用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ST. CAT. & KENTVILLE INTERVIEW
樓主: BB豬MUMMY
go

ST. CAT. & KENTVILLE INTERVIEW [複製鏈接]

我老公今日都帶左亞囝去 in, 佢話都幾順暢, 唔使等好耐, 不過我囝係第一part  玩好似lego 果時應該衰左, 佢唔比爸爸幫佢砌高, 又唔比其他小朋友掂果d 玩具...

原帖由 yee79 於 09-11-7 15:58 發表
我老公今日都帶左亞囝去 in, 佢話都幾順暢, 唔使等好耐, 不過我囝係第一part  玩好似lego 果時應該衰左, 佢唔比爸爸幫佢砌高, 又唔比其他小朋友掂果d 玩具... ...

乜爸爸可以幫手咩??

想問一問:
你地小朋友interview時係自己答晒d問題,定係你地guide下,佢自己答呀??
interview時,怕唔怕醜呀??
有冇小朋友響interview時喊呀??
Thanks !!

醒目開學勳章

[quote]原帖由 cherylyau_b 於 09-11-7 16:32 發表

你地小朋友interview時係自己答晒d問題,定係你地guide下,佢自己答呀??自己答呀,我guide個女整扣,老師都好似唔太like,所以阿女答乜我都無加口,其實係唔係任何interview,家長最好都唔幫口呢???
interview時,怕唔怕醜呀??少少啦
有冇小朋友響interview時喊呀??有呀,喊下停下咁,我In 左4間,3間都有同組B喊...

原帖由 jl118 於 09-11-7 18:31 發表
[quote]原帖由 cherylyau_b 於 09-11-7 16:32 發表

你地小朋友interview時係自己答晒d問題,定係你地guide下,佢自己答呀??自己答呀,我guide個女整扣,老師都好似 ...

Thanks !!
你咁快就in左4間呀??邊四間呀??唔怪得知你個女咁叻,自己答晒喇~~
我個女都有d怕醜呀~~

請問有咩問題會問父母架?

thanks

醒目開學勳章

原帖由 dulldull 於 09-11-7 19:26 發表
請問有咩問題會問父母架?

thanks

點解揀呢間幼稚園
平時帶小朋友去邊到多
邊個湊
教育理念

醒目開學勳章

今日老公帶個仔去in
表現ok, 係有d分心望住周圍嘅數字讀唔願講byebye同推櫈~
今晚問仔: 鍾唔鍾意呢間學校呀?
佢話: NO!
咁讀緊嗰間呢?
佢話: yes! 唔鍾意九龍塘, 鍾意旺角東!

哈哈~
祝各位好運!

你們便好啦. 我呀囡同爸爸入去interview. 好多問題都唔答. 叫什麼名. 眼仔手仔在那, 你同邊個來.  全部都唔採老師.  都無什麼希望啦.  我呀囡其實全部都識, 不過係唔採人.  做父母都無佢付.  feel disappointed.

我家小公主剛開始分組玩玩具的時候因為同組的小朋友哭,一直八卦的看著那個小朋友。in英文的時候不太肯回答,只是偶爾出聲,但都算是能跟著外籍教師的指令做。最後in普通話的時候大概等得太久有些累了,老師讓她做甚麼她都不做,我真是急死了,因為都是些很簡單的指令和問題,可是她居然一個字都不肯答。只是很有意思的看著老師,我覺得那眼神就是,我知道但是就是不告訴你的意思。後來老師裝生氣,很嚴厲的對她說,如果你不做,老師會很生氣哦,她馬上就做了。老師很無奈的說了一句,原來你喜歡被人逼的,之後的問題一概都是如果老師笑著很溫柔的問她,她就不做,非得要老師兇起來才做。好在最後老師說了一句,希望明年能在學校見到你。雖然是客氣的話,但是至少讓我不那麼擔心老師是真的生氣了。

ye? 佢問左我頭兩條咋喎.....

原帖由 kerkermui 於 09-11-7 21:50 發表

點解揀呢間幼稚園
平時帶小朋友去邊到多
邊個湊
教育理念

For our point of view only, SN is too old and small... since we receive confirmation letter in same day, those KG we applied in kln tong are provides bilingual language, so I only can compare with York right now (as just need to compare with the school that have accepted), for us, we like more foreigners in school that able to provide the only environment for English.  But I also struggle a long time ka.. because their interview questions are the most details and complicate compared with others we did.  And my son perform the excellent in SN, that let me think about -  得來不易.

原帖由 BB豬MUMMY 於 09-11-7 15:42 發表
I ALSO HAVE OFFERS FROM SN, STAFFORD & YAU YAT CHUEN. BUT GIVE UP YYC ALREADY & WAITING YORK'S REPLY. WHY WILL YOU GIVE UP SN?

I AGREE WITH YOUR ANALYSIS AND MY SON ALSO
perform the excellent in SN, that let me think about -  得來不易, AND IT WAS FIRST IN, SO PAID $660 BUT STAFFORD ON NOV. 17 (UNDER CONSIDERING), WAITING THE REPLY FM YORK.
I CAN'T MAKE DECISION ASSUME ALL APPLIED KGS THAT I HAVE OFFERS.

原帖由 officecatcat 於 09-11-7 23:37 發表
For our point of view only, SN is too old and small... since we receive confirmation letter in same day, those KG we applied in kln tong are provides bilingual language, so I only can compare with Yor ...

回覆 91# Ina 的文章

我都係問左頭2條問題...

