用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想問小朋友測驗好低分會唔會唔開心
樓主: baba930
go

想問小朋友測驗好低分會唔會唔開心 [複製鏈接]

我個仔都係小一, 上星期佢派左中文測驗卷, 雖然都有80分, 但我都好upset, 因為突然間好似比佢挫左我既銳氣咁, 點解溫得咁熟都咁架, 最大傷害就係人比人比死人, 佢有兩個新移民既同學高過佢成十分, 個日我呢埋左向房, 唔同佢做功課, 等爸爸返黎教佢做, 因為我驚我會向佢發脾氣, 個日向房就向度諗下係咩問題導致佢未能全力發揮呢?我都有諗過每日放學做完功課溫書, 但我對家課要求甚高, 所以唯有將做家課既要求降低, 即係擦少少, 盡量留返啲時間溫佢最唔掂個科, 中文同英文呀, 大家努力啦, 我相信呢條路行順左就會好啲架勒, 唔開心, 已經過去, 留待期考全力以赴啦

我就好睇下佢有無溫書, 仲有睇下係唔係個都係咁低份, 我識得個MISS, 佢教的學校, 就算係小一都唔會有小朋友考試有90分之上, 但係我另一個朋友的囡囡剛考完試, 就科科9X, 但係係人人都係9X, 所以真係要睇下個原因是什麼

我囝囝小一, 剛完成測試週, 今天各課也派卷了, 最低是中文 70分, 其它科平均有 8x-90分左右, 對我來說巳經滿足了, 因為開學只有2個月, 我們實在不能要求太多, 小一轉變很大, 小朋友要應付的相對地多; 囝囝讀的小學不是名校, 所以不可能同名校的相比, 因為大家程度不同, 很難再出比較, 但今次既測驗可以讓我更了解囝囝程度, 希望將不足之處改善.

醒目開學勳章 王國長老

囡囡 d 測驗卷重未派, 聽佢口頭講每科都有 8x 以上‧
好老實講我對佢第一次測驗 set 出黎既 target 係 7x 以上咋, 因為佢係第一年面對測驗呢樣野, 我又唔多清楚學校會考乜, 都係求求奇奇咁同佢溫, 等 d 卷派左返黎我先會睇到佢到底有咩係唔明, 跟住咪同佢谷返弱項.
其實今次測驗都叫做畀我睇返平時同佢溫習有咩問題, 亦都知道佢程度去到邊, 唔先試一次放手畀佢任衰唔嬲, 真係好難去安排點跟佢功課架!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~
‹ 上一主題|下一主題