好開心,小朋友今年抽到第一志願基灣小學!真係超開心!!!好想佢快d番小學呀!!

恭喜哂!

完全明白你心情,因我舊年都係咁開心.

原帖由 whywhywhywhy 於 10-6-6 23:12 發表
好開心,小朋友今年抽到第一志願基灣小學!真係超開心!!!好想佢快d番小學呀!!

原帖由 whywhywhywhy 於 10-6-6 23:12 發表

恭喜哂!你小朋友係男仔定女仔呀?
我細女今年九月都成為基灣學生啦

我個係仔,重係大仔,所以先夠膽試下讀基灣!唔知深唔深呢?我知就一定無新基灣咁深!

原帖由 whywhywhywhy 於 10-6-8 00:24 發表
我個係仔,重係大仔,所以先夠膽試下讀基灣!唔知深唔深呢?我知就一定無新基灣咁深!

程度都算深架,若果幼稚園讀得輕鬆,去到基灣就要加把勁先得

醒目開學勳章

唔係喎,近年舊基灣的課程深了,因為大女讀小一時程度比現在呀仔讀的課程淺!我相信現在2間基灣的課程大家都差不多!

原帖由 whywhywhywhy 於 10-6-8 00:24 發表

咁會唔會好似新基灣咁測驗、默書無八十分以上就話唔好的要努力d呀!因為之前睇新基灣家長區,有d家長咁講,所以有d担心!!!

原帖由 whywhywhywhy 於 10-6-8 22:58 發表
咁會唔會好似新基灣咁測驗、默書無八十分以上就話唔好的要努力d呀!因為之前睇新基灣家長區,有d家長咁講,所以有d担心!!!

我地學校好少會用80分黎做準則,亦都唔會唔夠80就施壓。新基灣同舊基灣兩校雖然校名差唔多,但兩校老師既教學方式係好唔同,舊基灣老師唔會掉學生功課去垃圾筒架

我仔讀咗成年又無遇到或聽到的咁既情況,反而成積好既時候會收到獎勵卡,對小朋友都好有鼓勵作用架.

原帖由 whywhywhywhy 於 10-6-8 22:58 發表

醒目開學勳章

舊基灣的老師通常唔會咁push,除了讀精英班(在P.4後才會分),但讀精英班的小朋友的成績一定會over 85分,所以就算老師唔push,d家長一定push到爆!

請問基灣的中文課是否以普通話教學, 會唔會另有普通話堂?? 另英文老師是不是NET ??
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

醒目開學勳章

paltiBB,

你的問題已回答了!

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2205471&extra=page%3D1

原帖由 paltiBB 於 10-6-11 10:45 發表
請問基灣的中文課是否以普通話教學, 會唔會另有普通話堂?? 另英文老師是不是NET ??

yipa0ryipa3m 該用戶已被刪除

由于十指相握是幸福

‹ 上一主題|下一主題