醒目開學勳章

原帖由 jswailam928 於 09-11-8 01:33 發表
我都係問左頭2條問題...

me too.但佢另問我女女依家有無返學,課外活動學緊乜...

醒目開學勳章

原帖由 cherylyau_b 於 09-11-7 18:40 發表

Thanks !!
你咁快就in左4間呀??邊四間呀??唔怪得知你個女咁叻,自己答晒喇~~
我個女都有d怕醜呀~~

我In 左崇真、St cat, 劍嗚同德望,St Cat係佢第2間In,有時小朋友唔係咁易control,有媽咪話老師惡個小朋友返而又答又follow,我個女都有時會咁,In劍嗚時老師好nice,我個女9唔撘8,問佢隔離係邊個,佢話XXX(我個中文名),問佢乜圖形,佢話呢個好細,咁老師只好問佢邊個最大...全場唔理老師問乜,只講自己想講的...
兩個月前唔會同陌生人講嘢,自己名都唔講,兩個月後邊個問佢都講,我諗我有點好彩,唔知佢係大左定要多謝佢PN老師...

原帖由 jl118 於 09-11-7 18:31 發表

你地小朋友interview時係自己答晒d問題,定係你地guide下,佢自己答呀??自己答呀,我guide個女整扣,老師都好似 ...

亞女整扣時,整唔到,我見佢有d心急,又分心望隔籬枱,我只叫佢專心整扣,佢好緊張仲跌咗1個扣落地,我全程冇guide佢點做,個老師樣子有d惡,不過冇出過1句聲只係望住亞女整扣,咁我當然冇出聲.
我估唔到亞女堅持到底扣好晒,又肯拾回地上嘅扣繼續. 不過老師畀sticker佢唔記得講多謝(扣完已太緊張),只說bye bye.  總括佢做到晒和答問題.
所以我會畀100分佢,盡管收唔收,我睇到囡囡嘅另一面.

我都係尋日in 1:45pm, 但點知尋日囡囡一早7:30am就起左身, 我都知大鑊喇, 因為平時返pn佢都8:30am先起身, 2pm到就要訓, 今次早咁多起身, 到1:45pm肯定會好攰, 跟住又怕會塞車, 所以1:15am已到學校, 但係囡囡上車一陣已經訓左, 仲扯埋鼻寒, 我同我老公你眼望我眼, 我老公就話算啦, 都冇辦法, 唯有睇佢自己做化啦, 去到泊左後面條街俾囡囡訓多陣, 1:30pm到就叫醒佢, 佢仲發脾氣, 比著我都發啦, 跟住全程發呆, 仲要唔肯自己行, 要人抱, 去到見到已經有人排隊, 前後左右既都好似係大b, 真係比我囡囡高成個頭, 望完人地再睇返自己囡囡, 簡直就成個bb咁, 仲扒左係daddy到, 呆呆滯滯咁, 個心真係涼左一大截! 應該都係陪跑多! 跟住排隊入去, 初頭group play既時候我只係見到個老師係咁易同d小朋友講2句, 都冇咩mark到野咁, 可能只係睇下小朋友會唔會爭野玩, 不過因為張枱都算大, 而且都好多lego, 所以大部份小朋友都係自己玩, 唔會爭野。跟住interview既時候, 因為我大肚, 所以d staff俾左張高chair我坐, 但係我囡囡講野超細聲, 好多我都聽唔到, 所以好緊張又心急, 又要烏低身聽佢講咩, 攪到我全程傻笑, 勁樣衰! 有一條問隻狗係咩, 囡囡就答係"roadroad", 跟住個老師係咁追問"roadroad"咩呀? 我知佢想囡囡答係狗, 因為面試班老師講過interview時老師唔會想小朋友講bb話, 所以叫我同佢介左佢, 講返單字, 可惜"roadroad"已經講左太耐, 有時佢又會講狗, 但有時又會講返"roadroad"! 而且我又超緊張, 根本唔知應該點提佢, 所以只係坐左係到呆左! 好彩老師追問左幾次囡囡突然答狗狗, 咁我先relax返d! 其實我覺得我既表現仲差過個囡, 因為我坐高左, 睇唔到佢既表情, 加上自己又緊張, 真係勁出羊相, 但係好攪笑, 問完問題個老師突然又伸隻手出黎講give me five, 咁我又對囡囡講give me five, 跟住拎起佢隻手拍落去講yeah! 走既時候佢叫囡囡拍返張chair, 囡囡都有拍, 因為我起身慢, 所以個老師仲行埋出黎, 又對囡囡講, 你對鞋好靚喎, 可唔可以話俾老師對鞋係邊, 我心諗早知就快d起身走啦, 因為驚佢越問越多囡囡會唔耐煩, 好彩囡囡都識指! 不過可能囡囡expect老師送糖, 但只係送左貼紙, 所以唔係幾開心, 收到都冇講多謝, 要我提佢佢先講, 仲要係望住張貼紙講! 老師就係咁叫佢望住老師講多謝, 老師講左5-6次佢先望左老師一眼講多謝!所以我都唔會expect成功, 只當拎個經驗 !

Thank you so much!!
Thanks for disclosing the SC interview content and my son had his interview at 1:45pm on Saturday!! All thanks to you, it went smoothly. Even if he did not get the offer from SC, I feel very proud of him and I feel no regret as we had done our best to prepare for the interview!!
I have to learn that there are so many things that are beyond our control and I have to learn to accept whatever will come gladly!!
My son will also have his interview for KV next Sunday and Victoria on 21 Nov too.
Let's keep in touch!!

‹ 上一主題|下一主題