用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 第61屆校際朗誦節
樓主: Lovely媽咪
go

第61屆校際朗誦節 [複製鏈接]

我都好想知....

原帖由 PaPa 於 09-11-18 00:56 發表

真係唔可以兩位家長入去嗎?

可以兩個家長入喎, 我都同我老公一齊入喎
原帖由 Pooh_Pooh 於 09-11-18 09:08 發表
我都好想知....

我小朋友第二組比賽,請問可唔可以早d入場睇下第一組比賽?成個比賽洗唔洗兩個鐘?

原帖由 kiu_bb 於 09-11-18 10:59 發表
我小朋友第二組比賽,請問可唔可以早d入場睇下第一組比賽?成個比賽洗唔洗兩個鐘?

Yes,大概2個鐘. 如誦材較長就需多啲時間.

我哋個場只俾個半場參賽者進入.

咁就好喇... 我仲諗緊可能要老公陪英文, 我陪普通話..

原帖由 Little_cy 於 09-11-18 10:25 發表
可以兩個家長入喎, 我都同我老公一齊入喎

It depends on whether there is vacancy inside the venue & whether the staff allows.

U may estimate the duration by multiplying the time your kid used for the speech with 60 (no. of attendants.) But some allowance is needed.
原帖由 kiu_bb 於 09-11-18 10:59 發表

It also depends on whether there is vacancy inside the venue & whether the staff allows.
原帖由 PaPa 於 09-11-18 00:56 發表

真係唔可以兩位家長入去嗎?

Thanks~請問你去邊個場比賽?
有冇人去左或去過沙田麗豪比賽?o個個場係咪算細場?

原帖由 zhuma 於 09-11-18 11:34 發表

Yes,大概2個鐘. 如誦材較長就需多啲時間.

我哋個場只俾個半場參賽者進入.

kiu_bb,

今年3月音樂節,囡囡係麗豪比賽,我見有都係父母一齊入.不過,座位真係唔多,有d早表演架出左去再放其他人入黎.
今年朗誦又可能唔同左,分左上下半場(我囡囡個場架安排),佢地話係因為豬流感架原因,分上下半場放人入去.所以多左好多位.

原帖由 kiu_bb 於 09-11-18 14:05 發表

麗豪相对 town hall or school hall 係細d.  我小朋友前日朗誦安排係分上/下半場分開入座.  上半場小朋友比賽完可以留低觀摩下半場比賽, 但家長要先出去, 如下半場參賽者及家長入場后有位才可再入內.  or 選擇 1 hr (佢會講大概時間) 后回去聽賽果 & 取分纸.
原帖由 kiu_bb 於 09-11-18 14:05 發表

版主

講真,就算早一場俾你入都唔應該,有時睇得多反而會影響自己個表現.
好似噚日我仔仔普通話,之前有2至3個都唔知點解讀到一忽忽,甚至成段唔記得,那一刻我真係驚到我仔仔時都會緊張,幸好可以順利完成,到最後那一個,我見到佢媽咪不停咁寫低啲嘢叫佢仔仔小心呢樣小心個樣,點知一出場頭一段都唔錯,但到中間就開始緊張,最終又係讀到亂哂.
之後問番仔仔佢話一路聽到幾個都緊張到唔記得,攪到佢都有啲緊張.所以可以預早入去聽都唔係一件好事.

請問如果小朋友朗誦完後回校上課, 家長留低等成績, 分紙會不會交給家長呢?

原帖由 Little_cy 於 09-11-17 23:07 發表
我個女係香港個邊比賽, 可能場地問題啦, 有幾個無可否認真係吾錯, 第1名係來自maxxmount既學生....我都同阿女講, 佢表現得好好了

呢家真係勁, 今日我女都完成比賽了, 86分, 但第一名係89分.同樣係上述名校
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

原帖由 kimmyu 於 09-11-19 13:52 發表
請問如果小朋友朗誦完後回校上課, 家長留低等成績, 分紙會不會交給家長呢?

可以架, 總之一定要有人等分紙就得.

今年好嚴, 一個小朋友只可以比一位家長陪同, 而且, 下半場既, 唔可以入上半場, 有家長係中途行左出去, 都唔準佢再返入去...

超嚴..有家長帶埋細佬去 (因為湊放學, 一湊湊2個), 求佢比細佬入去坐, 都唔準, 結果, 佢細路企係門外等足2個多小時..

今年那麼不近人情..佢強調係大會安排, 盡量減低豬流感, 咁都比佢測埋體溫啦, 唔怕啦啩, 都唔得...

個小朋友一個人企係場外, 仲要比負責人趕佢企到好遠, 罰企了2粒幾鐘, 又無媽咪係身邊...

奉勸各位, 千萬不要博一鋪, 有家長(父同母)一齊入左房, 在眾目葵葵下, 比大會負責人趕一個出來, 話, 白紙黑字, 都係要犯規..家長..

洗唔洗咁?

原帖由 龍舌蘭 於 09-11-19 17:29 發表

可以架, 總之一定要有人等分紙就得.

我地今日個場見有兩對 兩位家長一齊入喎....比以前少左, 記得上年好多爸媽一齊來打氣架.
(o甘, 比賽章程就寫到明架, 只比一位陪入... 其它就睇場地人情嘍)
但係, 下半場就一定要等上半場完左才可以進場的.

原帖由 cheapbombom 於 09-11-19 17:42 發表
奉勸各位, 千萬不要博一鋪, 有家長(父同母)一齊入左房, 在眾目葵葵下, 比大會負責人趕一個出來, 話, 白紙黑字, 都係要犯規..家長..

乜有白紙黑字寫住只可一位家長入場咩?

原帖由 龍舌蘭 於 09-11-19 17:29 發表

呢家真係勁, 今日我女都完成比賽了, 86分, 但第一名係89分.同樣係上述名校

亞女今日比賽果場 , 第一名都係 89分 , 86分好似係 第三名.

點解你地既子女咁叻, 動不動就85分?
尋日先同另一位朋友傾, 佢差di唔想比啊女去參加, 因為, 佢今年唔經學校, 無咩點訓練就去比賽, 佢自己聽都話好差..

點知都有85分...我啊女一般水平, 80, 星期二又黎,

啊女參加了好幾年, 次次最高分個位都係83咋...81已經係第3名...

原帖由 IMAX 於 09-11-20 09:03 發表

亞女今日比賽果場 , 第一名都係 89分 , 86分好似係 第三名.

請問有冇小朋友今年在沙田大會堂比賽, 俾唔俾2位家長一同進入觀看呢 ?
‹ 上一主題|下一主題