用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你們選擇崇真的原因是…
go

你們選擇崇真的原因是… [複製鏈接]

0    0    0    0

位比較多, 相對競爭無咁大, 程度不俗,  因為係私小, 入左仲可以大抽獎, 係不錯既back-up學校.

原帖由 G-Ma 於 09-11-4 12:08 發表
位比較多, 相對競爭無咁大, 程度不俗,  因為係私小, 入左仲可以大抽獎, 係不錯既back-up學校.

咁崇真算唔算好學校???

醒目開學勳章

我想位未必較多因會留給祟真幼稚園.  如錯請指正.

今年學位都比以往的少了,好似太約二十五至二十七人一班,但只得四班,學生背景一般比較好。

祟幼也不是全部入返祟小, 佢地都會試出面直資或大抽獎, 始終私小學費都會貴d.  整體我覺得崇小係一所不錯既學校, 不過因為佢係私小, 如果有得揀會睇下出面有無其他選擇先.

但如果以佢3600一個月,仲要加埋拔尖補底的費用,以她的知名度同升中前景不算好吸引,而她好大部份是有得claim學費的公務員

原帖由 [[]] 於 09-11-4 17:00 發表
但如果以佢3600一個月,仲要加埋拔尖補底的費用,以她的知名度同升中前景不算好吸引,而她好大部份是有得claim學費的公務員

崇小係英小,將來上英中係冇問題,我有些朋友的仔女係上沙崇。我知道一般都會去深崇,近年崇小係有心攪好班細路上深崇,成績唔好係未必可以上深崇,而且深崇校長係ok!
至於多公務員仔女讀又有什麼問題?公務員一般都唔複雜,對於小朋友的教育都做得比較好,所以崇小校風係好,如果班小朋友將來上深崇的話,深崇校風就有個保證了。

崇真是我用嚟back up的, 考宣小, St. Francis, St. Joseph Anglo Chinese Primary 都係for backup, 當然最好first & second round搞掂, if not, I will choose one among these.  To be honest, 宣小 is my first choice.  Choosing 崇真only because I don't have a better choice.

崇真VS黃大仙聖母會選那間

崇小番學條路都幾崎嶇,而國際部要成5千幾,都好貴.
佢嘅國際部同international school有セ分別呢??

聽親好多朋友都話佢仔女收咗, 以我所知已有4個. 請問呢間學校係唔係好容易入呢?

我都係!

我無識人係崇真讀, 實際水平及教得好唔好真係唔清楚,亦好想知.
祟真吸引我的係多活動, 英小, 多外籍老師, 但唔知點解對佢地既信心始終唔夠
最記得既係 面試及簡介會安排混亂, 簡介會中校長時常強調用了幾多錢整這樣幾多錢整那樣, 家長根本唔想知E D, 德育學術有講, 不過我feel唔倒, 大打折扣!

原帖由 Georgette 於 09-11-4 20:12 發表
崇真是我用嚟back up的, 考宣小, St. Francis, St. Joseph Anglo Chinese Primary 都係for backup, 當然最好first & second round搞掂, if not, I will choose one among these.  To be honest, 宣小 is my first ch ...

totally agree with you
原帖由 ilym 於 09-11-5 13:30 發表
我都係!

我無識人係崇真讀, 實際水平及教得好唔好真係唔清楚,亦好想知.
祟真吸引我的係多活動, 英小, 多外籍老師, 但唔知點解對佢地既信心始終唔夠
最記得既係 面試及簡介會安排混亂, 簡介會中校長時常強調用了幾多 ...

我最記得佢話"用70萬整個廁所"!

醒目開學勳章

原帖由 Georgette 於 09-11-5 14:44 發表
我最記得佢話"用70萬整個廁所"!

我都係!

最記得既係 面試及簡介會安排混亂, 簡介會中校長時常強調用了幾多 ...

我小朋友以前係讀崇幼,
overall, 我覺得崇真係間唔錯既學校,
尤其係語言環境上, 真係好好
好多net, 同埋有好多環境比小朋友接解英文。
據了解, 小學學術水平都不俗,
基本上都係深個種,
但當然, 佢派位我就唔係好知
我有2個唐表妹都係崇小讀書,
一個係前幾年考左去赤柱聖士提反,
另一個我就唔知。

此外, 學校的品格培養都很好,
學校亦會提供很多不同的平台比小朋友去explore,
例如不少晚會比小朋友去表演,
所以, 基本上都是一間很好的學校。

我小朋友入崇幼時, 崇小學費係講緊$2千,
但到上年突然加到3,600,
在衡量過後, 便選擇了另一間學校。

我都係!

我覺得安排面試最混亂既反而係禮賢...

thanks for sharing
原帖由 蕉媽 於 09-11-5 17:24 發表

我小朋友以前係讀崇幼,
基本上都係深個種,
但當然, 佢派位我就唔係好知 ...

多謝你的分享

原帖由 蕉媽 於 09-11-5 17:24 發表

我小朋友以前係讀崇幼,
基本上都係深個種,
但當然, 佢派位我就唔係好知 ...
‹ 上一主題|下一主題