用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 13歲的反叛兒
go

13歲的反叛兒 [複製鏈接]

原帖由 milkmilk1995 於 2009/11/5 15:38 發表
當佢好大聲答我時, 我真係好震驚, 係我眼中的純潔的小孩子好像變成另一個大人, 所以我覺得佢反叛, 我當然不想放棄, 但常常都因依個問題吵架, 我真係好倦, 好痛心, 佢話唔好干涉佢, 自己有分數, 根本冇灣轉, 係唔到我 ...

Hi milkmilk1995,

幾倦,幾痛心都好,你哋係兩母子,血濃於水,冇得放棄。 稍為休息後都要再撑起。 其實處理方法有許多,但那一種最有效及合適,祇有你哋才會知。 看了另一個家長提供的參考書沒有 (7-8年級,改變孩子一生的命運 ) ?  裡面都有好幾個建議方法可能有效  (例如培養相同興趣以改善溝通, 或不要太緊張細節,只守緊道德上的大原則等...)。 照你描述之現況,硬碰硬已經冇機會work啦, tinetinew之做法 (...我好嬲,但我行開咗,幾日後我同佢係好和平嘅氣氛下傾返,佢好後悔佢所講嘅嘢.....)可以一試wor.

十卜你

原帖由 xmanman 於 2009/11/6 14:07 發表
請問這本書有繁體嗎?  在香港有得買嗎??  

我正在學習在自己好嬲的時間, 學會行開, 而唔係同佢開戰, 不過真係好難.... 學習中...................

...

Please check PM

回覆 6# ytpeople1 的文章

哈! 估唔到這個討論越談越精彩,擦出火花,真要多謝各位。 我自己就得到一些提點,如:

- 取得子女信任
- 因材施教
- 道德底線   等....

大家可各取所需,以調節教導方法啊!  努力,加油。
‹ 上一主題|下一主題