用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 [華夏盃]
樓主: ahpaahmi
go

[華夏盃] [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 蘇蘇 於 10-5-1 21:07 發表
原來都唔小人, 所以今日都係好難見...哈哈.

你地小朋友出來點講呀? 呀仔一出黎話媽咪 D 題目好有趣呀!  我問你形容得咁得意既, 有趣??? 佢話係呀, 上次嶺南的很悶呀. 我估係因為今天的題目真係計算多了, 無咁多時間 ...

同上次差唔多,大仔出來話好容易,細仔就有5~6題唔識,我覺得你仔仔好可愛 ,我兩個仔話列唔列式都得,答啱就有分,全卷有27題!

醒目開學勳章

蘇蘇
你仔仔記唔記得D題目?可以講下邊D題目好有趣?我都好有興趣啊!

可愛!!!!

其實大仔份人坐唔定, 無耐性,  所以估佢係無乜時間剩, 唔覺得悶, 所以就覺得有趣..哈哈.

以往學校考試出來問佢有乜題目, 佢都話唔記得喇, 一出門口就好似洗腦咁. 連問佢今日總共有幾多題, 佢都話, aiya wang ji liao (忘記了).  不過, 最後記得都記得3題...叫做好架喇..哈哈.

第一題: 有兩個人可以握手一次, 咁 5 個人就可以握手多少次?

第二題: 9+99+999+9999 (我唔知有無記錯係咪 4 個組合), 但都係呢類形.

第三題係數三角形的數量, 圖是一個三個形在中間加了兩條線, 呀仔話完個答案給我知, 加畫完個圖比我睇, 我就指住其中一個四邊形問佢, 哥哥, 乜呢個係三個形黎架咩?? 佢笑笑口答, 係喎, 數得快得滯添, 錯左. 吹帳.

原帖由 kittylam 於 10-5-1 21:40 發表
蘇蘇
你仔仔記唔記得D題目?可以講下邊D題目好有趣?我都好有興趣啊!
http://hk.myblog.yahoo.com/darwin-elywn

其實我上次打去中心問, 那個人仲話一定要有列式, 所以呀仔今日話唔洗列, 那一刻差點兒眼珠都跌埋出來, 不過後來聽他說是監考員說不要, 又加上他說只得一張答題紙, 還是有格的, 我就9成相信是不要了. 只是還是有點懷疑, 聽你咁講, 都安心 d.

原帖由 kittylam 於 10-5-1 21:36 發表

同上次差唔多,大仔出來話好容易,細仔就有5~6題唔識,我覺得你仔仔好可愛 ,我兩個仔話列唔列式都得,答啱就有分,全卷有27題!
http://hk.myblog.yahoo.com/darwin-elywn

醒目開學勳章

原帖由 蘇蘇 於 10-5-1 22:57 發表
其實我上次打去中心問, 那個人仲話一定要有列式, 所以呀仔今日話唔洗列, 那一刻差點兒眼珠都跌埋出來, 不過後來聽他說是監考員說不要, 又加上他說只得一張答題紙, 還是有格的, 我就9成相信是不要了. 只是還是有點懷 ...

哈哈。。。,你仔仔真喺可愛,呢種性格做佢阿媽又真喺心血小D都唔得,在我角度好中意呢種小朋友,有童真啊!

我成日都話女就點都乖D易攪D, 但仔呢..就係1+1=3(呢條叫唔叫"懊"數呢?? 係懊惱個懊...哈哈哈), 學你話, 對住佢地真係心血小D都唔得.

原帖由 kittylam 於 10-5-1 23:54 發表

哈哈。。。,你仔仔真喺可愛,呢種性格做佢阿媽又真喺心血小D都唔得,在我角度好中意呢種小朋友,有童真啊!

醒目開學勳章

原帖由 蘇蘇 於 10-5-2 00:07 發表
我成日都話女就點都乖D易攪D, 但仔呢..就係1+1=3(呢條叫唔叫"懊"數呢?? 係懊惱個懊...哈哈哈), 學你話, 對住佢地真係心血小D都唔得.

你仔仔有學奧數嗎?

都有架, 不過是今年才學, 又不知是否囝囝是二年級, 他學的跟我在網上 download 的試題都有 d 出入, 講簡單 d 的數學計算, 99+99+999+9999, 他都未曾學過. 只是我在網上試題找到才教呀仔.  本想想出九龍學, 但實在夾不到時間, 假設在外邊上一課, 但我搭車來回的時間已要 3 個小時了.  那, 你小朋友呢?

原帖由 kittylam 於 10-5-2 00:33 發表

你仔仔有學奧數嗎?

醒目開學勳章

原帖由 蘇蘇 於 10-5-3 13:45 發表
都有架, 不過是今年才學, 又不知是否囝囝是二年級, 他學的跟我在網上 download 的試題都有 d 出入, 講簡單 d 的數學計算, 99+99+999+9999, 他都未曾學過. 只是我在網上試題找到才教呀仔.  本想想出九龍學, 但實在夾 ...

我想問下奧數學費大約幾錢?我兩個仔都冇出去學過。
大仔返左小學喺學校訂左套書,開始跟書教下佢,點知佢好有興趣,簡直癡迷果隻,我喺網上download 啲試題給佢做,佢唔訓覺都要做埋先肯訓,我喺網上搵到D教學視頻,佢就睇到入曬神,所以我都好想給佢學,但好學校要出九龍,同埋學費好似幾貴下,唔知計唔計得掂,細仔就玩玩下好鬼懶,教佢好嘔血!

你喺邊度download試題?可唔可以pm給我?

kittylam, 有野問你, 請 check pm.

請問有冇家長收到上次初賽嘅得獎証書呢 ? 又話佢會寄比我地 ?

醒目開學勳章

原帖由 claudiaho 於 10-5-6 09:27 發表
請問有冇家長收到上次初賽嘅得獎証書呢 ? 又話佢會寄比我地 ?

什麽也沒有收到,呢間機構好似好冇交帶,比賽完已近差不多半年了,效率實在太低!

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

原帖由 kikispider 於 10-5-6 22:09 發表
我今個星期打過電話問, 去地話會在5月30日頒獎, 大約5月20日後發信. (她話暫定)  

我估計它會不會同港澳盃一起攪頒獎, save $$$$$?????

我覺得可能性好大,港澳盃喺咪12號出結果?
佢個網頁10年都唔update下!

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

原帖由 kikispider 於 10-5-8 23:08 發表
I asked the staff and they said the announcement of the result will be posted on website on 12-5-10. But, I am still thinking if it will be delay or not..........

唔該曬你,幫我地解決咁多疑問 我都覺得佢會delay,華夏盃都delay啦,頒獎仲離譜而家都冇聲冇氣,好彩冇給呢間機構賺過我錢嗻!

From my experience last year, I will definitely not go to the prize giving ceremony this year.

Last year, the hall was too small to sit all the students, so most of the students had to wait outside the hall for almost 1 hour, then go inside the hall one by one and up the stage to get the certificate, then go out immediately.  Really no point going at all, could have got the certificate from their office.

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

原帖由 beryl88318 於 10-5-11 14:33 發表
真係頂唔順, 一月的比賽, 四,五個月都做唔到張獎狀出來, 我都係第一次見, 次次都推, 依家又話會係6月中寄往所屬學校, 由校方泒給考生. 若不然港奧盃又係推辭... 比賽果日散場又安排得唔好, 唉, 呢間咁的學校行政真係 ...

又改口?究竟佢地想點咖,乜都是是但但,網頁又冇野睇,有個日期我地都叫做有個知字啊!
‹ 上一主題|下一主題