用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 13歲的反叛兒
go

13歲的反叛兒 [複製鏈接]

我好明白你的感受, 因為我仔都係!!  佢常常掛在口的說話就係"你好煩", 我聽到會好傷心!   中一的時候係最難頂的時期, 差不多個個星期都要同佢吵架, 佢會話我煩, 態度差, 駁嘴, 黑面, 有時我真係激到哭了很多次呢!! 我當時就想反叛期到啦, 現在先係開始!  原來青少年的反叛期不是只有青少年在變, 家長都要變, 如果再用小學的方法對待佢, 佢一定唔受, 反而令大家的關係進入冰河時期!!  佢唔比我檢查書包, 功課....等等!!  如果我專登問佢學校的野, 佢唔講, 佢話唔想比我知.. 唉, 真係好頭痛的!!  
不過在這過程裹, 我明白了一些, 問佢學校的野要用傾計的方法, 唔刻意去問, 等佢自己講, 仲有佢講幾多, 我就收幾多, 唔好長氣及多問, 將碎片組合起來就是自己想知的事情!!  至於打機, 我今年同佢約法三章, 只要功課應付到, 無欠交, 老師無投訴, 每晚九點前是佢自己的時間, 九點後一定要關機溫書or做功課!  完成後佢又有自由時間, 11點前一定要sleeping!!!  現在我都係實驗中, 有時佢都做唔到, 不過他在改進中, 比時間他!!

作為家長, 對青少年我們是要學放手, 唔可以放棄!!!!! 我老公帶出一個重點, 令我明白, 阿仔一定要錯過, 才會明白, 才會學懂, 才會自己走正確的路, 當他發現自己只打機, 荒廢學業的話, 帶來的不好後果要自己承擔! 我現在正正學習放手, 讓他跌倒, 自己起來!  最緊要同佢保持良好關係, 不要令他疏遠自己!!

原帖由 milkmilk1995 於 09-11-5 10:49 發表
兒子13歲半他頗聰明,為人自我,精於駁嘴詭辯,特別抗拒父母的勸喻,習慣性遲到,最近我和他常因打機, 不滿意他很晚才開始做功課,吹他早點瞓覺而吵架了,我大聲責罵他,他竟然更大聲罵我, 話我煩, 態度差, 駁嘴,我感到很傷心,很失 ...

請問這本書有繁體嗎?  在香港有得買嗎??  

我正在學習在自己好嬲的時間, 學會行開, 而唔係同佢開戰, 不過真係好難.... 學習中...................

原帖由 HumbleHeart 於 09-11-5 18:12 發表

Hi milkmilk1995,

幾倦,幾痛心都好,你哋係兩母子,血濃於水,冇得放棄。 稍為休息後都要再撑起。 其實處理方法有許多,但那一種最有效及合適,祇有你哋才會知。 看了另一個家長提供的參考書沒有 (7-8年級,改變孩子一生的命運  ...
‹ 上一主題|下一主題