用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

SPSS [複製鏈接]

Hi Rattie,

Thanks a lot ! 你解釋得好詳細我仲 print 左一份出黎 tim, hehe..... 係咪好似仲要預留10個位比 spss 中一 repeat 生 ?

係開學家長會校長講嫁, 我聽到佢話要留番5% repeat 位 spss 中一生, 同埋聽人講第3 round 去叩門, 我地小六生都有8-10個去考, 同埋都有其他學校d人一齊去考同我地爭.

原帖由 Rattie 於 09-11-2 11:55 發表
10個….咁多?!
Well,simple calculation:
(中學)38人 x 5班 = 190人
(直屬) @ 190-57(自行)-10(留班) = 123人
(小學)146人
x 85% = 124人
夠哂位俾我地架,總會有D叻人走左去,所以最緊要合格先可以去求位.係咪? ...

小五小六呢兩年簡直係渡日如年

原帖由 Rattie 於 09-11-3 11:31 發表
呀,仲有樣嘢唔記得講:

"凡在六年級下學期期考,中文、英文、數學三科及格及總平均分及格的同學,將獲發「畢業證書」。未符合以上標準的同學將獲發「修業證書」。"

唉,唔及格已經唔開心,仲要畢唔到業添。 ...

Hi Rattie,

Thanks a lot ! 盡哂力就算, 都唔想比太多壓力個女.

原帖由 Rattie 於 09-11-3 15:10 發表
加油!
ADD OIL!!

Hi Rattie,

我今日係我地中學個 website 見到佢地 post 左今年升中既資料, 今年中一得180 個位, 比起上年又少左10個位, 第一round 收54人, 咁即係第二 round 得番126個位比我地小六生, right ? 想問下我地小六生第一round 報番隔離中學係咪唔駛 interview ?

Thanks a lot !!:loveliness:

原帖由 Rattie 於 09-11-23 17:02 發表
Hi chatroom台長

好,再計過:
(中學)36人 x 5班 = 180人
(直屬) @ 180-54(自行)-10(留班) = 116人
(小學) 約146人 x 85% = 124人
依然夠位俾我哋喎,總會有D叻人走左去(大概十個八個) 。
曾經有班主任提過,第一round係 ...

I've just called St. Paul's Secondary School, they told me our Primary 6 students no need to take the interview for 1st round, they will give our primary 6 students  a special form for 1st round around mid of December.

Hi Rattie,

明白哂, thanks !!

原帖由 Rattie 於 09-11-24 15:33 發表
Our primary 6 students will not be selected at the 1st round but the 'special form' will show your sincerity.  The first 54 students will only be coming from other schools' elite students.  If we can' ...

Hi Joanneka,

唔知係咪第一round 有得 interview 既 sppc = 佢地成績好有機會第一 round 已經比 spss 收左, 所以有得 interview.

原帖由 joanneka 於 09-11-25 10:12 發表
Rattie, YongXin
唔知你地仲記唔記得我呢?
我好開心細女入左sppc, 下年p.1要你地多多指教.
我大女e家係spss讀F.1, 不過1st interview 個時都見到有部份sppc一齊int., 唔知係唔係今年又改左? ...

多謝哂你既資料, 我睇完心都震埋,  haha ~~~ 我唸我都要同我女搵定後路, 考定幾間私校穩陣d, 我想問下考試係咪會淺 d ?

原帖由 Rattie 於 10-1-5 17:38 發表
啱啱攞咗成績表,同五下嗰張差不多,即係話佢應該邊度都唔洗去,乖乖咃行過去隔離就算。
成績表有少少突破,品行、勤學、整潔等居然加咗d ranking e.g. B+、A-。
我乘日話BBCC過隔離冇問題,不過考完六上嗰試同開埋啱啱嗰家長 ...

好彩上學期唔計, 今個假期個女都唔係好肯溫習, 今次考試有d危, 你講得岩呀考私校都唔容易, 我朋友都有叫我試下考 convent, 但我唸我女成績同課外活動都唔係好標青, 去考又係陪跑, 希望下學期讀得好d.

原帖由 Rattie 於 10-1-6 14:18 發表
都未開始考試,唔洗咁快腳軟喎。加吓只係上學期,不如操吓佢,容易過同佢考私校。私校同N咁多人爭,又要特異功能,我都download過幾間私校嘅申請表,冇乜嘢可以填落去,加上成績表又唔標青,有d都放棄咗。一提,St Paul Convent會特別 ...
‹ 上一主題|下一主題