用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘樂基N1班面試內容
go

九龍塘樂基N1班面試內容 [複製鏈接]

如題 ~
打算報樂基(九龍塘),有無家長可以分享吓 ?
Thanks !!
   0    0    0    0

I also want to know.  Please share with us.:loveliness:

回覆 2# AAAFamily 的文章

Any mami can share their experience ??

之前有人講左,咁我再post多次啦

1. questions will be asked to your kid  ->
would show them pics & ask want is it? Such as duck / hen ..

2. questions will be asked to parents ->
who look after the kid; how to spent the weekend; what knid of activites that kid love.

3.What language will be asked ->
by lucky draw. Either English teacher / Putonghua teacher.

原帖由 saintbernard888 於 09-11-3 17:07 發表
之前有人講左,咁我再post多次啦

1. questions will be asked to your kid  ->
would show them pics & ask want is it? Such as duck / hen ..

2. questions will be asked to parents ->
who look after the kid; ...

即係一定吾會用廣東話?普通話......吾識講點算? -.-""

原帖由 pingu_k 於 09-11-4 00:49 發表

即係一定吾會用廣東話?普通話......吾識講點算? -.-""

報讀英普班就英文或國語; 英粵就英文或廣東話.

回覆 6# qqbabe 的文章

Thanks all !!
Will they ask the kid "What's your name " ?
My baby still cannot say her own name wor ~

如報n班, 小朋友做interview時跟本未夠2歲點可能識講自已叫咩名?

中文名3個字就唔識讀, 可以先教佢地只講疊字乳名, 例如我隻b叫自己QQ, 咁我就解釋比老師知QQ來由. 仲有一個月而家開始教啦, 上年係12月6日面試, 我估今年係12月5日, 通常上午in k1, 下午in n1.

回覆 9# qqbabe 的文章

Thank you very much, qqbabe.
咁即係IN N1班會問小朋友叫乜名la.
仲有無其他問題會問架 ?
我個b係細囡,我諗都機會不大,唯有盡力教佢la.
btw, 你個囡囡最終有無入到hkps ?

原帖由 BCLA 於 09-11-4 11:28 發表
Thank you very much, qqbabe.
咁即係IN N1班會問小朋友叫乜名la.
仲有無其他問題會問架 ?
我個b係細囡,我諗都機會不大,唯有盡力教佢la.
btw, 你個囡囡最終有無入到hkps ? ...

我隻b係0801今年先報考n1, 不過睇得多呢度經驗媽咪分享先識, 你用搜尋工具試下啦. hkps只收2008-8-31前出世的babies wor, 你的是否細b? 要睇清楚. 我至今面試左兩間都冇直接問阿b叫mud名, 係我叫佢一見到老師就自己up, 費事等人問佢反而唔答.

回覆 11# qqbabe 的文章

OIC........
我以為你囡囡舊年in咗tim
我係0809, 超細, 打電話問過,話可以照報,所以報咗至算lor !
你係0801, 一定smart過我b好多la ^^

其實面試內容大同小異: 叫mud名, 指下眼耳口鼻, 比幅圖或玩具講出係mud野黎(如: 生果+動物), 識分同叫爸爸媽媽, 聽同完成指令(如: 攞+俾)... 都係個句, 最緊要係家長要表現同小朋友有交流, 關心同鼓勵佢地. 呢句我c6講既, 沒有臨床測試未經證實 : "學校寧願收乖同聽教, 多過識答晒但頑皮", 所以唔懂係唔緊要架.

原帖由 BCLA 於 09-11-4 10:05 發表
Thanks all !!
Will they ask the kid "What's your name " ?
My baby still cannot say her own name wor ~

no, the teacher won't ask, only ask the kid question, if the kid is not able to speak, point out is fine

can anyone share the experience? is it difficult to download the application form as too many ppl download at the same time?

原帖由 qqbabe 於 09-11-4 01:15 發表

報讀英普班就英文或國語; 英粵就英文或廣東話.

tks! 但都係抽籤決定用乜language in??

原帖由 qqbabe 於 09-11-4 12:08 發表
其實面試內容大同小異: 叫mud名, 指下眼耳口鼻, 比幅圖或玩具講出係mud野黎(如: 生果+動物), 識分同叫爸爸媽媽, 聽同完成指令(如: 攞+俾)... 都係個句, 最緊要係家長要表現同小朋友有交流, 關心同鼓勵佢地. 呢句我c6 ...

呢個in 法係咪大b先會咁in??我個b乜都未識講(只係有時玩玩下先無端端發爸爸媽媽既音),如果咁in咪乜都答吾到?

"學校寧願收乖同聽教, 多過識答晒但頑皮"-->>但識答晒但頑皮(or活潑?)既小朋友望落又精靈d喎,可能有d老師都鍾意!

原帖由 kitmantsoi 於 09-11-4 12:42 發表
can anyone share the experience? is it difficult to download the application form as too many ppl download at the same time?

呢樣應該吾駛太擔心既,我諗......因為又吾係即刻deadline,應該都吾係先到先得掛?咁無需要吼正佢地一upload張form 就即刻download ar?! 好似Victoria, 我都未開始填form!

btw,請問HKPS學費幾多?

原帖由 pingu_k 於 09-11-4 13:20 發表

tks! 但都係抽籤決定用乜language in??

冇抽籤, 只係睇吓下一個邊個得閒(即剛完成面試).

我見有媽咪話可以選擇, 或者應該咁講(我之前面試yc係咁樣), 老師話下一個係廣東話老師, 有冇問題? 冇問題就輪到你, 有問題就等英文老師得閒先in你.

原帖由 pingu_k 於 09-11-4 13:27 發表

呢個in 法係咪大b先會咁in??我個b乜都未識講(只係有時玩玩下先無端端發爸爸媽媽既音),如果咁in咪乜都答吾到?

"學校寧願收乖同聽教, 多過識答晒但頑皮"-->>但識答晒但頑皮(or活潑?)既小朋友望落又精靈d喎,可能有d ...

上面有媽咪話指都可以.
收生標準真係唔知, 因為見有d小朋友答晒冇收, 唔識答就收; 邊d叫頑皮邊d叫活潑係老師主觀解讀, 仲有佢地比完分仲要由校長及主任評分, 冇人知佢地選擇標準, 總之盡力而為啦.
‹ 上一主題|下一主題