用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解DGJS 同DBSPD 個個都想讀呢?
go

點解DGJS 同DBSPD 個個都想讀呢? [複製鏈接]

我個囡今年K2出年到佢揀學校,眼見好多家長都希望入到果2間小學,連SPK 既家長都好想入讀(佢地有得直上SP小學架bor<===我個囡入到sp都開心c 啦),其實DGJS 同DBSPD 有幾好呢? 個個都想讀既
   1    0    0    0

Hahaha...名牌效應...

原帖由 Pui_Pui 於 09-10-28 13:03 發表
我個囡今年K2出年到佢揀學校,眼見好多家長都希望入到果2間小學,連SPK 既家長都好想入讀(佢地有得直上SP小學架bor

名牌效應–香港人,港男港女都愛名牌,值D有身份D掛,咁第時揾工會易D嗎?是否包入大學呢?

好希望多d spk學生可以入到DGJS/DBSPD, 咁兩年後我個囡入到SPC既機會會高d

身份象徵
原帖由 healtheworld 於 09-10-28 15:04 發表
好希望多d spk學生可以入到DGJS/DBSPD, 咁兩年後我個囡入到SPC既機會會高d

醒目開學勳章

其他人點解想讀,只能作為參考,如果你諗緊為小朋友報學校,咁你應該多D了解間學校的特點,教學方法,學校文化,學習環境,出來的小朋友又係點樣等等唔同aspects,先知係咪適合你小朋友,又係咪適合你自己.

著名小學有好多,間間groom出來的小朋友都略有不同.可以考咗先諗,但係最終應該make an informed choice.

原帖由 Pui_Pui 於 09-10-28 13:03 發表
我個囡今年K2出年到佢揀學校,眼見好多家長都希望入到果2間小學,連SPK 既家長都好想入讀(佢地有得直上SP小學架bor

原帖由 ShinTeresa 於 09-10-28 15:16 發表
身份象徵   

我諗妳誤會了。雖然我不排除會有部份家長以這種心態去報考小學......
在樓主談論的這兩所小學就讀, 我覺得最大的得益是讓小朋友知道何謂"天外有天, 人外有人", 無論有幾咁自命不凡都好, 在這類學校(當然好學校不止這兩間), 總會見識到有人比自己更優勝, 總會認知到原來自己有多方面的不足。
正面來看, 這不啻是一股推動小朋友不斷向前的動力, 令她/他慣於接受挑戰, 適應競爭。
小朋友階段, 朋輩的影響力不容忽視。舉個最常見的例子吧, 一個不怎愛看書的小朋友, 在這裡很快便會變成"書蟲"。有好的書, 小朋友們會互相推介, 互相借閱(這樣他/她們才有談論的話題呀)。
在此, 祝願大家的小寶貝考入理想的心儀學校!

Agree with you!

原帖由 yukico 於 09-10-28 16:45 發表

我諗妳誤會了。雖然我不排除會有部份家長以這種心態去報考小學......
在樓主談論的這兩所小學就讀, 我覺得最大的得益是讓小朋友知道何謂"天外有天, 人外有人", 無論有幾咁自命不凡都好, 在這類學校(當然好學校不止 ...
哈哈笑容!!!!!!!!!!!!

試O下無仿..
考到先算

讀唔讀另外一回事

不過
考到又唔去讀
應該少啦....
(都有...不過不多)

原帖由 yukico 於 09-10-28 16:45 發表

在樓主談論的這兩所小學就讀, 我覺得最大的得益是讓小朋友知道何謂"天外有天, 人外有人", 無論有幾咁自命不凡都好, 在這類學校(當然好學校不止 ...

同意﹗
同樣地,如果一間學校只重視成績、競爭,而忽視德育,就會令小朋友「近朱者赤、近墨者黑」。所以,如果只看成績,不看整體學校質素,到頭來小朋友只會變成功利的動物,就算很多人揀,又有什麼意思?

goodboymama,chubby2688, ShinTeresa:

名牌效應.....身份象徵......icic..

healtheworld :
都好wor,我都祝佢地入哂果間女校,留多d位比我地d 校外生上小學..

traeh, littlefaith :
咁有冇邊間小學比較平均d, 唔會太側重學術or 德育架?

yukico :
我真係好奇怪,spk 已經係名校架啦,y 佢地仲想讀dgjs?

lin624 :
咁又係,入到至算啦~

原帖由 littlefaith 於 09-10-28 17:02 發表

同意﹗
同樣地,如果一間學校只重視成績、競爭,而忽視德育,就會令小朋友「近朱者赤、近墨者黑」。所以,如果只看成績,不看整體學校質素,到頭來小朋友只會變成功利的動物,就算很多人揀,又有什麼意思? ...

咦? 妳講緊的這間"忽視德育"的學校到底是哪一間呢? 快快告訴大家, 讓大家不要報這間學校, 以免選錯學校啊!

差極有限掛 !

回覆 1# Pui_Pui 的文章

請問SPK即是什麼?

原帖由 acer1 於 09-10-28 20:15 發表
請問SPK即是什麼?

SPK=聖保祿幼稚園

想問聖保祿幼稚園有男仔讀嘅, 入DG機會大碼?
原帖由 littlefaith 於 09-10-28 20:55 發表

SPK=聖保祿幼稚園

How can 男仔入讀 DG??

原帖由 maggie5902 於 09-11-7 12:40 發表
想問聖保祿幼稚園有男仔讀嘅, 入DG機會大碼?

"天外有天, 人外有人" - 這點正是我對某些名校的顧慮.  學生如果自知不是讀很有名的學校, 應該會覺得那些極有名學校的學生可能會比自己優勝, 甚至有不知幾多人勝過自己.

相反讀緊極有名學校的學生可能真的認為自己同自己的同學是the best of the best, 而不知天外有天, 人外有人.

grDaddy 發表於 09-11-7 23:36
"天外有天, 人外有人" - 這點正是我對某些名校的顧慮.  學生如果自知不是讀很有名的學校, 應該會覺得那些極有名學校的學生可能會比自己優勝, 甚至有不知幾多人勝過自己.

相反讀緊極有名學校的學生可能真的認為自己同自己的同學是the best of the best, 而不知天外有天, 人外有人.

你講的也有你的道理。我不能排除你所憂慮的情況會發生(因為這世上是沒有甚麼事情不會發生的)。

要防範這情況的發生, 我想是要靠家長向小朋友灌輸正確的觀念。教育不能完全依賴學校, 家長身教尤為重要, 若身為家長的, 開口埋口都說自己小孩讀緊某某名校, 很了不起, 那小朋友便自然會覺得自己是"高人一等"; 但若家長教導小朋友這世上還有些學校, 名叫MIT, Princeton, 要考入這些學校還要作出更多更大的努力, 學習是一條漫長的路, 現階段還相差很遠很遠......那相信就不會出現你的擔憂了。

不論哪一間學校, 都會有好, 有唔好。別太擔心, 有道是"船到橋頭自然直", 總會有方法解決的!
‹ 上一主題|下一主題